Gazete Vatan Logo

Erdoğan'ın kaza açıklamaları

Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir yeni raylı sistem üzerinde adımların atıldığını belirterek, bu adımlar atılmışken böyle bir talihsiz ve boyutu büyük olan olumsuzlukla karşılaştıkları için üzgün olduklarını söyledi

Tren kazalarının sadece Türkiye'de değil, Amerika, Avrupa ve dünyanın bir çok yerinde yaşandığını ifade eden Erdoğan, "Burada öncelikle bilimsel çalışmaları tekrar yapacağız. Birileri geliyor ideolojik yaklaşımlar gösteriyor. İdeolojik yaklaşmayın. Bu ülkemizin ve insanlarımızın meselesidir. Bu sorunlar üzerinde hep beraber duracağız. Bizler ülkenin gelişmesine yönelik bu adımları atmayalım mı, duralım mı?" diye konuştu. Raylı sistemle ilgili tüm çalışmaların bilim adamlarıyla birlikte yürütüldüğünü anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlar sokaktan geçen insanlar, rastgele toplanarak yapılmış şeyler değil. Bugünü kadar bunların testleri yapıldı. Yani bunlar uygunsuz şeyler olsaydı şu ana kadar bu tür kazalar her gün olurdu. Şu ana kadar bu tür olaylar sözkonusu olmadı. Yine de farkıl bilim adamlarının farklı görüşleri olabilir. Ama çoğunluk hangi istigamette toplanıyorsa TCDD bu istigamette kararını vermiştir. Şu anda bilim adamları yine üzerinde çalışacaklar. Bu konuda bir heyet oluşturduk, heyet çalışmalarını sürdürüyor. Bir hafta on gün bu çalışmalar devam edecek. Bu çalışmaların sonunda çıkan neticeye göre bizlerde bir karar vereceğiz".

Gazetecilerden kazaya daha duyarlı ve insaflı yaklaşmalarını isteyen Erdoğan, "36 tane vatan evladı kardeşimiz bu kazada gitmiş. Ama dünyada bu kazalar yok diye bir olay var mı? Amerika'da da Avrupa'da da bu tür kazalar oluyor. 1950'den bu yana aynı hat üzerinde 10 tane kaza oldu. Bunlar olymayan şeyler değil" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sakarya Pamukova'da meydana gelen tren kazasına ideolojik yaklaşmanın yanlış olduğunu belirterek, "Böyle ideolojik saplantılarla yaklaşılırsa bu ülkeye yazık ederiz, ülkemizin gelişimine ileri teknolojileri yakalamasına yazık ederiz" dedi.

Gazetecilere, "Ankara-İstanbul arasındaki hızlı tranvay çalışmalarını mı durduralım?" diye soran Erdoğan, şunları söyledi: "Bu konuda sizleri insafa ve aklı selime davet ediyorum. Halkımızı tahrik etmeyin, telaşa sürüklemeyin. Bir çok siyasiler bu olayları ranta dönüştürmenin gayreti içinde olabilir. Ama sizde bunlara çanak tutmanın gayreti içinde olmayın. Bu bir rant meselesi değildir. Ülkenin teknolojik noktada sıçramasını sağlamaya yönelik adımlardır. Biz bunu yapmaya mecburuz, adımları atacağız. Biz bu noktada geri duramayız. Ülkemizi raylı sistemde en gelişmiş ülkelerle yarışabilecek noktaya taşımak durumundayız ve bunda geri durmayacağız. Yolumuza devam edeceğiz. Ama şimdi hata nerededir, eksiğimiz neresidir, bu eksiği bulmak suretiyle bu hataları gidermek, yanlışları gidererek yolumuza devam etmek zorundayız".

Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın konuya ilişkin bir açıklama yapacağını kaydetti. Erdoğan, tren kazasının Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınıp alınmayacağı yönündeki bir soruya ise "Elbette meseleyi Bakanlar Kurulu'nda ele alıp bir değerlendirme yapacağız" cevabını verdi.

Haberin Devamı