Gazete Vatan Logo

Eğitimin yol haritası 15 Ekim’de

Dün yeni eğitim öğretim yılı başladı. Sistemi iyileştirmesi konusunda büyük umutlar bağlanan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, 15 Ekim’de bir vizyon belgesi açıklayacaklarını ve bu belgenin yol haritasını ortaya koyacağını söyledi...

Eğitimin yol haritası 15 Ekim’de

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün İstanbul Çekmeköy’deki Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulunda 2018-2019 eğitim öğretim yılı açılışına katıldı. Ardında da TRT’de canlı yayında eğitimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Selçuk’un açıklamalarından satır başları:

Biraz sabretsinler...

Göreve geleli İki ay bir hafta oldu. Birçok kişi icraat bekliyor, ‘Bir şey yapması lazım artık Ziya Hoca’nın’ diyorlar. Ben bir bilim insanıyım ve veriyi görmeden bir planlama yapmam. Yani sahayı görmem lazım ve bütün sistemi kabaca bir analiz etmemiz lazım arkadaşlarla. Onun için 15 Ekim’e kadar biraz sabretsin insanlar. 15 Ekim’de bir vizyon belgesi açıklayacağız. Bu belge, bizim yol haritamızı da ortaya koyacak.

Herkes rahat yerleşecek

İstiyorum ki arkadaşlarımla beraber, 3 yıl içinde her sene ne yapmayı planlıyoruz, bunu çok net, şeffaf, hesap verebilir bir şekilde ortaya koyalım. Hiç kimse huzursuz olmasın, bu ülkede ne olacağını görsünler. Açıklayacağımız sistemle herkes okullara çok rahat yerleşecek. Coğrafi bilgi sistemiyle derslik durumunu daha net göreceğiz, okullarımız daha rahatlayacak.

Haberin Devamı

Karma eğitim iddiası

Bazen çok şaşırıyorum Türkiye nasıl böyle bir şeyi konuşuyor? Bir vatandaş MEB yönetmeliğini mahkemeye veriyor. Mahkeme diyor ki; ‘Siz meslek liseleri gibi kurumlardan bahsediyorsunuz, bunlardan bahsederken bunları karma eğitimle tanımlıyorsunuz bu doğru değil. Yasada kullanılan ifade alt metinde tekrar edilemez.’ MEB’e ders veriyor. Bir ay içinde mahkeme kararını uygulamak zorundayız. Muhalefete ihtiyacı olanlar bunun üzerinden konuyu köpürtüyor. Yasanın söylediği şekilde (karma eğitim yapılır) 15’inci madde devam ediyor. Bazı durumlarda kız ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim alabilir maddesi de 1974’ten beri var. Bu ifade orada duruyor. Yine duracak.

İkili eğitim kalkacak

İkili eğitimi kaldıracağız. Üç yıllık vizyonun temel parametrelerinden biri bu. Türkiye ikili eğitimi konuşulmasın diye hedefimiz var.

‘Etliye sütlüye karışmazdım’

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İstanbul Çekmeköy’deki Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulu’nda düzenlenen 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı açılış törenine katıldı, ilk ders zilini eşi Semiha Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmen ve öğrencilerle birlikte çaldı. Yıldırım, “Nasıl bir öğrenciydiniz” sorusuna “Ben etliye sütlüye karışmayan, okuyup-yazıp dersime bakan bir öğrenciydim” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

Öğretmen ataması aralık sonunda

Bütçede bir tasarruf dönemindeyiz. 2018 için planlanan öğretmen atama sayısı 20 binle sınırlıydı. Sonradan 5 bin atama daha gerçekleşti. Göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanımıza bir istirhamım oldu. Öğretmen arkadaşlarımın farkındayım. Onlar istatistik değil, insan ve beklentileri var. Aralık sonunda 20 bin öğretmen ataması daha yapacağız. Meclisin açılmasını bekliyoruz. Sözleşmeli öğretmenlik süresi ile ilgili çalışma yapacağız. Meclis açıldığında netleşir.

‘Sakın hap almayın hayatınızı karartır!’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakkari’nin Irak sınırındaki Çukurca ilçesinde düzenlenen 2018-2019 eğitim-öğretim yılı açılış programına katıldı. Sınırın sıfır noktasında konuşan Bakan Soylu, “Okullarımızı, ümitlerimizi, üniversitelerimizi, geleceğimizi karıştırmaya çalıştılar, kütüphanelerimizi tahrip ettiler, öğretmenlerimizi şehit ettiler. Ama ne yaptılarsa başaramadılar. Umudumuzu, geleceğimizi elimizden alamadılar. Kendileri yok oldular, kendileri karanlık dünyalarıyla baş başa kaldılar” dedi. Soylu uyuşturucuya karşı da öğrencileri uyardı: Okul önlerinde ve okul çevrelerinde tanımadığınız insanlarla konuşmayın, peşlerinden gitmeyin. Kimseden hap, kimseden ilaç veya başka bir şey alıp ağzınıza atmayın. Size verdikleri haplar zihninizi açmaz, bilakis hayatınızı karartır. Sakın itibar etmeyin, elinizi uzatmayın, onlarla konuşmayın ve onları en yakın polisimize ihbar edin.

Haberin Devamı

Narko denetim

Yurt genelinde narkotik ekipleri, öğrencilerin huzur ve güvenliğini sağlamak için okulların çevresinde denetim yaptı. Leo isimli narkotik köpeğinin de yer aldığı denetimlerde araçlar ve okul çevreleri didik didik arandı.

Haberin Devamı

Arkadaşları unutmadı

8 Temmuz’da Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen tren kazasında 9 yaşında hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel, yeni eğitim öğretim yılının ilk gününde İstanbul Beylikdüzü’ndeki okulunda anıldı. Yaşasaydı 4’üncü sınıfa başlayacak olan Oğuz Arda’nın sırası çiçekle süslendi.