Gazete Vatan Logo

Ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler | Yeni ehliyet ücreti

2020 yılına sayılı günler kala vatandaşlar, ehliyet değiştirme için gerekli olan belgeleri merak ediyor. Ehliyet yenilemesi son gün ne zaman? Ehliyet ne zaman gelir? Ehliyet değiştirme ücreti nedir? gibi sorulara yoğun bir şekilde yanıt aranıyor. Yeni çipli ehliyete geçmek son başvuru süresi ise 31 Aralık 2020'de doluyor. İşte Ehliyet yenileme hakkında merak edilenler…

Ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler | Yeni ehliyet ücreti

İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle ehliyet, kimlik, pasaport değişikliği zorunluluğu 1 Ocak 2017 yılında getirilmişti. Ehliyet yenilemesini hala yapmayan vatandaşlar ise, 2020 yılına sayılı günler kala yoğun bir araştırmaya girişti. Peki, ehliyet yenileme işlemleri nasıl yapılır? Yeni ehliyet kaç günde gelir? Ehliyet değiştirmek için gerekli belgeler nelerdir? İşte detaylar…

EHLİYET DEĞİŞTİRMEK İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Ehliyet yenileme için gerekli belgeler;

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgeniz (eski ehliyetiniz)

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde vereceğiniz parmak izi

Belirtilen bu evraklar, ehliyet yenilemede, eski tip sürücü belgesini değiştirmede, kimlik bilgisi değişiminde, yıpranma nedenli değişimde ya da kayıp çalıntı nedeniyle değişimde geçerlidir.

Haberin Devamı

EHLİYETİNİZİ YENİLEME BAŞVURU NASIL YAPILIR, NEREYE BAŞVURULUR?

Ehliyet yenileme işlemleri belli başlı bir süreci takip eder. Ehliyet yenilemek öncelikle randevu almak gerekmektedir. Randevu işlemi, ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi ya da internet sayfası üzerinden alınabilir.

Yeni ehliyetini online olarak almak isteyen vatandaşlar, https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/randevu-al linkine tıklamalıdır. Bu linkten Nüfus Müdürlüğü'nün randevu sistemine giriş yaptıktan sonra, randevularını alabilirler.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2019

Eski tip ehliyet belgelerini çipli olarak yenileme ücreti Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL’dir.

Eski tip ehliyetlerini kaybeden ya da çaldıranların yeni ehliyet çıkarma ücreti: Polis Vakfı Ücreti 2 TL + Değerli Kağıt Bedeli 13 TL = 15 TL’dir

2019 yeni tip ehliyet belgesini herhangi bir sebepten dolayı yenileme ücreti Polis Vakfı Ücreti: 30 TL + Değerli Kağıt Bedeli: 166 TL = 196 TL

Haberin Devamı

Yeni döneme ait çipli sürücü belgesini herhangi bir sebeple yenilemek isteyenlerin yani soyadı değişikliği, yıpranma, kayıp, çalıntı, vs. gibi işlemler için ödeyecekleri ücretlerdir. Bu da toplamda 196 TL'dir.

2020 EHLİYET ÖDEMESİ

B sınıfı ehliyet harcı, 751 lira olacak.

EHLİYET DEĞİŞTİRMEDE SON TARİH, EHLİYET YENİLEMEDE SON GÜN NE ZAMAN?

Yeni çipli kimlik kartları, ehliyet ve pasaport ile ilgili değişiklik kararı, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girdi, ehliyete geçmek son tarih ise, 31 Aralık 2020'de doluyor.

YENİ EHLİYET KAÇ GÜNDE GELİR?

Ehliyet yenilemede, başvurularında başvuru kabul edildikten sonra eski belge alınıp, sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilmektedir. En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.