Gazete Vatan Logo

En uzun gece ne zaman, hangi tarihte yaşanır? Yılın en uzun gecesi kaç saat sürüyor, 21 Aralık en uzun gece mi?

En uzun gece kaç saat sürer, en uzun gece ne zaman? Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, aynı zamanda Güneş'in çevresinde de dolanır. Dünyanın güneş etrafında dönmesiyle tarihler oluşuyor. Peki, en uzun gece hangi tarihte yaşanır, 21 Aralık en uzun gece mi?

En uzun gece ne zaman, hangi tarihte yaşanır? Yılın en uzun gecesi kaç saat sürüyor, 21 Aralık en uzun gece mi?

Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, Güneş'in etrafında da dönmeye devam eder. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi’nde dik olarak geldiği gün ise en uzun gece yaşanır. Peki en uzun gece ne zaman yaşanır, hangi tarihte? Yılın en uzun gecesi kaç saat sürüyor?

EN UZUN GECE NE ZAMAN, 21 ARALIK EN UZUN GECE Mİ?

Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRER?

21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey'deki Sinop'ta yaşanıyor. En kısa gece ise 14 saat ile Güney'deki Hatay'da olacak. En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı andır.

Haberin Devamı

EKİNOKS TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.