Gazete Vatan Logo

‘Esnaf gerektiğinde askerdir, polistir!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bizim medeniyetimizde, milli ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir, gerektiğinde vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir”

Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın esnaflarla ilgili “Gerektiğinde askerdir, polistir” sözleri damga vurdu. Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de sokakta esnaf ve polisin saldırısı sonrası hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın davası görüldüğü sırada yapılan toplantıda konuşan Erdoğan’ın sözleri sosyal medyada tartışma konusu oldu. Erdoğan, özetle şunları söyledi:
‘Milli ruhumuzda...’
“Bizde esnaf ve sanatkar demek, ticaret yapan, alan satan sırf ekonomik faaliyette bulunan insan demek değildir. Bizim medeniyetimizde, milli ve medeniyet ruhumuzda esnaf ve sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir, gerektiğinde vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir, gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir hakemdir, gerektiğinde de şefkatli kardeştir.”
‘Taksici deyip geçme’
“Taksici deyip şoför deyip geçemezsiniz. O mahallenin eminidir, ağabeyidir, mahallenin bekçisidir. Bakkal deyip kasap deyip manav terzi deyip geçemezsiniz. O mahallenin adeta ruhudur. Sokağımızın semtimizin vicdanıdır. Esnafı çıkartıp aldığınızda Türkiye tarihinden geriye hiçbir şey kalmaz.
‘Allah Allah diye zikir’
“Selçuklu ve Osmanlı döneminde bakırcılar yaptıkları işe vurdukları çekice bile bir derin anlam yüklüyorlar. Tak tak diye ses çıkarken, bakırcının gönlünden dilinden Allah Allah diye zikir dökülüyor. Keçeciler yünü vücutlarına vurdukça Allah Allah diye hakkı zikrediyorlar. İşte böyle bir ruh var. Medeniyet var. Elini açık tut, kapını açık tut, sofranı açık tut. Elini bağlı tut, dilini bağlı tut, belini bağlı tut. İşte böyle bir teşkilata, böyle bir geleneğe zihniyete sahip olmak bizim için milletimiz için inanın eşi bulunmaz bir talihtir.”
‘Esnaf ahlakıyla...’
“Esnaf ayakta durdukça bu devlet ayakta kalır. İşte onun için esnafın acımasız ve ahlaksız iktisadi anlayışın altında ezilmesine hep birlikte karşı çıkacağız. Esnaf ahlakını dışlayan değil, esnaf ahlakıyla yoğrulmuş yeni bir anlayışı hem ülkemize hem dünya idrakine söyletmek durumundayız.”
‘Paraleller musallat oldu’
“Legal görüntü altında illegal faaliyetlerle ulusal güvenliğimizi tehdit eden tüm unsurlara karşı bu mücadele sürecek. Bugünden geriye dönüş olmayacak. Türkiye’nin uçması lazım. Bizi dışardan bitiremezler, bizi ancak içerden bitirirler. Paralel yapının esnafımız ve sanatkarımıza nasıl musallat olduğunu, kimi zaman gönüllü olarak ama çoğu zaman şantajla kumpasla esnafımızı sömürdüğünü bugün artık çok net olarak gördük görüyoruz.”
‘Fıtrat’ tepkisi: Yanlış yansıttılar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Adalet Zirvesi’nde “Kadın ve erkeği eşit konuma getiremezsiniz, kadınların ihtiyacı olan eşitlikten ziyade eş değer olabilmektir” dediğini hatırlatarak, “Dün (önceki gün) gerek bazı ulusal gazeteler gerek bazı uluslararası medya kuruluşları manası son derece belli olan bu ifademin sadece bir kısmını aldılar. Çok farklı, çok yanlış şekilde yansıttılar. Kimse böyle ahlak zafiyeti içinde bir yere varamaz. Bunlarda yalan, takiye, iftira, hakaret var, bunlarda olmayan tek şey; dürüstlük” diye konuştu. Erdoğan, “40 yıla aşkın siyasi mücadelemde kadın haklarını nasıl savunduğum nasıl teşvik ettiğim ortadayken kimse bu konuda bana ve arkadaşlarıma çamur atamaz” dedi.

Haberin Devamı