Gazete Vatan Logo

En uzun gece hangi gün? | En uzun gece kaç saat?

En uzun gece hangi gün? En uzun gece kaç saat? İnternette en sık araştırılan konuların arasına girdi. İşte en uzun gece ile ilgili merak edilenler…

En uzun gece hangi gün? | En uzun gece kaç saat?

En uzun gece hangi gün? En uzun gece kaç saat? İnternette en sık araştırılan konuların arasına girdi. İşte en uzun gece ile ilgili merak edilenler…

EN UZUN GECE HANGİ GÜN?

21 Aralık en uzun gecedir. Dünya’nın güneş etrafında dönmesi ve eksen eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Gün dönümlerinden biri olarak 21 Aralık aynı zamanda kış mevsiminin de başlangıcıdır.

21 ARALIK NEDEN EN UZUN GECEDİR?

21 Aralık Kuzey Yarımküre için en uzun gecedir. Türkiye’de Kuzey Yarımküre’de bulunduğundan 21 Aralık’ta en uzun geceyi yaşar. 21 Aralık’tan sonra 23 Aralık ile beraber geceler kısalıp, gündüzler uzamaya başlar.

Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açı ile geldiğinden Kuzey Yarımküre 21 Aralık’ta en uzun geceyi yaşar.

Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece en kısa gündüz yaşanır. Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.

Haberin Devamı

EN UZUN GECE KAÇ SAAT SÜRECEK?

21 Aralık Kuzey Yarımküre’de kışın da başlangıcı anlamına gelir. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımküre’de gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya başlar.

GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ

21 Aralık tarihi ile beraber Dünya’nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar.

21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.