Gazete Vatan Logo

Davutoğlu'nda flaş açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu valiler toplantısında konuştu.

Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

- Bu saldırılar karşısında Türkiye kararlılığını hiçbir zaman bozmayacak ve Afganistan'ın istikrarı, huzuru için yapmakta olduğu katkıyı yapmaya devam edecek. Birçok açıklamalar yapıldı, bu açıklamaların birinde de hedefin Türkiye ve Türkler olmadığı ifade edildi. Her ne surette olursa olsun, bu alçakça saldırıyı yapanları hem lanetliyor hem de cezalandırmalarını bekliyoruz.

- Valilerin burada ortak akıl üretmek ve Türkiye'nin sorunlara ortak çözüm üretme konusunda beş önemli şeyden bahsetmek istiyorum. En önemli boyut pisikolojik boyuttur. Türkiye ve vilayetlerimiz her biri bizim için özel anlam ifade eden şehirler bize tarihimizi öğretir valiler bu derin irafının temsilcileri. Bulunduğu şehri sevememiiş bir valininn bürokratik görevini yerine getirsede piskolojik görevini yerine getiremez. Bir vali sabahın güneşini şehrin ufkunda görmemişse o şehre hizmet edemez. Gece o şehirde yürümek gerek. Mardin kadim medeniyet dediğimizde yaşayan şehirdir. Kırşehir birçok medeniyet unsurunun temeli atılan şehirdir, Konya bir merkez şehirdir her şehir bize bir şey söyler. 81 vilayetten feyz almayan kişi bu ülkeye hizmet edemez. O şehri seveceksiniz. Evinizde eksikleri hissediyorsanız şehirdeki eksiklikleri de hissedeceksiniz şehirdeki eksiklikleri sizden önce biri farkediyorsa siz o şehre aşık değilsiniz demektir. Valimizin bizi karşılayıp karşılamadığını birifingten bizie karşılama anından o şehri sevip sevmediğini anlarsınız. Hiçbir talimat ve maddi unsur siz o şehre aşık değilseniz o ödenekler tükenir ama tükenmeyecek olan o şehir halkına muhabbettinizdir. Birinci talimatımız buylunduğu şehri seveceksiniz. Aranızda öyle bir iletişim olacak ki o şehir de sizi sevecek. Bakan olarak bir şehre gittiğimde bir yaşlı teyzenin kenarda durduğunu gördüm elini öptüm ve gece evine gittiğimde farkettiğim belediye başkanı ve valimizi tanıdığını görmek beni mutlu etti. Bu öenmli eğer yaşlı garip gureba varsa vali onları tanıyorsa o şehirle bütünleşmiş demektir.

Haberin Devamı

- İkincisi iletişim şehri sevebilir tanıyabilirsiniz ama en önemli şey iletişimdir bir siyasi devrim yaşıyoruz bunun alandaki temsilcileri sizlersiniz. Halk ile devlet arasındaki uçurumun ortadan kalkması. Hiçbir yerde biz hükmeden halkta hükmedilen değildir.Halk amir biz de memuruz. Halka bazı şeyleri dikta etmek değil. Halkımızla kaynaşarak bütünleşerek geleceğe yürüme iradesnini gösterdik. İletişimde devlet ile halk arasındaki bağlar tekrar tekrar kuruluyor. Bu ieletişim bağının kurulması için ne gerekiyorsa yapınız. Halkla sadece toplantılarda bir araya gelmeyin her fırsatta halkla beraber olun.

Haberin Devamı

- Üçüncüsü halkın huzur, düzen ve oradaki halkın güvenliğini sağlamak konusunda gerekeni yapmanız. İç düzenin koruyucusu sizlersiniz. Bir yerde düzen varsa orada kalkınma da olur. Görevinizi yaparken o şehrin düzeni ve güvenliğinden sorumlu olduğunuz ve ayrım gözetmeden hizmet götürmeniz gerekir.

Devlet hem otarite sahibi hem şevket sahibi olamlıdır. Devletin esası muhabbet ve aşktır insanı yaşat ki devlet yaşasın derken Şeyh Edebali bunu ifade etmiştir.

Haberin Devamı

- Bir olay mı oldu kudretinizimi göstereceksiniz gösterin, şevkatinizi gösterecek bir olay mı oldu gösterin. Biz kamu düzeni derken devletin halkına huzur verecek şeye sahib olmasıdır. İç güvenlik yasası mecliste sesleniyorum muhalefete bir an kendizinizi Batman'da düşünün, Yasin Börü'nün babası ya da iş yeri yanan birini düşünün. İş yerinizi yakan insan gözaltına alınıyor sonra 24 saat sonr akarşınıza geliyor orada devletin adaleti yerleşebilir mi? Molotof atan biri serbest kalabiliyor bunu kanun maddesine koymamızın nedeni bu. Şimdi meclise gelip poşu takıyorlar sokata folklorik olarak takan insana birşey diyen mi oldu? Sokaklar bu vandallara bırakılamaz. Böyle bir durum olduğunda tereddüt etmeyeceksiniz. Nasıl şevkat gösteriyorsanız burada da kudretinizi göstereceksiniz. Şehirleri korumak bizim görevimiz sizin olduğunuz yerde şevkat ve kudret olacak. Bir yerde olay varsa makamınızda oturuyorsanız görevinizi ihmal ediyorsunuz demektir. İdareci olmak halkın rahat uyuması için uyumamak demektir. Bingöl emniyet müdürümüzün ölümü göze aldığını biliyoruz. Bir köyde su yoksa sizin evinizde suyun akıyor olması devletin kudreti anlamına gelmez.

Haberin Devamı