Gazete Vatan Logo

Eski bir cihatçıdan çarpıcı yorum: ‘DEAŞ Türkiye’ye açıkça savaş açtı’

İngiliz The Independent gazetesine konuşan eski bir DEAŞ militanı, 39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısını ‘IŞİD’in Türkiye’ye savaş ilanı’ olarak niteledi

Eski bir cihatçıdan çarpıcı yorum: ‘DEAŞ Türkiye’ye açıkça savaş açtı’

Independent’ın savunma editörü Kim Sengupta imzasını taşıyan haberde, kısa süre önce Kuzey Suriye’deyken konuşulan ve adının Ebu Mutassim olduğu söylenen DEAŞ üyesinin açıklamalarını manşetine taşıdı. Ebu Mutassim, örgütün Türkiye’yi nasıl gördüğünü anlatırken, “Liderleri sırtını İslam’a dönmüş, Müslüman bir ülke olarak görüyorlar. Amerikalılarla ve Ruslarla işbirliği yapan bir ülke olarak kabul ediyorlar. DEAŞ tarafından olabilecek en kötü düşman olarak görülüyorlar. DEAŞ Türkiye’ye savaş açtı” ifadelerini kullandı.

‘Taktik değiştirdiler’

İngiliz The Times gazetesi ise, DEAŞ’ın son dönemde düzenlediği saldırılardan, örgütün taktik değişikliğe gittiği sonucunun çıkarıldığı yorumunu yaptı. Almanya’nın başkenti Berlin’deki Noel pazarına saldıran Enis Amri’nin ve Ortaköy saldırısını düzenleyen teröristin üzerlerinde bomba düzeneği olmadığını, her iki saldırganın da saldırı sonrası olay yerinden kaçmaya çalıştığını yazan gazete, risk analizi kuruluşu GlobalStrat’tan Oliver Guitta’nın sözlerine dayandırdığı haberinde, DEAŞ’ın militanlarını tekrar saldırabilmeleri için olay yerlerinden canlı çıkarmaya çalıştığını yazdı. Guitta’ya göre teröristler kaçabilirlerse yeniden saldırabileceklerini düşünüyor.

Haberin Devamı