Gazete Vatan Logo

Emeklilik maaşımı nasıl sorgularım? Emeklilik maaşı hesaplamada nelere dikkat edilmelidir?

Günümüzde, SGK 4A, 4B ve 4C emeklilik maaşı hesaplama ve sorgulama işlemleri, diğer birçok kamu işlemi gibi online olarak yapılabilen hizmetler arasında. Pek çok kişi online olarak emeklilik maaşı sorgulama işlemini yapabilmekte. Peki, emekli maaşı hesaplamada neler göz önünde bulundurulmalıdır? İşte emekli maaşı hesaplama ve emekli maaşı sorgulamada dikkat edilmesi gerekenler!

Emeklilik maaşımı nasıl sorgularım? Emeklilik maaşı hesaplamada nelere dikkat edilmelidir?

Yasalarca belirlenmiş bir çalışma süresini çalışma hayatınız boyunca çalışarak doldurmuşsanız ve yaşınız da emekli olmaya uygunsa, emekli olup çalışmalarınızın bir sonucu olarak her ay bir emekli maaşı alırsınız. E-Devlet uygulamaları ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) internet üzerindeki uygulamaları sayesinde, emekli olacak vatandaşlarımız, 7 gün 24 saat emeklilik maaşı hesaplama ve sorgulama işlemleri yapabiliyor ve emekli oldukları zaman alacakları maaşı hesaplayabiliyor.

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK emekli maaşı sorgulaması kapsamında, SSK emeklilerinin (4a) alacakları emekli maaşı, Bağkur emeklilerinin alacakları emeklilik maaşı (4b) ve Emekli sandığı emeklilerinin alacağı emekli maaşı (4c) anlatılacaktır.

SGK Emekli Maaşı Sorgulama ve Hesaplama İşlemleri

SGK emekli maaşı sorgulaması, emekli maaşınızın düşükveya yüksek çıkmasını değiştirebilecek faktörler vardır. Sigortalı bir işe ilk giriş tarihi, ödenmiş toplam prim sayısı ve primlerin seviyeleri, emekli maaşınızın düşük veya yüksek olmasını etkileyen faktörlerdendir. Ayrıca, kişinin çalıştığı sektör ve aldığı maaş seviyesi de, emekli olunca alacağı maaş seviyesine etki eden faktörlerden biridir.

Haberin Devamı

SGK emeklilik maaşı sorgulama ve hesaplama işlemlerini e-devlet kapısı üzerinden yapmanız mümkündür, ancak bunun için şifre edinmeniz gerekmektedir. E-devlet şifrelerini herhangi bir PTT şubesi ile edinebilirsiniz. Şifre alımının ücreti 2 TL olarak belirlenmiştir.

E-devlet şifresini aldıktan sonra, e-devlet sayfasına internet üzerinden girip T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, sisteme giriş yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra, e-devlet üzerinden SGK kurumunun sorgulama yapılabilen kısayolunu bularak, buraya tıklamanız ve gerekli bilgileri girmeniz, 4a, 4b ve 4c emeklilik maaşı sorgulama ve hesaplama işlemleri için yeterlidir.

SGK 4a, 4b ve 4c emeklilik maaşı sorgulama ve hesaplamanın bir diğer yolu da, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sayfasında bulunan bir uygulamayı kullanmaktır. Bu uygulama, 4a, 4b ve 4c emeklileri için geçerlidir ve sürekli ulaşılabilir durumdadır.

Haberin Devamı

SGK resmi internet sitesi üzerinden sorgulama ve hesaplama işlemleri yapabilmek için, https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine giriş yaparak, sırasıyla T.C. kimlik numarası, SSK Sicil Numarası, Baba adı, Nüfusa kayıtlı olunan il ve doğum tarihi gibi bilgileri doğru şekilde girerek, sorgula seçeneğine tıklayarak emeklilik maaşınızı öğrenebilirsiniz.

SGK Bağ Kur yani 4b emeklileri emeklilik maaşı hesaplamak ve sorgulamak için ise, https://uyg.sgk.gov.tr/WS_EMEKTAR_AYLIKGELIRHESAPLAMA4B/AylikHesaplaAction.do?dispatcherMethod=aylikHesaplaSayfa bağlantısına tıkladıktan sonra, T.C. kimlik numarası, kurum olarak esnaf veya tarım ve güvenlik kodunu girerek sorgula seçeneğine tıklamanız yeterli.

SGK 4c emeklilik maaşı sorgulama için ise, https://uyg.sgk.gov.tr/IkramiyeMaasHesapla4c/Welcome.do bağlantısına tıklayarak derece, kademe, ek gösterge, hizmet yılı, hizmet ayı, aylık tarihi gibi bilgileri doğrı bir şekilde girerek emeklilik maaşınızı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı