Gazete Vatan Logo

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü mesajları! Dünya Alzheimer günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

Alzheimer hastalığı 65 yaş üstü nüfusun %5'inde görülürken, her 5 yılda bir hastalığın görülme sıklığı da artıyor. 80-85 yaşın üzerindeki her iki kişiden birinde görülüyor. Alzheimer, beyin hücrelerinin küçülerek aktivitesini kaybetmesi ve zamanından önce ölmesinden kaynaklanan bir hastalıktı. Peki, 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedir, nasıl ortaya çıktı? Dünya Alzheimer Günü mesajları ve diğer merak edilenler…

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü mesajları! Dünya Alzheimer günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine vurgu yapmak için 21 Eylül, Dünya Alzheimer Günü olarak belirlendi. Her yıl 21 Eylül’de alzheimer hastalığı konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenlenir. Bu etkinlikler hastalığın belirtileri ve tedavi sürecine ve nasıl mücadele edileceğine yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlıyor. Biz de konu hakkında farkındalık yaratmak isteyenler için sosyal medya platformlarından paylaşacakları 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü mesajları derledik. Peki, 21 Eylül Dünya Alzheimer günü nedir, nasıl ortaya çıktı?

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ MESAJLARI

Gelecekte hepimizin birer Alzheimer hastası adayı olabileceğini unutmadan, bu hastalığa sahip kişilere sahip çıkmamız gerekiyor. Bu vesileyle tüm Alzheimer hastalarına acil şifalar diliyor ve yakınlarına desteklerimi iletiyorum.

'O unutsa da sen unutma… 'Unutmanın karanlığında onu öylece bırakma… '

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde bu hastalıkla mücadele eden herkese ve yakınlarına geçmiş olsun diyor ve hastalığa farkındalığın artmasını umut ediyorum. Alzheimerlı bireylere yardımcı olan tüm hasta yakınlarına ve bakıcılara bu vesileyle teşekkür ediyor hepsine sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

Haberin Devamı

Erken teşhis ile Alzheimer'ı yavaşlatabilir, hastanın yaşam kalitesini iyileştirebilirsiniz.

Alzheimer Türkiye’de 65 yaş üstü nüfus, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 9’unu oluşturuyor ve bu oran yıldan yıla hızla artarken yaklaşık 600.000 Alzheimer hastası bulunuyor. Durum böyleyken hastalığa ilişkin farkındalığın daha da artması gerektiğini düşünüyorum.

Alzheimer hastalığının toplumda tanınması, bu konudaki toplumsal bilincin geliştirilmesini sağlamak için yoğun eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yapılması gerektiğini düşünüyor tüm hastalara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Genetik, yaş ve stres gibi faktörlerin etkilediği bilinen Alzheimer'ın erken teşhis ile hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilir, hastanın yaşam kalitesi iyileştirilebilir.

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Haberin Devamı

Alzheimer hastalığı için farkındalığı arttırmak, hastalığın erken tespitini sağlamak amacıyla 21 Eylül tarihi tüm dünyada Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmiştir.

ALZHEİMER EVRELERİ

Alzheimer hastalığı tipik olarak üç genel aşamada yavaş ilerler; hafif (erken evre), orta ve şiddetli (geç evre). Alzheimer insanları farklı şekillerde etkilediğinden, demans semptomlarının zamanlaması ve ciddiyeti, her insanda Alzheimer'ın evreleri boyunca farklı şekilde ilerledikçe değişir.

Alzheimer hastalığının semptomları hastalığın ilerleyiş hızı değişiklik gösterse de zamanla kötüleşir. Ortalama olarak, Alzheimer hastası tanıdan itibaren dört ila sekiz yıl yaşar, ancak diğer faktörlere bağlı olarak 20 yıl kadar da yaşayabilir.

Beyinde Alzheimer ile ilgili değişiklikler, hastalık belirtilerinden yıllar önce başlar. Yıllarca sürebilen bu süreye Preklinik Alzheimer hastalığı denir.

Aşağıdaki aşamalar, belirtiler ortaya çıktıktan sonra yeteneklerin nasıl değiştiğine dair genel bir fikir verir ve sadece genel bir rehber olarak kullanılmalıdır. (Demans (bunama), Alzheimer ve diğer beyin hastalıklarına eşlik eden zihinsel gerileme semptomlarını tanımlayan genel bir terimdir.)

Haberin Devamı

Aşamalar üç kategoriye ayrılır: hafif Alzheimer hastalığı, orta Alzheimer hastalığı ve ağır Alzheimer hastalığı. Aşamalar üst üste gelebileceğinden Alzheimer'lı bir kişiyi belirli bir kategoriye koymanın zor olabileceğini unutmayın.