Gazete Vatan Logo

'Cumhurbaşkanı toplumun tüm kesimlerini temsil etmeli'

TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik: "AKP toplumunu tüm kesimini kapsayamadı. Hiçbir siyasi parti başkanı da cumhurbaşkanlığı için bu klasmana girmiyor."

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TiSK), Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik tavrını açıkladı. TiSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, dün akşam gazetecilere verdiği yeni yıl yemeğinde, "Cumhurbaşkanı toplumun tüm kesimlerini temsil eden, taraf olmayan ve objektif biri olmalı. Yaşını başını almış, birikimi, deneyimiyle duayen biri olmalı. Hiçbir siyasi parti başkanı bu klasmana girmiyor" dedi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde "toplumsal uzlaşmanın" nasıl kurulabileceğini anlatan Kutadgobilik son derece net konuştu: "Cumhurbaşkanlığı son derece mühim bir makamdır. Cumhurbaşkanı'nın toplumun tüm kesimlerini temsil edebilmesi gerek. Bu birinci şart. Ayrıca taraf olmayan, objektif biri olmalı. Toplumun tüm kesimlerine aynı mesafede olmalı. Düşünün, Cumhurbaşkanı hakemdir. Yanlış yürüyen bir şeyi söyleme mükellefiyeti vardır. Türkiye'nin tamamını temsil eder. Yani ülkenin bir ucunda yaşayan 70 yaşındaki bir nineyi, bir başka yerdeki çocuğu da kapsar, temsil eder. Cumhurbaşkanlığı başka türlü bir mevkidir. Yani tüm Türkiye'ye kapsayabilmesi birinci şart. İkinci şart da bu görevin duayen biri tarafından yapılmasıdır. Yaşını başını almış, birikimi, deneyimiyle duayen biri olmalı. Toplumun her kesiminin hiçbir tarafa ilzam etmeyecek birine ihtiyaç vardır. Hiçbir siyasi partinin tarafında olmayacak Ancak şunu söylemek gerek ki, hiçbir siyasi parti başkanı bu klasmana gjrmiyor. Elbette diğer vasıfları da olmalı. Ancak bunlar benim saydıklarım yanında talidir. Deniz Baykal 30’a yakın kıstas sayıyor. Bakın ben bunları bile saymıyorum. Benim şartların temel kıstaslardır.”

OBJEKTİF BİRİ OLMALI...
Kudatgobilik şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı olacak kişi, danışılacak, görüşülecek, ülkenin meselelerine en objektif teşhisi koyacak insan olmalı. Ben bu sözlerimle TÜSİAD'in toplumsal uzlaşma diyerek söylediği sözleri biraz daha açmış oldum. Şekillendirdim.”

ERDOĞAN ŞARTLARI TAŞIRSA OLUR
TİSK Başkanı, "Siz Erdoğan cumhurbaşkanı olmasın sözünü başka bir şekilde söylediniz" denilince ise, "Ben isim söylemedim. Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olmasın da demedim. Cumhurbaşkanı'nın taşıması gerektiği şartlan sıraladım. Tahdit koymuyorum. Ancak Tayyip Bey 53 yaşında galiba. Bunun 5-7 yıl sonrası var. Elbette Tayyip Bey de bu şartlan taşıdığı zaman, o da Cumhurbaşkanı olabilir."

Haberin Devamı