Gazete Vatan Logo

Düzce fay hattı kırıldı mı, nereden (hangi illerden) geçiyor? Düzce fay hattı haritası!

Düzce fay hattı var mı? Düzce'de meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremin ardından Türkiye deprem fay hattı haritası için yapılan aramalar arttı. Düzce fay hattının Kuzey Anadolu fay hattı ile bağlantılı olup olmadığı da  merak edilen konu başlıklarından biri oldu. Peki, Düzce fay hattı hangi illerden geçiyor? Düzce fay hattı kırıldı mı?

Düzce fay hattı kırıldı mı, nereden (hangi illerden) geçiyor? Düzce fay hattı haritası!

Düzce fay hattı için yapılan aramalar 5.9 depreminin ardından merak ediliyor. En son 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Peki, Düzce fay hattı kırıldı mı, nereden (hangi illerden) geçiyor? Düzce fay hattı haritası!

DÜZCE FAY HATTI VAR MI, KIRILDI MI?

Kuzeyde Asya-Avrupa levhası ile güneyde Anadolu levhacığını birbirinden ayıran Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), yaklaşık uzunluğu 1200 kilometre olan doğrultu atımlı bir fay sistemi olup Türkiye'nin en önemli tektonik yapılarından biridir.

Düzce ve Bolu havzası bu fay üzerinde bulunmaktadır.  Düzce havzasına en yakın olan ve deprem potansiyeli taşıyan aktif faylar Düzce, Hendek ve Çilimli faylarıdır.

Düzce Fayı, Akyazı-Kaynaşlı arasında uzanan ve Efteni gölünün güneybatısında çatallanan, uzunluğu yaklaşık 70 km olan bu fay sağ yönlü doğrultu atımlı aktif bir faydır.

Hendek Fayı, Düzce havzasının batısında Sapanca Gölü-Hendek-Cumayeri arasında uzanan  fay yaklaşık 50 km uzunluğundadır.

Haberin Devamı




Çilimli Fayı

Düzce havzasının kuzeyinde Cumayeri-Konuralp arasında uzanan ve yaklaşık uzunluğu 13 km olan bir faydır.

Fayın niteliği ve aktivesine ilişkin ayrıntılı veri toplanamamasına rağmen arazide fay boyunca uzamış şekilli basınç sırtlarının gözlenmesi ve fay çizgisi boyunca çok sayıda kaynak dizilimi gözlenmiş olması sebebi ile olasılı aktif fay olarak değerlendirilmiştir.

73 km. uzunluğunda olan Düzce fayının 30 kilometrelik batı bölümü 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında kırılmıştı. 12 Kasım 1999 depremi ise fayın 43 km. uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sonucunda oluştu.

Bu deprem, 17 Ağustos 1999 depremine neden olan KAF'ın kuzey kolunu oluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti üzerinde gerçekleşmiştir.

12 Kasım depremi, 17 Ağustos 1999'daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu geldi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE FAY HATTI

Batı Anadolu Deprem Kuşağı olarak da anılan fay hattı, batıdan doğuya uzanarak ilerleyen ve kuzeyden güneye sıra sıra dizilmiş fay hattıdır. 

Fethiye-Burdur Fayı
Gökova grabeni
Cumalı, Yakköy Çayı
Büyük Menderes Grabeni
Yavamsu Fayı
Küçük Menderes Fayı
Gediz Grabeni
Simav Grabeni
Eskişehir Fayı

KUZEY ANADOLU FAYI

Saroz Körfezinden (Çanakkale) başlayan ve Erzincan’a kadar uzanan 1500 km uzunluktaki aktif fay hatalarından biridir. Merkez üssü Gölcük olan 1999 yılında 7.4 büyüklüğündeki deprem de Kuzey Anadolu Fay Hattının kırılmasıyla oluşmuştur. 

DOĞU ANADOLU FAYI

Hatay’da başlayan ve Bingöl’e kadar uzanan fay hattı Karlıova’da Kuzey Anadolu Fay Hattıyla buluşur. Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ üzerinden geçen fay hattı Bingöl’e kadar uzanmaktadır.