Gazete Vatan Logo

Elmar bak, bu şehit Azerbaycan’ı korumak için Bosna’dan gelmiş

Türkİye ile Ermenistan arasında atılan adımlar nedeniyle gerilen Ankara- Bakü ilişkileri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Azerbaycan ziyaretiyle bir nebze yumuşamaya başladı. Ziyareti sırasında Türk bayraklarının kaldırılması nedeniyle gerginliğe neden olan şehitliği de ziyaret eden Davutoğlu ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov arasında geçen ilginç bir diyalog da dün Azeri basınına yansıdı. Yeni Müsavat gazetesinin haberine göre, şehitlik ziyareti sırasında Davutoğlu ile Memmedyarov arasında şöyle bir diyalog geçti:

Bu da Bursa’dan gelmiş!

- (Davutoğlu şehitlikteki bir ismi göstererek) Elmar bak! Türkiye o devirde Azerbaycan’ı korumak için Bosna’dan buraya getirmiş. Şimdi Bosna sınırlarımızdan ne kadar uzaktadır.

- (Memmedyarov başka bir ismi göstererek) Bu da Bursa’dan gelmiş.- Halep’ten bile var.

- (Memmedyarov tekrar sözü Bursa’ya getirerek) İstanbul’dan Bursa’ya kadar var.

-Anadolu’nun her yerinden var.

Konyalı şehit Davutoğlu

Bunun ardından Davutoğlu, Türk büyükelçisine dönerek Konyalı şehitler olup olmadığını sordu. Büyükelçi’nin ” 12 Konyalı şehit var “ sözü üzerine heyetten bir yetkili ” Konya’dan Davutoğlu soyadlı şehit de var “ diye ekledi. Bunun üzerine Davutoğlu ” Belki de benim ailemdendir. Dedelerimden biridir “ yanıtını verdi, ardından da elindeki iki gülden birini Memmedyarov’a uzatarak ” Kardeş payı “ dedi. Memmedyarov da gülümseyerek ” Evet... Kardeş payı “ cevabını verdi. Bakanlar gülleri şehitliğe bıraktıktan sonra ayrılırken, Davutoğlu Azeri bayrağını göstererek, ” Allah bu bayrağı göklerden eksik etmesin, ebediyen dalgalansın. Türkiye bunun için her şeye hazırdır “ dedi. Memmedyarov da ” Amin, bütün bayraklar için “ karşılığını verdi.

ŞEHİTLERE KARANFİL

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Şehitler Hiyabanı’nı ziyaret etti ve çelenk bıraktı. Davutoğlu ve Memmedyarov, kalabalık bir heyetle ziyaret ettikleri Şehitler Hiyabanı’nda Türk şehitlerin ve Azeri şehitlerin mezarlarına karanfil koydu.

Enver Paşa’nın torunundan Aliyev’e mektup

Azerbaycan’In 1918 yılında Ruslardan bağımsızlığını sağlayan Enver Paşa’nın torunu Arzu Enver Sadıkoğlu, Bakü’deki Türk Şehitliği’nde Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e mektup gönderdi. Enver Paşa’nın torunu mektupta, Azerbaycan’ın kurtuluşunda büyük emeği olan askerlerin Azerilere emanet ettiği Türk bayrağının artık dalgalanmadığını duyduktan sonra “büyük üzüntü” duyduğunu söyledi. Mektubunda, insanların onurlu bir buluşma isteyeceğini belirten Arzu Enver, “Tabii ki insanlar kendilerine göre hakkani ve onurlu buluşmayı isterler. Bu noktanın bulunması çok zordur, ama olanı yıkmak çok daha kolaydır. Nasıl ki buluşmak zor, ayrılmak kolaydır” dedi.






Haberin Devamı