Gazete Vatan Logo

Dink Vakfı’nın 2012 ajandası

Hrant Dink Vakfı’nın 2012 ajandası görücüye çıktı. Daha önce ‘Kalabalıklar’ ve ‘Ermenistan’ konulu ajanda bastıran vakfın bu yıl ki teması ‘Davalar.’

Davalar 2012 Ajandası’nın içinde dünyadan ve Türkiye’den 53 önemli dava ile 60’a yakın fotoğraf yeralıyor. 270 sayfadan oluşan ve kitapçık şeklinde bastırılan ajanda Türkçe-İngilizce ve Ermenice olarak üç dilde hazırlandı.

Ajanda 2012’de ABD’de siyah-beyaz ayrımının protestosuna dönüşen Rosa Parks yargılaması, “Herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu bir toplum hayal ediyorum” diyen Nelson Mandela ve arkadaşlarının onlarca yıl hapis cezasına çarptırılmasıyla sonuçlanan Rivonia Davası ile Gladio gibi davalar bulunuyor.

“Türkiye’den 16 dava”

Türkiye’nin yakın tarihindeki dava ve adalet arayışlarının örneklerinden Seyid Rıza’nın askeri mahkemedeki yargılaması, Yeşilyurtlu köylülerin AİHM’de Türkiye’yi mahkûm ettirdiği dava, Festus Okey, Ergenekon, Susurluk Davası’nın aralarında olduğu yurtiçinden toplam 16 dava sayfalardaki yerini alıyor.

“Musa Bey-Gülizar Davası”

Türkiye’den yeralan en ilginç davalardan biri ise Musa Bey-Gülizar Davası. Bir asır önceki dava hakkında şu ifadeler yeralıyor: “1889 baharından Muş’ta Mirzabey’in oğullarından Musa 150 adamıyla Mirolar!ın evini sarar ve Ağacan’ın kızı Gülizar’ı kaçırır. Genç kız ve ailesinin kadere teslim olmamaktaki ısrarı sonucu olay mahkemeye taşınır. Gülo, kaçırılan yüzlerce Ermeni kadını arasında mahkeme kararıyla ilk kurtulan olur. Bu alelade kaçırma hikayesi Abdülhamit döneminin karanlık günlerinde bambaşka anlam kazanır. Müslümanlaştırılan 14 yaşındaki Muşlu kızın gördüğü baskılara rağmen kimliğinden vazgeçmemesi Osmanlı topraklarındaki gayri Müslimler’in özgürleşme hareketinin simgesi haline gelir.” Ajandanın en arka sayfasında Türkiye’nin resmi tarihlerinin yanı sıra Müslüman, Alevi, Ermeni, Rum, Süryani, Kürt bayramları ve anlamları da bulunuyor.

Haberin Devamı