Gazete Vatan Logo

Bugün Regaip Kandili mi, 3 şubat ne kandili? Regaip Kandili ne zaman 2022?

Regaip Kandili ne zaman, 3 Şubat 2022 bugün Regaip Kandili mi? Üç aylar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takvimine göre üç ayların ilk günü bugün idrak ediliyor. Recep ayının başlamasıyla vatandaşlar Regaip Kandili hakkında aramalarını yoğunlaştırdı. Peki, bugün kandil mi? Kandil gecesi ne zaman 2022?

Bugün Regaip Kandili mi, 3 şubat ne kandili? Regaip Kandili ne zaman 2022?

Bugün kandil mi, Regaip Kandili orucu hangi gün tutulur 2022? Recep ayı bugün idrak ediliyor. Mübarek Ramazan ayının habercisi olan üç ayların ilki Recep ayına Müslümanlar kavuştu. Eller göğe yükselecek, dualar edilecek, namazlar kılınacak. Peki, yılın ilk kandili Regaip Kandili ne zaman? Bugün kandil mi?

BUGÜN KANDİL Mİ?

Bugün kandil değil; üç ayların ilk günü olarak kabul edilen Recep ayının 1. günü.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN 2022?

Yılın ilk kandili Regaip Kandili, 3 Şubat 2022 Perşembe günü idrak edilecek.

REGAİP KANDİLİ ORUCU NE ZAMAN, HANGİ GÜN VE KAÇ GÜN TUTULUR?

Regaip Kandili orucu farz olmayıp nafile bir oruç ve ibadettir. Oruç tutmak isteyenler, gecesinde sahura kalkar ve niyetlenir. Ancak bu oruç tek gün tutulmaz.

Regaip Kandili orucu tutmak isteyenlerin sonraki günü de oruçlu geçirilmesi gerekmektedir.

Recep ayının ilk Cuma gecesine denk gelen Regaip Kandili'nde yani perşembe günü Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir. Bu oruç perşembe ve cuma olmak üzere 2 gün tutulacağı gibi sadece cuma günü tutulmasını uygun görenler de vardır.

Haberin Devamı

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ

Regaip Kandili veya Regâib Kandili, Hicri takvime göre Recep ayındaki ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecedir.

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe "bol sevap ve mükâfat, faziletli amel", özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak "müstehap, nâfile ibadet" mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandilindeki "Regâip" kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. "re-ğabe", kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarf etmek demektir. "Reğîb" kelimesi ise, "reğabe"den türemiş olan bir isimdir ve kendisine rağbet edilen, arzulanan, talep edilen şey demektir. Müennesi, " reğîbe"dir. "Reğîbe"nin çoğulu da "reğâib" dir.

Haberin Devamı