Gazete Vatan Logo

'Esad'ı devirmek varsa kara operasyonuna varız'

Başbakan Ahmet Davutoğlu CNN Dış Haberler Şefi Christiane Amanpour'a verdiği röportajda, "PYD başta olmak üzere diğer gruplar da Esad'a karşı muhaliflere destek verseydi IŞİD diye bir örgüt olmayacaktı" dedi.

İlk röportaj Amanpour'a

Yeni görevine geldikten sonra yabancı basına verdiği ilk röportajda CNN’in ünlü programcısı Amanpour’a konuşan Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye sınırında 22 gündür IŞİD kuşatması altındaki Kobani hakkında “Kobani’dekiler bizim kardeşimizdir. Biz Kürt, Türk Arap diye bakmıyoruz. Ancak eğer Kobani’ye müdahale edilecekse, biz de diyoruz ki, Suriye’nin tamamına müdahale edilsin” ifadesini kullandı.

‘Biz her türlü hazırız’

IŞİD’e karşı planın Esad rejimini devirmeyi içerirse Türkiye’nin karadan bir operasyona katılabileceğini söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Eğer net bir strateji varsa her şeyi yapmaya hazırız. Sınırlarımızda Suriye rejimini istemiyoruz. Ulusal stratejimiz var; ilki göçmenlerin durumuyla ilgili olan insani politika. İkincisi ise askeri operasyon. Sınır güvenliğimiz için gerekli tüm askeri önlemleri almaya hazırız” dedi.

Haberin Devamı

‘Desteğimizi gizlemedik’

Türkiye yıllarca ılımlı muhaliflere destek verdiğini ve silah yardımı yaptığını hatırlatan Amanpour’a, “Biz ılımlı muhalefete destek verdiğimizi gizlemedik” cevabını veren Davutoğlu, “PYD başta olmak üzere diğer gruplar da Esad’a karşı muhaliflere destek verseydi IŞİD diye bir örgüt olmayacaktı” diye konuştu.

‘Yıllarca ABD’yi uyardık’

Beşşar Esad’ın varil bombaları ve kimyasal silahlar kullandığını söyleyen Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Biz yıllarca ABD’yi bu konuda uyardık. O zamanlar belki adı IŞİD değildi fakat bölgede baskıcı rejime karşı radikal gruplar güç kazanmaya başlamıştı. O günlerde Suriye rejimine karşı gelmeyenler şimdi IŞİD tehlikesiyle karşı karşıya. Şu anda bile bazı görüşmelerde IŞİD’e karşı Esad’la işbirliği yapmak gibi öneriler getiriliyor. Şeytana karşı başka bir şeytanla işbirliği yapmak çözüm değildir.”

Gezi’de tepki çekmişti

Amanpour, Gezi olayları döneminde Türkiye'den yayın yapmış ve bu yayınlar hükümetin tepkisini çekmişti. Gezi olayları döneminde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dışişleri Başdanışmanı İbrahim Kalın, CNN'de canlı yayında bağlandığı Christiane Amanpour tarafından terslenmişti.

Haberin Devamı