Gazete Vatan Logo

En Bilinen Yıldız İsimleri Nelerdir? Meşhur Yıldızların Anlamları...

Yıldızlar, birer gök cisimleridir. Güneş ve aydan sonra gelen en parlak cisimlerdir. Hidrojen ve helyumdan oluşur. Uzayda ışık saçarlar. Dünya'dan çıplak gözle görülebilirler. Bazı yıldızlar diğerlerine oranla daha büyüktür. Bu yıldızların özel isimleri ve özellikleri de bulunmaktadır. İsimli olarak kayıtlara geçen yıldızlar oldukça özeldir. En çok bilinen isimli yıldızlar 10 tanedir. Ama bilim insanları tarafından bu 10 yıldız dışında farklı birçok yıldız da kayıtlara geçmiştir.

En Bilinen Yıldız İsimleri Nelerdir? Meşhur Yıldızların Anlamları...

En Bilinen Yıldız İsimleri Nelerdir?

Yıldızlar, parlak ve gösterişli cisimlerdir. Günün gece saatlerine geçişi ile birlikte gökyüzünde gözle görülür hal alırlar. Gökyüzünde bulunan yıldızların sayısı milyonlarcadır. Ama bazı yıldızlar farklı oluşları ile birlikte bu milyon tane yıldızdan ayrılmayı başarmıştır. Bu en bilinen yıldızların sayısı 10 tanedir. 10 yıldızın er biri bir isme sahiptir. İşte, en bilinen yıldızların isimleri;

Vega

Procyon

Rigel

Capella

Arcturus

Canopus

Alpha Centauri

Sirius

Betelgeuse

Achernar

Bu 10 bilinen yıldız dışında bilim adamları tarafından kayıtlara geçmiş diğer bilinen yıldızlar şunlardır;

Agena

Antares

Atair

Castor

Denep

Gredi

Hamal

Polaris

Zuban Elschemali

Meşhur Yıldızların Anlamları

Bilinen 10 en meşhur yıldızların anlamları şöyledir;

Canopus; Gökyüzünün bilinen ikinci en parlak yıldızıdır. Beyaz cüce olarak da bilinir. Güneşten 70 kat daha büyüktür.

Betelguese; Orio'nun eli anlamına gelmektedir. Yaşamının son evrelerinde olan bir yıldızdır. Eğer yaşamının sonunda patlarsa gökyüzünde büyük bir parlaklık oluşacak ve gözle görülebilecektir.

Haberin Devamı

Sirius; Büyük Köpek Takım Yıldızında yer alır ve ışıldayan anlamına gelir.

Achernar; Nehrin sonu anlamına gelmektedir. En sıcak yıldızlar arasındadır.

Alpha Centauri; Üçüncü en parlak yıldızdır ve kırmızı cüce anlamındadır.

Capella; İsim olarak dişi keçi anlamına gelir.

Rigel; Devin sol ayağı anlamına gelir. 

Arcturus; Ayın koruyucusu anlamına gelir ve güneşten 25 kat daha büyüktür.

Vega; Şahin yada akbaba anlamına gelmektedir.

Procyon; Güneşten yedi kat parlaklıktadır, sahip anlamına gelir.

En Parlak Yıldızın Adı ve Anlamı Nedir?

Yıldızların hepsi oldukça parlak gök cisimleridir. Bu parlaklıkları gözle görülecek derecededir. Ama yıldızlar içinde de kendi arasında en parlak ve sönük parlaklıkta olacak şekilde bir sıralama vardır. Bilinen tüm yıldızlar içinde en parlak olanı Sirius ya da diğer bilinen adı ile Akyıldızdır. Sirius yıldızının en parlak yıldız olması dışında anlamı ise çok parlak ya da çok sıcak demektir. Sirius aynı zamanda Büyük Köpek Takım Yıldızında yer almaktadır.

Haberin Devamı

Bilinen En Büyük Yıldız Hangisidir?

Yıldızların bazıları dünyadan gözle görülebilecek kadar büyükken bazıları küçük ve görünmezdir. Büyük ve gösterişli yıldızlar her zaman insanların dikkatini çekmiştir. Çünkü ay ve güneşten sonra gökyüzünde çıplak gözle görülebilecek diğer cisim yıldızlardır.

Yıldızlar büyük ya da küçük olmaları ile parlak olmaları ya da bulundukları takıma göre çeşitli isimler almıştır. En büyük yıldızında kendine özel bir ismi vardır. Bilinen en büyük yıldız, yarıçapı güneşin 1708 katı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu en büyük yıldızın ismi ise UY Scuti'dir.