Gazete Vatan Logo

Cng Nedir, Ne İşe Yarar? Cng Nerelerde Kullanılır?

CNG, sıkıştırılmış doğalgaz olarak bilinmektedir. Özellikle motor ve otogaz yakıtı olarak otomotiv endüstrisinde kullanılmaktadır. Doğal gazın standart atmosferik basınçta tutulan hacminin yüzde birinden daha az sıkıştırılmasıyla oluşturulan bir gaz olarak bilinmektedir. Oluşturulan CNG, aynı zamanda arabalarda da kullanılabilmektedir. Çevreci olması ve düşük emisyon oranına sahip olması nedeniyle ülkemizde özellikle toplu taşıma araçlarında kullanılması tercih edilmektedir. 

Cng Nedir, Ne İşe Yarar? Cng Nerelerde Kullanılır?

Cng Nedir, Ne İşe Yarar?

CNG kullanımıyla daha güvenli ve sağlıklı bir kullanım mümkün olabilmektedir. Özellikle düşük emisyon oranı ve çevreciliği düşünüldüğünde ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılmakta olduğu bilinmektedir. CNG kullanımının toplu taşıma araçlarında yoğun olarak kullanıldığı bilinmektedir. CNG, sıkıştırılmış doğalgaz olarak ifade edilebilir. Diğer yakıtlara kıyasla daha güvenilir olduğu bilinen CNG, arabalarda da kullanılabilmektedir.

LPG ve CNG ise sıklıkla karşılaştırılmaktadır. Öncelikle ikisinin de birbirinden farklı yakıt tipleri olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. CNG ve LPG arasındaki temel fark ise kullanılan hammaddeler olmaktadır. CNG bir doğalgaz olarak bilinirken, LPG ise bütan ve propan gazlarının karışımı olarak ifade edilebilir.

LPG'li araç kullanıcıların araçlarını CNG'ye dönüştürmesi için dönüşüm firmaları ile çalışılması gerekmektedir. Benzinli, dizeli LPG'li tır, kamyon, otobüs, minibüs, taksi gibi her türlü araç için dönüşüm işlemi kolay bir şekilde yapılabilmektedir. 

Haberin Devamı

CNG Nerelerde Kullanılır?

CNG tipi yakıtlar, özellikle araba yakıtı olarak kullanılmaktadır. Özellikle Honda, Fiat, Volkswagen ve Opel gibi markalar hem sıkıştırılmış doğalgaz hem de benzinle çalışan araçlar üretmektedir. CNG, Compressed Natural Gas anlamına gelmektedir.

En temiz yakıt olarak bilinen doğalgazın aynı zamanda en güvenli ve en ekonomik yakıt olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Henüz boru hattı döşenmeyen yerlerde doğalgazın bölgelerde kullanımına imkan sağlanması bakımından özel stok ünitelerine sıkıştırılmasıyla dondurulmaktadır. 

CNG özellikle motor ve otogaz yakıtı olarak otomotiv endüstrisinde kullanılması tercih edilen bir yakıt olarak bilinmektedir. Otomotiv sanayisinde her türlü araçta kullanılabilen bir yakıt olarak ifade edilebilir. CNG, kamyonet, tır, uçak ve gemi gibi her türlü ulaşım aracında kullanılabilmekte olan bir yakıt türüdür. CNG kullanımının herhangi bir tehlikeye sahip olup olmadığı da oldukça fazla merak edilmektedir.

CNG havadan daha hafif bir gaz olması nedeniyle güvenliği yüksek bir yakıt olarak bilinmektedir. Aynı zamanda CNG'nin bilinen herhangi kronik fizyolojik bir etkisi veya toksik bir etkisinin bulunmadığını söylemekte mümkün olmaktadır. CNG'nin ne kadar yaktığına bakılacak olursa dizel araçlarda 100 kilometrede 45 litre mazot yakan bir araç, 100 kilometrede 60 metreküp doğalgaz yakmaktadır.

Haberin Devamı