Gazete Vatan Logo

Cinayet günü İstanbul’da ne yapıyordu?

DDK’dan Dink cinayetini soruşturan savcılığa gönderilen yazıda araştırılması gereken konular sıralandı. Rapora göre Jandarma’da görevli Astsubay Şahin ile sanıkların ilişkileri aydınlatılmadı. Şahin cinayetten bir gün önce İstanbul’a gelmişti

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun, Hrant Dink cinayetine ilişkin raporunun ayrıntıları, Dink cinayetindeki düğümün Jandarma, MİT ve polis görevlilerine ilişkin soruşturmalarla çözüleceğini bir kez daha ortaya koydu. Kurulun, kamu görevlileri ile ilgili soruşturmayı yürüten özel yetkili İstanbul Başsavcı Vekilliği’ne gönderdiği rapor ve ekindeki suç duyurusu niteliğindeki yazıda, soruşturulması gereken şüpheli konular arasında oldukça çarpıcı iddialar yer alıyor.

DDK’nın dava dosyaları, raporlar ve konuyla ilgili yazılan kitapları inceleyerek hazırladığı raporda Trabzon ve İstanbul Emniyeti ile Trabzon jandarması hakkında ciddi iddialar olduğu belirtildi.

Raporda şu tespitler yer aldı:

- Yasin Hayal ve grubu, Çoşkun İğci’nin Jandarma’ya, Erhan Tuncel’in de Emniyet’e çalıştığını bilmelerine rağmen irtibatlarını sürdürdü ve bu kişiler aracılığıyla silah ve mermi temin etmeye çalıştı. Çünkü Emniyet ve Jandarma’nın kendilerine karşı bir operasyon yapılmasına engel olacağına inanıyorlardı.

- Sanıklara ait telefon kayıtları Emniyet birimleri tarafından yok edildi, değiştirildi. Bu kayıtlara ilişkin incelemelerin doğrudan savcılar tarafından yeniden yapılması gerekiyor.

- Trabzon Emniyet görevlilerinin cinayetin nasıl işleneceğini bildikleri halde cinayet hazırlığı yapan grubu yeterince takip etmedikleri ve cinayete engel olmadıkları konusunda yeterli makul şüphe vardır.

- Trabzon Jandarması istihbarat arşivleri cinayetten sonra şube personeli tarafından delilleri karartacak şekilde yeniden düzenlendi.

- Trabzon Jandarma Komutanlığının bazı personelinin, şüphelilerle irtibat halinde olmalarına rağmen, Dink’in öldürülmesi öncesi önleyici nitelikte herhangi bir işlem yapmamış olmaları hususunu aydınlatacak bilgi ve belgeler Jandarma Komutanlığı arşivlerinde araştırılmadı.

Bu iddiaları araştırın

- Erhan Tuncel’in, Trabzon Emniyet İstihbaratı ile görüşme yapmak istediği, ancak istihbarat birimlerinin kendisine cevap vermediği yönündeki iddiası.

- Cinayeti işleyeceğine ilişkin istihbarat alınan Yasin Hayal’in fiziki takibinin yapılmaması.

- Başkaca bir önlem alınmadan ve başka bir Yardımcı İstihbarat Elemanı temin edilmeden, Erhan Tuncel’in YİE’likten çıkarılması.

- Cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Emniyet Müdürü olan Reşat Altay’a bilgi aktarılıp aktarılmadığı açığa kavuşturulmalı.

- Trabzon Jandarma Karakol Komutanlığı’nda görevli Asayiş Tim Komutanı Astsubay Satılmış Şahin ile sanıkların ilişkileri aydınlatılmadı. Şahin’in cinayetten bir gün önce İstanbul’a mahkum götürmek gibi bir görevle gittiği hususu yeterince araştırılmadı.

- Ogün Samast’ın cinayette kullandığı silahın Ardeşen el yapımı olduğu bilgisinin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı tarafından ne zamandan beri bilindiği araştırılmalı.

Kritik internet kafe

- Samast’ın cinayetten önce gittiği, cinayet mahali yakınındaki internet kafenin sahibi polis memuru Cavit Kılıç’ın bağlantıları, ne zaman ve hangi nedenle Agos’a gittiği ve Ogün Samast’a, Hrant Dink’in bina dışına çıktığının kimlerce haber verildiği gibi şüpheli hususlar açıklığa kavuşturulmalı.

Trabzon jandarması ile ilgili iddialar

- Salih Hacısalihoğlu’nun aralarında bulunduğu cinayet sanıklarının Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz ile ilişkileri olduğu, Zirve katliamı sanıklarının Hacısalihoğlu’nun evinde 2-3 ay kaldığı iddiası.

- Ali Öz’un, cinayetten önce Boztepe Tugayında Hrant Dink’e ilişkin bir CD’yi sanıklara izlettiği iddiası.

- Öz’ün Zirve katliamı sanığı Albay Mehmet Ülger’le ilişkisi.

- Ergenekon şüphelilerinden Ercüment Ovalı’nın Jandarma Metin Yıldız ve Ali Öz ile ortak bir medikal şirketi olduğu iddiası.

- Olgün Akyüz’ün cinayette kullanılan silahın sahibi olduğuna ilişkin ifadeler.

- Sanıkların sık sık daha önce beldede görülmeyen insanlar tarafından araçlarla alınıp götürülmesi.

- Kurban Bayramı’ndan sonra Erhan Tuncel’in evine takım elbiseli, eli yüzü düzgün insanlar gelip gittiği iddiası.

SİLİNEN KAYITLAR

- Sanık Mustafa Öztürk’e ait telefon kayıtları silindi.

- 2 Şubat 2007’de Akbank ATM kayıtları İstanbul TEM şubesinin elindeydi. Ancak 3 Şubat 2007’de İstanbul TEM tarafından, Kriminal Polis Laboratuvarı’na gönderilen CD kayıtlarında Akbank güvenlik kamerası görüntüleri yer almıyordu. Terörle mücadele polisinin, Akbank ATM görüntülerinin yer aldığı hard disk üzerindeki tüm görüntüleri, kendi bilgisayarına veya hard disklerine kaydettikleri, sonra bu görüntüler içerisinden cinayet günü saat 10.00-13.00 arasını ve daha eski günlere ait görüntüleri sildikleri şüphesi var. Bu iddianın, Akbank hard diski üzerinde değil, TEM Şube görevlilerinin görüntü kaydı yaptıkları bilgisayar ile taşınabilir hard diskler, DVD ve CD’ler üzerinde araştırılması gerekir.

- Cinayet gününe ait kamera kayıtlarından, Pelit Pastanesi, A Happy, Kaymakamlık ve Saray Kumaş’a ait kamera kayıtları İstanbul TEM şubesince kriminal laboratuvara gönderilmedi.

- İstanbul TEM tarafından kriminal laboratuvara gönderilen kamera görüntülerinde tespiti istenen şahıslardan, Coşkun İğci, Erhan Sivil, Salih Hacısalihoğlu, Mesut Kadri, Muharrem Sait, Kaan Gerçek, Seyfi Yarımbaş, Tuncay Uzundal ve Turan Meral’in fotoğrafları kriminal laboratuvara gönderilmedi.

Haberin Devamı