Gazete Vatan Logo

Doğan’dan Yalman’a cevap!

‘Madem haberi yoktu o koltukta niye oturdu?’

Balyoz sanıklarının hedefi olan dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, EMASYA Planı’ndan haberi olmadığını söyleyince eski 1’inci Ordu Komutanı ve 28 Şubat sanığı Çetin Doğan’dan jet yanıt geldi...

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, önceki gün iki gazeteye gönderdiği açıklamada isim vermeden Hilmi Özkök ve Çetin Doğan’ı suçladı. Yalman açıklamasında özetle şöyle dedi:

‘3 yıldır susuyorum...’

“Üç yıldır davanın muhatabı askerlerin saygısızlıklarına tahammül ettim. Namus, vicdan ve şerefimi sorgulayan mektuplar aldım, telefon konuşmalarına muhatap oldum. Eşim dahi beddualara maruz kaldı. Buna rağmen arkadaşlarımın ruh halini düşünerek sustum...”

‘Kahramanlık gösterisi’

“Darbe konusunda istihbarat almadığımı, seminerdeki ses kayıtlarını Genelkurmay Başkanı’ndan öğrendiğimi ve bu konuda hiç kimseden araştırma yapmam istenmediğini belirtmek isterim. Ses kayıtları elime geçseydi, gerekli inceleme için hazırlıklarımı yapardım. Üç günlük seminerin bir gününde emrime aykırı olarak, EMASYA Planı’nın görüşüldüğünü, seminere gönderdiğim müşahit generalden öğrendim. Bu seminer emre aykırı olarak yapılan, muaşeret kurallarına uymayan, amacını ve haddini aşan bir kahramanlık gösterisinden başka bir şey değildir.”

‘Yeniçeri Ocağı değil’

Yalman’ın açıklamalarına ilk yanıt, suçladığı isimlerden eski 1. Ordu Komutanı, emekli Org. Çetin Doğan’dan geldi. 28 Şubat davasının dünkü duruşmasında söz alan Çetin Doğan, şunları söyledi: “Aytaç Yalman senaryo göndermiş seminere, bu senaryoyu oynamayın diye mesaj çekmedi. ‘5-7 Mart’ta ise ‘Kuvvet 2010’ göndereceğim bunu oynayın’ dedi. 31 Ocak’a kadar gelmedi, o dönemin Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Başbuğ tarafından olasılığı en yüksek senaryo gönderildi. ‘Benim haberim yok’ diyorsa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna niçin oturdu? TSK’da emir komuta zincirine isyan etme, başı bozukluk söz konusu değildir, orası Yeniçeri Ocağı değildir.”

‘Öyle oynayın ki’

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da Balyoz’da tanık sıfatıyla verdiği ifadede şunları söylemişti: “1. Ordu, seminere ilişkin planla ilgili Kara Kuvvetleri’ne bilgi verdi. Mesaj çektik. ‘Semineri öyle oynayın ki, amacına daha uygun olsun’ dedik. 1’inci Ordu bizim mesaj emrimizden sonra çalışmasını sürdürdü. Genelkurmay dahil 56 adrese plan semineriyle ilgili yazısını gönderdi. Kara Kuvvetleri’nin isteklerinin büyük ölçüde karşılandığını değerlendirdik.”

‘Emniyet azmettirdi Sarmusak sızdırdı’

ANKARA - 28 Şubat’a ilişkin, 103 sanığın yargılandığı davanın görülmesine dün devam edildi. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol savunmasında, eski Emniyet İstihbarat Müdürü Bülent Orakoğlu’nun azmettirmesi sonucu, 1997’de, Kadir Sarmusak’ın, BÇG ilişkin belgeleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesine sızdırdığını, bugünkü yargılanmada da o belgelerin etkisinin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı