Gazete Vatan Logo

Divan-I Hikmet Nedir, Özellikleri Nelerdir? Divan-I Hikmet Yazarı Kimdir, Ne Anlatıyor?

Divan-ı Hikmet 12. yüzyılda yazılmış önemli eserlerden birisidir. Hece ölçüsü ve dörtlükler ile yazılmış didaktik yapıda olan Divan-ı Hikmet dini, tasavvufi bir eser olarak bilinmektedir. Türk tarihinin çok önemli eserlerinden birisi olan Divan-ı Hikmet önemli kitap olmasının yanı sıra içeriğinde birçok değişik eser olduğu da bilinmektedir.

Divan-I Hikmet Nedir, Özellikleri Nelerdir? Divan-I Hikmet Yazarı Kimdir, Ne Anlatıyor?

Divan-ı Hikmet Nedir?

Divan-ı Hikmet Ahmet Yesevi tarafından yazılmış öğretici özelliği bulunan bir eserdir. 12 yüzyılda yazılmış olan Divan-ı Hikmet pek çok tarikata kaynak özelliği de taşımaktadır.

Dervişlik hakkında övgülerden daha fazla bahsedilen bu eser dünyadan şikayet cehennem ve cennet gibi tasvirden, peygamber hayatından ve peygamber zamanındaki mucizelerden söz etmektedir. Ayrıca Divan-ı Hikmet ahlaki ve dini öğütler veren şiirler de bulunur. Ölçü olarak hece ölçüsü 4+3 veya 4+4+4 kullanılmıştır.

Divan-ı Hikmet Özellikleri Nelerdir?

Divan-ı Hikmet öğretici özellikte olması sebebi ile içeriğinde öğütler veren bilgiler bulunmaktadır. Divan-ı Hikmet eserinin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

- Eserde Allak aşkı ve peygamber sevgisinden sıklıkla bahsedilmektedir.

- Beyit ve dörtlük ile yazılan bir eserdir.

- Aruz ve hece ölçüsü beraber kullanılmıştır.

- Sade, yalın ve anlaşılır bir dilde kaleme alınmıştır.

- 144 hikmet ve 1 münacaat içermektedir.

- Divan-ı Hikmet Ahmet Yesevi'ye ait olan hikmetlerin bir araya gelmesi ile meydana gelmiştir.

Haberin Devamı

- Didaktik bir özelliğe sahiptir. 

- Dini ve tasavvufi şiirler olarak bilinir.

- Uyak şekli dddb, eeeb, abcd şeklinde olmaktadır. 

- Bazı kısımlar dini özellikleri içerisinde barındırmaktadır. Bazı yerlerde ise milli unsurlardan bahsedilir.

Divan-ı Hikmet Yazarı Kimdir?

Divan-ı Hikmet kitabı konusunda merak edilen konulardan birisi de yazarının kim olduğu olmaktadır. Divan-ı Hikmet Hoca Ahmet Yesevi'nin bir eseridir.

Ahmet Yesevi bu eser üzerinde yıllarca çalışmış ve istediği noktaya getirerek özel kitaplar içerisinde yerini almıştır. Bu anlamda 1093 sayram ve 1166 Türkistan üzerinden öne çıkan pek çok farklı eseri toplu biçimde barındırmaktadır. Hikmet isimli şiirleri bir arada toplayan ve Türk Tasavvuf Edebiyatının önemli eserleri arasında yer alan bir kitap olarak bilinmektedir.

Divan-ı Hikmet Ne Anlatıyor?

yüzyılda yazılmış olan Divan-ı Hikmet Ahmet Yesevi tarafından tasavvufu yaymak amacı ile hece ölçüsü ve dörtlüklerle yazılan şiirlerin bir araya getirildiği eser olarak bilinmektedir. Bu kitapta toplanan şiirlere Hikmet adı verilmektedir. Aynı zamanda eserlerdeki şiirler Türk Edebiyatındaki en eski tasavvufi metinler olarak da bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Divan-ı Hikmet didaktik türde yazılmış bir eserdir. Öğretici özelliği bulunmaktadır. Dervişlik hakkında övgülerden fazla bahsedilmiştir. Ayrıca eser içerisinde peygamber zamanındaki olan mucizelerden, ahlaki ve dini öğütlerden bahsedilmektedir. 

Divan-ı Hikmet eserinde sıklıkla peygamber sevgisinden ve Allah aşkından bahsedilir. Eserde yer alan şiirler her ne kadar Karahanlı Türkçesi ile yazılmış olsa da Ahmet Yesevi'nin ölümünden sonra müritleri bu şiirleri bir araya toplamış ve kitap haline getirmiştir.