Gazete Vatan Logo

Erp Çarpma Nedir? Ktt Çarpma Nedir? Erp Ve Ktt Çarpma Farkları Nelerdir?

Gündelik hayatta bazen kazalar meydana gelmektedir. Aracı olan kişiler bu durumla karşı karşıya kalabilir. Araçla kaza yapıldığında, kişi sigorta şirketine bir rapor sunmak durumunda. Sigorta şirketleri sık sık ERP çarpma kelimesini kullanmaktadır. 

Erp Çarpma Nedir? Ktt Çarpma Nedir? Erp Ve Ktt Çarpma Farkları Nelerdir?

ERP Çarpma Nedir?

Raporlu çarpma anlamını taşıtan ERP çarpma, sigorta şirketlerine ait bir terimdir. Kişiler araçla kaza yaptıklarında, onarma ve tamir parasını sigortadan değil, kendileri öderler. Bu duruma ERP çarpma denmektedir. Sigorta şirketi onarımı yapmadan, araç sahibine hasarın bedelini nakit öder. 

KTT Çarpma Nedir?

KTT çarpma; kaza tespit tutanak raporu demektir. Maddi hasarın meydana geldiği noktada, kişiler bu tutanağı tutaralar. Küçük trafik kazalarında KTT çarpma raporu söz konusu olabilir. Bu durumda polise ihtiyaç duymadan, kişiler kendi aralarında bu durumda uzlaşırlar. Kazadan etkilenen taraf KTT çarpma tutanağını tutar. 

ERP İle KTT Çarpma Farkları Nelerdir?

ERP çarpma sırasında kişi, hasar parasını araç sahibine kendi öder. Oysa KTT, bir kaza tespit tutanağıdır. Polise ihtiyaç duyulmadan, taraflar kendi aralarında bir tutanak tutar. Araç sahipleri genelde arabalarına sigorta yapmaktadır. Kazaya karışan veya etkilenen araç sahibi, sigorta tarafından incelenmektedir.

Sigorta şirketi onarım parasını incelme yapıldıktan sonra ödeme yapar. Bazı durumlarda hasar ödemesi, nakit yapılabilir. Sigorta şirketi aracı tamir etmek yerine, araç sahibine parasını ödemektedir. KTT çarpma durumunda ise durum farklıdır.

Haberin Devamı

Trafikte küçük aracın başka araca dokunması gibi ufak kazalarda tutulan tutanaktır. Hasarın olmasına rağmen yoluna devam edebilen kazalarda bu tutanak söz konusudur. Trafikte sürücüler çok zaman kaybetmeden, trafiği zora sokmadan uygulanan bir tutanaktır. Polise gerek kalmadan kişiler kendi aralarında KTT uygulayabilir. 

ERP ve KTT Neden Önemli?

ERP ve KTT araç bilgisi için oldukça önemlidir. Kritik bir bilgi içeren bu raporlar, aracın geçmişi hakkında bilgi vermektedir. Hasar eksperle belirlenir, hasarı ölçer ve aracın hasarının ne ölçüde odluğunu tespit eder. Böylece sigorta şirketi hasarı onarır veya araç sahibine doğrudan öder. 

ERP ve KTT Açılımı Nedir?

ERP açılımı, eksper rapor çarpma olarak geçmektedir. Özellikle de son dönemlerde oldukça çok sık kullanılan bir terimdir. Trafik alanında sigorta şirketleri araç sahiplerine pek çok kolaylık ve avantaj sağlamaktadır. Bu noktada devreye bu terimler de girmeye başlar. 

Haberin Devamı

KTT, kaza tespit tutanağı olarak geçmektedir. Ufak kazalar söz konusu olduğunda KTT çarpma kayıt altına alınmaktadır. Araç sahipleri, polis çağırmadan işlemleri yapmaktadır. Kazadan etkilenen taraf anlaşması sonucunda tutanak tutulmaktadır.