Gazete Vatan Logo

‘Bu kazanın olacağı 5 yıl önce biliniyordu’

‘Bu kazanın olacağı 5 yıl önce biliniyordu’

Soma davasının dünkü duruşmasında savunma yapan tutuksuz sanıklardan Ümit Şahin’in avukatı, madenin eski sahibinin sorunları 5 yıl öncesinden bildiğini ve bu yüzden ihaleye çıktığını iddia etti.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 45 sanıklı davanın, Akhisar’da görülen yedinci oturumda sanık avukatları savunmalarına devam etti. En çarpıcı savunmayı ise tutuksuz sanıklardan Elektrik Mühendisi Ümit Şahin’in avukatı Gani Engin Ulusoy yaptı. İsim vermeden madeni 2009 yılında alan Alp Gürkan’ı suçlayan Ulusoy, onun da duruşma salonunda bulunması gerektiğini, yargılanmasını talep etti:

‘Yangınlar oluşuyor’

“Can Gürkan ve diğer şirket yetkilileri kazanın neden olduğunu bilmediğini söylüyor. Oysa Park Teknik şirketi, olayın nedenini 5 yıl öncesinden biliyordu. Bu nedenle 2006 yılında, ihaleyle aldığı ballı kaymaklı karlı işletmeyi, ihale süresi dolmamasına rağmen üç yıl sonra ’Ben burayı işletemeyeceğim, büyük teknik problemler var. Üretim çalışmaları sırasında yangınlar oluşuyor. Ayrıca çalışılan bölgelerdeki büyük miktardaki su birikimleri, şartnamede görünmeyen büyük atımlı faylar nedeniyle ileride telafisi olmayacak, problemlerle karşılaşabiliriz’ gerekçesiyle iade ediyor. Oysa ballı ihaleyi neden versin? İşte bu telafisi olmayan problemle karşılaşmamak için. Soma Kömürleri A.Ş. ise ’aynı şartlarda devam ederim’ diyor. İhaleyi onlar alıyor. 5 yıl sonra da beklenen kaza meydana geliyor.” Olayın bozuk bir otomobilin alışverişine benzediğini söyleyen Avukat Gani Engin Ulusoy ilginç benzetmelerle şu savunmayı yaptı:

Haberin Devamı

Bozuk otomobil örneği

“Birisi biri otomobil alıyor. Freni bozuk, farları bozuk, egzozundan ses geliyor. Adam da ‘Ben kaza yaparım’ diye arabayı geri veriyor. Burada bir kişi ortaya çıkıyor. ‘Geri verme, aynı şartlarda bana ver, ben kullanırım’ diyor, aracı satanlar da, ‘Bize verme onlara ver, kalan taksitleri o ödesin’ diyor. Arkadaş da alıyor arızalı otomobili, yolda başka bir araçla çarpışıyor. Hem kendi aracındakiler, hem de karşı araçtakiler ölüyor. Biz de olaydan sonra kusuru, şoförlerde, ya da yolun durumunda arıyoruz.”

Haberin Devamı

Kurban yakınları sanıkları izledi
Duruşma için Soma’dan her gün Akhisar’a gelen bazı işçi aileleri, bugün geç gelen tutuklu sanıkları görmek için duruşma salonu yakınında bekledi. Kendileri için yapılmış bariyerlere yaslanan ölen işçilerin yakını kadınlar, uzaktan da olsa, cezaevi ring aracından inen tutukluları görmeye çalıştı. Tutuklu sanıklar da, jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında oluşturdukları koridorun arasında duruşma salonu olarak kullanılan kültür merkezinin arka kapısından içeriye alındı.
Sanık avukatı: Kamu görevlileri yargılansın
Dünkü duruşmaya Yalçın Erdoğan ve Fuat Ünal Aydın’ın avukatı Turgay Konyar’ın savunması güne damgasını vurdu. Konyar, kamu görevlileri yargılanmadan, savunmaların eksik kalacağını söyledi: “Türkiye’de madenler özelleştirilmiş olsa da, hükümetin tasarrufu altındadır. Devletin, madenlerde insan onuruna yaraşır güvenli sağlama sorumluluğu devam eder. Burada yargılanması gereken kamu görevlileri var. Dosyaları savcılıkta bekliyor. Buna ilişkin iddia makamının bir girişimi olmuştur. Siz de Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdiniz. Halen Danıştay’dan yanıt beklenmektedir. İş teftişine ilişkin bu dosyalar, dava dosyasına girmeden, bizim yaptığımız savunmalar eksiktir.”
Hakim Ballı ocağa inebilir
Sanık avukatları, bilirkişinin ideolojik olarak olaya yaklaştığını ve sanıklar aleyhine adeta delil bulmak için araştırma yaptığını ileri sürdü. Ortak talepleri de yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması madendeki kazanın yeniden araştırılması oldu. Bu talepler hakkında henüz açıklama yapmayan Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı’nın sürpriz bir kararla facianın yaşandığı ocakta keşif yapmak için karar alabileceği öğrenildi.

Haberin Devamı