Gazete Vatan Logo

Doğu geriliyor

Bingöl 5.7 büyüklüğünde depremle sarsıldı. 2 yıl önce 177 kişiye mezar olan bölgede bu kez can kaybı olmadı. Uzmanlar uyardı: Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay zonlarının kesiştiği, riskin çok yüksek olduğu noktada oldu. Büyük deprem burada bekleniyor, önlem alınsın

Bingöllüler sabah saat 09.36'da, 5.7 büyüklüğündeki depremin sarsıntısıyla yataktan fırladı. Merkezi Karlıova ilçesi olan deprem 12 saniye sürdü. Can kaybı olmadı ama çok sayıda toprak ev hasar gördü, hayvanlar telef oldu. 2 yıl önce meydana gelen ve yatılı okul öğrencileri dahil 177 kişiye mezar olan bölge uzmanlara göre hala yüksek risk taşıyor. İşte deprem profesörlerinin görüşleri...

İki fay zonunun keşişimi
* Prof. Dr. Naci Görür: Anadolu levhası üzerinde yer alan Doğu Anadolu Fay Zonu ile Kuzey Anadolu Fay Zonu tam olarak Bingöl Karlıova'da kesişir. Yani iki zonun birleştiği yerdir Karlıova. Bu yüzden bu deprem çok önemli. Ancak 5.7'lik deprem küçük olduğu için başka bir depremi tetikler demek yanlış olur. Doğu Anadolu Fay Zonu son dönemlerde suskundu, burada başka depremler olabilir. Ancak Kuzey Anadolu'da olması düşük ihtimal.

6-7'lik depremin sinyali
* Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi): Doğu'da beklenen 6-7 büyüklüğündeki depremin, gerilimin ifadesidir. 2003 Bingöl depremi Doğu Adadolu fayının hemen kuzeyindeki levhanın içindeydi. Bu ise Kuzey Anadolu fayı üzerinde.

Şimdi Varto'ya dikkat
* Prof. Dr. Ahmet Ercan: Karlıova Türkiye'nin eklem bölgesi. Çok oynak bir yer. Karlıova 7.3 büyüklüğüne kadar deprem üretebilirdi. 2004, 2005 ve 2006 yılı dünya genelinde yıkıcı depremlerin doruk noktasına ulaşacağı yıllar olacak. Çünkü her 30 yılda dünya genelinde yıkıcı depremler artarak devam eder. Şimdi Varto'ya dikkat etmek gerekiyor. Uyarıyoruz, devlet önlemini alsın.

Hasarlı binaları terk edin
* Boğaziçi Üniv. Kandilli Rasathanesi: Bölgedeki yoğun depremsellik sürüyor. Deprem, özellikle dış merkeze yakın köylerde gelenekselleşmiş yığma-kerpiç binalarda yıkıma ve can kaybına neden olabilir. Artçı depremlerin büyüklükleri 4.0 ile 4.7 arasında olabilir. Hasar gören yapılara girilmemesi gerekir.

Haberin Devamı