Gazete Vatan Logo

Depremler devam edecek mi? Tekrar yeniden deprem bekleniyor mu, artçı depremler ne kadar sürecek?

Kahramanmaraş'ta ve Gaziantep'te peş peşe yaşanan 2 deprem Türkiye’yi mahşer alanına çevirdi. Yaşanan felaket sonrası tüm Türkiye yardım seferberliğine başlarken deprem korkusu yaşayanlar “Depremler devam edecek mi, artçı depremler ne kadar sürecek?” sorularına yanıt ararken Depremler devam edecek mi? diye de soruyor.

Depremler devam edecek mi? Tekrar yeniden deprem bekleniyor mu, artçı depremler ne kadar sürecek?

Kahramanmaraş'ta 7.7 büyüklüğünde yaşanan deprem sonrası İçişleri Bakanı Soylu, ''Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk.'' ifadelerini paylaşırken 10 ilde yıkıcı hasarlar bırakan şiddetli sarsıntıda enkaz altında kalanları kurtarmak için arama ve kurtarma çalışmaları başladı. Bu deprem 17 Ağustos 1999 depreminden sonra en büyük deprem. Sarsıntının ardından saatler geçti vatandaşlar enkaz altından müjdeli haber beklerken bir daha deprem olur mu korkusunu da yaşıyor. Peki, Depremler devam edecek mi? Tekrar yeniden deprem bekleniyor mu, artçı depremler ne kadar sürecek?

Depremler devam edecek mi, tekrar deprem bekleniyor mu?

CNN Türk’te yer alan habere göre İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremle ilgili "Deprem Doğu Anadolu Fayı'ndaki bir bölümü tetikledi. Bu bölgedeki depremler Nurdağı'na doğru olan fayı tetikleyebilir. Uzun zamandır burada deprem olmuyordu. 7.4’lük büyük depremdeki ana fay Doğu Anadolu Fayı’nda gelen deprem değil. Çok uzakta meydana gelmiş. Hala bir tehlike mevcut maalesef ki." dedi.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise depreme ilişkin “İlk çözümler hatalı olabilir. İki farklı fayın kırıldığını pek düşünmüyorum. Artçı şoklar 6,5’e kadar çıkabilir. İnsanların evlerine girmemesi çok doğru olur. Büyük depremin artçıları da büyük olacaktır. İklimin şu anda nasıl olduğunu biliyoruz ama daha güvenli bir yerde olmaları daha faydalı.” İfadelerini kullandı.

Doç. Dr. Doğan Kalafat, "Artçı sarsıntıların en büyüğü 6.6, 45'e yakın 4'ün üzerinde deprem var. Artçı depremler yaklaşık 1 yıl sürecektir. O yüzden vatandaşlarımızın muhakkak hasarları binalardan kaçınmasını ve evlerine girmemesini" diliyoruz." uyarısında bulundu.