Gazete Vatan Logo

Ergonomi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ergonomi Örnekleri Nelerdir?

Günlük hayatta ergonomi kelimesi ile çok sıkça karşılaşabiliyoruz. Bu kelimenin anlamı genellikle sıkça karıştırılır. Ergonomi kelimesi, genellikle konfor kelimesi ile karıştırılıyor. Kısacası, ergonomi kelimesi iş bilimi anlamına gelir.

Ergonomi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Ergonomi Örnekleri Nelerdir?

Ergonomi Nedir?

 Ergonomi kelimesi, iş bilimi olarak da bilinir. Daha genel tanımıyla ise ergonomi; kişinin psikolojik ve fiziksel özelliklerini araştırmak için, insanın çevreyle ve makineyle adaptasyonunu inceleyen çalışmaları içerir. Ergonomi kelimesi, bazı doğal ve teknik yöntemler kullanılarak ilgili konu hakkında araştırma ve geliştirmeler yapılır. Bu sayede kişinin kendini daha uyumlu ve rahat gösterebilmesi için çevresi ve makineler üzerinde yapılan incelemeler de sağlanır.

 Ergonomi Özellikleri Nelerdir? 

 Ergonomi, insanların psikolojik ve fiziksel özelliklerine göre bizim için en rahat ve kullanışlı, çevreyle de uyumlu bir şekilde tasarlanan, ortaya konan ya da imal edilen çeşitli çalışmalardır. Kelimenin kökeni ise Yunancadan gelir ve Ergonomos kelimesinden türemiştir. Ergo nomos ve iş de yasa anlamına gelir.

 Ergonomi kelimesi, Fransızcadan dilimize yerleşmiş olan bir kelimedir. Özellikle de gündelik hayat içinde en sık kullanılan kelimeler içinde yer alır. Anlam olarak da ‘elverişli’ ya da ‘kullanışlı’ olarak tabir edilir. İnsanların anatomik, fizyolojik ve psikolojik bakımdan incelenmek sureti ile çevresi ile adapte olabilmesi sağlanır. Özellikle de kişinin kendi çalıştığı alanına daha uyumlu bir hale gelmesi ergonominin en temel prensipleri arasında yer alır.

Haberin Devamı

 Ergonomi Örnekleri Nelerdir?

 Ergonomi bir çeşit insan mühendisliği şeklinde de tanımlanabilir. Kişiler üzerinde yapılan araştırma ve inceleme sonucunda makine ve çevre ile bir bütün olarak uyumun en iyi şekilde sağlanması için bu süreç gerçekleşir. Bu süreç ise şu şekilde örneklendirilebilir

Bir yatağın kişinin konforuna ve sağlığına uyumlu bir şekilde tasarlanmış olması,

Fabrika işçisinin kullanmış olduğu farklı aletlerin, çalışma alanında rahat bir şekilde ulaşabileceği noktalara göre konumlandırılması gerekir

Bu örnekler, farklı anlamlarla ergonomi kelimesinin ne anlama geldiğini ortaya koyar. Bu durum ise, sadece iş ortamında değil gündelik hayatın her döneminde ele alınır. Özellikle de insanların daha fonksiyonel ve rahat çalışabilmesi için, çevresindeki unsurlarla uyumlu bir hale gelebilmesi için bu incelemeler yapılır. 

Haberin Devamı

 İş yasaları bakımından Yunancadan Türkçeye doğru çevrilebilen ergonomi kelimesini kısa olarak konfor ve yaşam koşullarının insana daha uygun bir hale getirilmesi şeklinde de tanımlanabilir. Kullanışlı ve rahat bir koltuk, hatta kullanışlı bir mobil uygulama ve kullanımı kolay bir araba da ergonomik örnekleri arasına da girebilir.

 Ergonominin Amaçları Nelerdir?

 Ergonominin en önemli amacı insanların hayat standartlarını daha iyi bir hale getiren ürünler oluşturur. Aynı zamanda ürünlerin konforlu olması sağlanır. Mesela bir elektrik süpürgesi, genellikle insanın hayatını kolaylaştıran bir çeşit araçtır. Ama bu süpürgenin çok ses çıkarması ve ağır olması pek kullanışlı olmaz. Bu nedenle de hem daha iyi çeken hem de daha hafif ve sessiz bir süpürgenin pazar potansiyeli her zamanda çok daha yüksektir.