Gazete Vatan Logo

Common Rail Nedir, Ne İşe Yarar? Common Rail Yakıt Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Common Rail, yakıt enjeksiyon sistemi olarak bilinmektedir. Dizel motorlarda kullanılmakta olan bir yakıt enjeksiyon sistemi olan common rail, ortak boru veya tutuculu püskürtme olarak da bilinmektedir. Egzoz gazı emisyonu düşünüldüğünde çalışma sisteminde ve gürültü oluşumunda daha üstün bir sistem olma özelliğine sahiptir. Günümüzde tüm dizel araçlarda kullanılmakta olan teknolojik bir dizel yönetim olarak ifade edilebilir. 

Common Rail Nedir, Ne İşe Yarar? Common Rail Yakıt Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Common Rail Nedir, Ne İşe Yarar?

Common rail sistemi günümüzde neredeyse tüm dizel araçlarda kullanılmakta olan ve yüksek emisyon değerine sahip bir sistem olarak bilinmektedir. Sistem ihtiyacına uygun olarak geliştirilerek sunulan teknolojik bir sistem olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Common rail sisteminin kullanılmasıyla günümüzde kullanılan dizel motorlar için yüksek verimlilik esasının söz konusu olduğu ifade edilebilir. Genel olarak araçlardan yüksek verimlilik elde edilmesi esasına dayanan bir çalışma sistemine sahiptir. 

Benzinin depodan çekildikten sonra motora gitme sırasında izlediği yollar ve hangi mekanik yapılardan iletilerek hedefe ulaştığı önemli bir konu olarak bilinmektedir. Common rail sisteminin dizel yakıtlı araçların ana yapısında yer aldığını söylemekte mümkün olmaktadır. Her firmanın ise araçlarda bulunan bu sistemi kendi firma bünyesine göre isimlendirdiğini söylemek mümkündür. 

Common Rail Yakıt Sistemi Özellikleri Nelerdir?

Common rail sistemi özellikle yeni nesil dizel araçlarda kullanılmakta olan bir tür yakıt enjeksiyon sistemi olma özelliğine sahiptir. Sistem, kontrol bilgisayarlarından ve enjektörlerden oluşmaktadır. Bu sistemde yakıtın pompadan silindire kadar ortak yakıt borusunda yüksek basınç altında beklediğini ifade etmek mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Common rail sisteminin paylaşılan bir yakıt hattı olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Bu tür yakıt sistemlerinde dizel gücün aktarılmasında son adımı oluşturduğu söylenebilir. Dizel yakıtlar benzinli yakıtlarla karşılaştırıldığında daha ekonomiktir. Çalışma sisteminde yakıt doğrudan silindire enjekte edilir. Bu şekilde ise modifikasyonla güç ünitesinin verimliliği önemli ölçüde artmaktadır. 

Common rail yakıt enjeksiyon sisteminde kullanılmakta olan içten yanmalı motorlar sayesinde aracın verimliliğinin de %15 oranında artış göstermesi söz konusu olmaktadır. Özellikle bu durum değerlendirildiğinde bir takım olumsuz etkileri bulunduğu da ifade edilebilir.

Genel olarak motorun performansında bir azalma görülmektedir. Ancak bu durumda ünitenin gücünde ise tam tersi olarak bir artış görüleceğini söylemek mümkün olmaktadır. Bu durumun nedeni ise silindirin içindeki yakıt dağılımının kalitesinden kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

Motorun verimliliği havayla karışımının kalitesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda verimliliğin doğrudan gelen yakıt miktarına bağlı olmadığı ifade edilebilir. İşlemin hızlandırılması için ise yakıt atomizasyonu sisteminin kullanıldığı bilinmektedir.