Gazete Vatan Logo

Düşünce ve fikir özgürlüğü

Gezi eylemleri nedeniyle Taksim Dayanışması’nın yargılandığı davada 26 sanık beraat etti. Hakim “Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz” dedi.

Taksim’de bulunan Gezi Parkı 2013 Haziran’ında bir ay süren eylemlerin ardından polis müdahalesiyle kapatılmış, dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 8 Temmuz 2013’te parkın yeniden açıldığını duyurmuştu. Bunun üzerine Gezi Parkı’na gitmek isteyen aralarında Mimarlar Odası Çevre Etki Değerlendirme Kurulu 2. Başkanı Ayşe Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında bulunduğu kişiler polislerce gözaltına alınmış, 26 kişi hakkında da dava açılmıştı.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dün karar duruşması yapıldı. Sanık Mücella Yapıcı’nın avukatı Fikret İlkiz, “Kendiliğinden bir araya gelen topluluklar örgüt olarak değerlendirilemez. Bir kent, bir meydan biz kullanalım diye vardır” dedi.

Demokrasi şöleni

Sanık Ali Çerkezoğlu ise “8 Temmuz’da parka giderken bu ülkenin en büyük demokrasi şöleninin bir parçasıydık. Bu destansı masalı yargılayacak gücünüz varsa buradayız” diyerek beraatını talep etti.

Haberin Devamı

Yemine sadık kalacağım

Yapıcı ise “Ben İTÜ’den yüksek mühendis olarak mezun olduğumda herhangi bir etik boşluğuna düşmeyeceğime söz verdim. Ölene kadar bu yeminime sadık kalacağım. Bu suçsa kabul ederim” dedi. Sanıklardan Beyza Metin ise “Bu davada bir örgüt yöneticisi olmak benim için onurdur. Taksim Dayanışması, sendikaların, değişik sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin bir arada olduğu bir örgüttür. Mesleki bir örgüt olarak dayanışmaya devam edeceğiz. Taksim Dayanışması’nın eylemlerinde hiçbir şiddet yoktur” diye konuştu.

Hakim Onur Özsaraç, sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Ender İmrek, Ali Çerkezoğlu, Haluk Ağabeyoğlu ve Beyza Metin’in üzerlerine yüklenen ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ eylemlerinin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatine hükmetti.

Suç olarak tanımlanmamış

Tüm sanıkların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ten aynı gerekçeyle beraatlerine hükmedildi. Hakim Saraç “Düşünce ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendiriyoruz. Tek bir şartla şiddet olmasın dikkat edin” dedi.

Haberin Devamı

‘Haklılığımız ispat edildi’

Davanın ardından adliye önünde ‘Taksim Dayanışması’ adına basın açıklaması yapıldı. Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan’ın da destek verdiği açıklamada konuşan Mücella Yapıcı, “Taksim Dayanışması’nın haklılığı ispat edildi. Taksim Meydanı başta olmak üzere, tüm meydanlar, sokaklar, kamusal alanlar hepimizin ortak değeri ve ortak yaşam alanıdır. 1977’den, 2015’e kaybettiğimiz canları anmak, sorumluların hesap vermesini sağlamak, belleğimize sahip çıkmak için tam da 1 Mayıs’ta, Taksim’de olmak istiyoruz. 1 Mayıs’ın sorunsuz gerçekleştirilmesi için, tüm kurumların sorumluluğunu yerine getirmesini istiyoruz” dedi.