Gazete Vatan Logo

Dünya çekirdeği durdu mu, ters mi dönüyor? Dünya çekirdeği ters dönerse ne olur?

Dünya çekirdeği durdu mu, ters mi dönüyor? Dünya çekirdeği ters dönüyor iddiaları vatandaşları şaşkına çevirdi. Sismik dalgaların Dünya’nın derinliklerindeki rotalarını izleyen bilim insanları, "son on yılda çok az değişiklik" olduğunu keşfederek Dünya'nın iç çekirdeğinin dönüşünün durakladığını ve yıllar içinde döngünün, bir yönden diğerine evrildiğini belirtiyor. Peki, Dünya çekirdeği ters dönerse ne olur?

Dünya çekirdeği durdu mu, ters mi dönüyor? Dünya çekirdeği ters dönerse ne olur?

Bilim dünyası insanları Dünya'nın iç çekirdeğinin yer küreyle aynı yönde dönmesinin durduğunu ve hatta tersi yönde dönmeye başlamış olabileceğini iddia etti. Peki, Dünyanın iç çekirdeği tersine mi dönüyor, dünyanın iç çekirdeği durdu mu, dünyayı ne bekliyor? Dünya çekirdeği ters dönerse ne olur?

Dünya birçok farklı katmandan oluşuyor. Gezegenin merkezinde ise iç çekirdek olarak adlandırılan top var. Bu top, Dünya'nın ekseniyle aynı yönde dönüyordu. Ortaya atılan yeni iddiayla iç çekirdekteki hareketlilik durdu ve bilim insanları bu top artık tam tersi yönden yeniden harekete geçti. Peki, dünyanın iç çekirdeği tersine mi dönüyor? Dünya çekirdeği ters dönerse ne olur?

DÜNYANIN ÇEKİRDEĞİ TERS Mİ DÖNÜYOR, DURDU MU?

Dünyaca ünlü dergi grubu Nature Geoscience çıkan araştırma yazısına göre; Plüton büyüklüğünde sıcak bir demir topu andıran Dünya'nın iç çekirdeği, "artık gezegenle aynı yönde dönmüyor ve hatta tam tersi yönde dönüyor" olabilir tahminini ortaya attı. Yüzeyin yaklaşık 5 bin km altında "gezegen içindeki gezegen" sıvı metal dış çekirdeğin içinde yüzdüğü için bağımsız olarak dönebiliyor. İç çekirdeğin dönüş şekli bilim insanları arasında tartışma konusu olduğundan son araştırmanın da yine bilim dünyasında tartışma yaratması bekleniyor. Zira iç çekirdekle ilgili bilinenler oldukça sınırlı olduğu bilinmekte.

Haberin Devamı

DÜNYA ÇEKİRDEĞİ TERSİNE DÖNERSE NE OLUR, YOK OLMASI NE DEMEK?

Eğer çekirdek tamamen soğursa, gezegenimiz de soğuyacak ve ölecektir. Enerji santralleri yerkabuğundan radyan ısıyı çekerler ve bu ısıyı suyu ısıtmakta kullanırlar, türbinlerin çevrilip elektrik üretilebilmesi için gereken buhar böyle oluşur.

Yeryüzündeki ortalama sıcaklık 15°C civarındadır. Dünya'nın merkezine doğru gidildikçe sıcaklık artar, iç çekirdeğin sıcaklığının 6000°C civarında olduğu düşünülüyor.