Gazete Vatan Logo

E imza nedir, nasıl alınır? Kimlik kartlarına e-imza nasıl yüklenir?

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü'nce 21 Eylül 2020'de hayata geçirilen 'Hayat Kimliğinle Kolay' projesinin 2'nci adımını oluşturan TC kimlik kartına e-imza yüklenmesine bugün 50 ilde başlanıyor. Peki, E imza nedir, nasıl alınır? Kimlik kartlarına e-imza nasıl yüklenir?

E imza nedir, nasıl alınır? Kimlik kartlarına e-imza nasıl yüklenir?

Kimlik kartlarına e-imza yükleme işlemleri bugün 50 ilde başlıyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; 'Hayat Kimliğinle Kolay' projesinin ikinci adımını oluşturan TC Kimlik kartına e-İmza yüklenmesi işlemine nüfus Matikler aracılığıyla toplam 50 ilde nüfus müdürlerinde başlanıyor. E imza nedir, nasıl alınır? Kimlik kartlarına e-imza nasıl yüklenir?

E-İMZA NEDİR?

Hayatı kolaylaştıran çözümlerden biri olan elektronik imza (e-İmza), ıslak imza ile aynı amaca hizmet eden, tek farkı fiziki ortamda değil elektronik ortamda oluşturulan bir imza çeşididir. e-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak yerine belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan tarafın kimliği ile örtüşen bir veridir.

'Elektronik imza' ya da 'sayısal imza', başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. 'e-İmza' olarak da adlandırılır. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir.

Haberin Devamı

Elektronik imza, elektronik belgeye girilen bir isim kadar basit olabilir. Dijital imzalar, elektronik imzaları kriptografik olarak korunan bir şekilde uygulamak için e-ticarette her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle güvenli e-ticaretin öneminin artması nedeniyle daha fazla önem kazanmıştır.

Elektronik imza sayesinde imzalanmış verinin, kimin tarafından imzalandığı ve güvenilirliği kontrol edilmiş olur. Elektronik imza; iletilen bilginin bütünlüğünün bozulmadığını, bilginin tarafların kimlikleri doğrulanmak suretiyle iletildiğini garanti eder.

E-İMZA NASIL ALINIR?

Elektronik imzaya sahip olabilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) onayladığı elektronik sağlayıcılar üzerinden sunulan e-İmza hizmetinden faydalanarak elektronik imza yetkisine sahip olabilirsiniz. Elektronik imza, 'bireysel' ve 'kurumsal' olarak iki farklı şekilde alınabiliyor.

e-İmza veren firmaların listesine “www.btk.gov.tr/elektronik-sertifika-hizmet-saglayicilari” adresinden ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

e-İmza başvurusu yapılan özel ve devlet kurumları bulunuyor. PTT şubelerinden e-İmza başvurusu yapabilirsiniz. Fakat hangi PTT şubesinin e-İmza verme yetkisi olduğunu öğrenmek için “pttkep.gov.tr/basvuru-merkezleri-2” sayfasından başvuru merkezlerini kontrol etmekte fayda var.

e-İmza başvurusu yapılan özel kurumlara örnek olarak e-İmzaTR gösterilebilir. e-İmza başvurusu alınan merkezleri öğrenmek için “www.e-imzatr.com.tr/elektronik-imza-basvuru-merkezleri” adresini kontrol edebilirsiniz.

KİMLİK KARTLARINA E-İMZA NASIL YÜKLENİR?

Kısa sürede ülke genelinde nüfus müdürlüklerinde, tapu müdürlüklerinde ve bankalarda e-İmza yüklenme işlemleri yapılabilecek. Uygulama ile vatandaşlar yeni nesil kimlik kartını sürücü belgesi olarak kullanabilmelerinin yanı sıra e-İmza olarak da kullanabilmesi imkanına kavuşacak.

ZAMAN VE MALİYETTEN TASARRUF SAĞLANACAK

e-İmza uygulaması ile kamu ve özel sektördeki iş ve işlemlerin yürütülmesinde kırtasiyeciliğin azaltılması ve işlemlerin daha hızlı, hatasız, eksiksiz ve kaliteli bir şekilde yapılması sayesinde işlem başına zaman ve maliyet tasarrufu sağlanacak. Ayrıca e-İmza ile işlemler hızlı bir şekilde online olarak yapılabilecek. Türkiye'de başta bankacılık ve e-Devlet uygulamaları olmak üzere birçok alanda elektronik imza uygulamasına geçildi. E-İmza, ıslak imza gibi tek şekle sahip olmak yerine belirli karakterlerden, harflerden ya da sembollerden oluşan ve imzalayan tarafın kimliği ile örtüşen bir veri olması nedeniyle ıslak imzaya nazaran kimliklendirme işlemlerinde son derece güvenilir bir araç olma özelliğine sahip.

Haberin Devamı