Gazete Vatan Logo

Erdoğan'dan sıkı pazarlık

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek dev projeye Erdoğan tarafından start verildi

GEBZE’DEN başlayıp İzmir’de sonlanacak, içinde İzmit Körfezi geçişini kapsayan dünyanın ikinci büyük asma köprüsünün de yer alacağı otoyol projesinin temel atma töreni dün yapıldı. 421 kilometre olarak hesaplanan yeni yol, İstanbul-İzmir arasını 140 kilometre kısaltacak ve karayolu ile İstanbul’dan İzmir’e 3.5 saatte gidilebilecek.



Cumhuriyetin 87. yılını taçlandıran dev projenin temeli dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle atıldı. Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay İnşaat’ın oluşturduğu 6’lı konsorsiyumun üstlendiği projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyordu. Ancak dün Başbakan sözkonusu proje ile ilgili sıkı bir pazarlık yaptı ve inşaatın 5 yılda tamamlanması sözünü aldı.



Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları dahil) Otoyolu Projesi, Gebze’den başlayacak, İzmit Körfezi’ni asma köprü ile aşarak Orhangazi ve Gemlik yakınlarından geçecek ve Ovaakça Kavşağı ile Bursa Çevreyolu’na bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanan proje kapsamında, 30 viyadük, 4 tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, 5 otoyol bakım işletme merkezi, 7 servis ve park alanı inşa edilecek. Proje mevcut devlet otoyolunu yaklaşık 140 kilometre kısaltarak, İstanbul-İzmir arasındaki 7-8 saatlik mevcut ulaşım süresini 3.5 saate indirecek, böylece akaryakıt ve yol giderlerinden yılda 870 milyon TL de tasarruf sağlanacak.



Cumhuriyet taçlandı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temelini atarken “Bugün burada, Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden birine daha start veriyoruz. Bu büyük proje ile yarın kuruluşunun 87’nci yıldönümünü milletçe kutlayacağımız Cumhuriyetimizi taçlandırıyor, adeta ülkemize bir Cumhuriyet Bayramı hediyesi sunuyoruz” dedi.



Kendisinin sadece birkaç istisna dışında bugüne kadar temel atma törenlerine katılmadığını dile getiren Erdoğan, çünkü bu ülkede yakın tarihte temel atma törenlerinin nasıl istismara ve göz boyamaya dönüştüğünü, atılan temellerin millet nezdinde nasıl hayal kırıklığıyla sonuçlandığını çok iyi hatırladıklarını vurguladı. Erdoğan, işte onun için kendisinin temel atmalara değil, daha çok açılışlara katıldığını, başlangıçlarla değil, sonuç odaklı politikalarının bir gereği olarak sonuçlarla ilgilendiğini dile getirerek, ancak bugün gerçekleştirilen temel atma töreninin büyük bir istisna teşkil ettiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün Türkiye’nin iki büyük şehrini, İstanbul ve İzmir’i geniş bir otoban ve muhteşem bir köprü ile birbirine bağlayacak çok büyük bir projenin temelini atıyoruz. Buradan, Dilovası’ndan otobana girecek bir araç, Körfez üzerindeki asma köprüyü geçecek, Hersek’e ulaşacak, oradan Orhangazi ve Gemlik üzerinden Bursa çevre yoluna çıkacak. Bursa çevre yolundan sonra araç, Ulubat Gölü’nün doğusundan, Mustafakemalpaşa ve Susurluk ilçelerimizin kenarından geçerek Balıkesir’e gelecek. Savaştepe, Soma, Kırkağaç ilçelerimizden geçen araç, Turgutlu’dan batıya yönelecek ve İzmir çevre yoluna girerek İzmir’e ulaşacak.”

18 il yararlanacak

Erdoğan, bu projenin, sadece İzmir’i İstanbul’a geniş bir otoyol aracılığıyla bağlamakla kalmayacağını, hem yol üzerindeki Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Manisa illerinin de bu otoyoldan istifade edeceklerini hem de çevre illerin, örneğin Yalova, Bilecik, Eskişehir ve Uşak’ın da bu otoyolu kullanacağını kaydetti. Otoyolun etki alanı içindeki çok geniş bir hatta bulunan 18 ilin bundan yararlanacağına dikkati çeken Erdoğan, bununla birlikte ticari ve sınai olarak da yeni bir canlanmanın yaşanacağını kaydetti.

Erdoğan, şu anda, İstanbul İzmir arasının, mevcut devlet yoluyla 8-10 saat sürdüğünü anımsatarak, “Yolun tamamlanmasıyla, İstanbul-İzmir arası 3.5 - 4 saat gibi kısa bir süreye düşecek. Aynı şekilde, İstanbul’dan yola çıkan araç, 2 - 2.5 saatte Eskişehir’e ulaşacak” dedi. İstanbul-İzmir arasının bu otoyolun tamamlanmasıyla birlikte 377 kilometreye düşeceğini, yani mevcut yolun 140 kilometre kısalmış olacağını anlatan Erdoğan, bağlantı yollarıyla birlikte tam 421 kilometre yol inşa edileceğini belirtti.

İnşaatında 50 bin kişi çalışacak

Proje istihdama da büyük katkı sağlayacak. 6.5 milyar dolar tutarındaki projenin yapımında yaklaşık 50 bin kişiye istihdam imkanı yaratılacak. 6 firmadan oluşan konsorsiyum ihaleyi 22 yıl 4 aylık süre ile kazanmıştı. İnşaat süresi ne kadar kısa olursa yüklenici konsorsiyum söz konusu projeden daha fazla gelir elde edecek. İhalenin başlangıcında inşaat süresi 7 yıl işletme süresi ise 15 yıl 4 ay olarak kurgulanmıştı. Şayet konsorsiyum inşaatı 5 yılda bitirebilirse işletme süresi otamatikman 17 yıl 4 aya çıkacak.

Haberin Devamı