Gazete Vatan Logo

Bu kadarı da olmaz!

Türkiye-İsrail-Filistin organ nakli üçgeninin Türkiye halkası polisi bile dehşete düşürdü

Son işinde yakalanan Dr. Sönmez ve yurtdışından getirttiği hastalarının ifadeleri çarkın nasıl işlediğinin açık göstergesi

DAHA fazla para kazanmak için kurduğu Sönmez Hastanesi’nde yasadışı organ nakli yapan Dr. Yusuf Sönmez’in ünü kısa sürede duyuldu. Irak, Filistin gibi savaş bölgeleri ile Romanya ve Moldovya gibi organın kolayca bulunabileceği Doğu Bloku ülkelerinden birçok kişi para karşılığında böbrek ve karaciğerini Sönmez’e sattı. Sönmez de, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen zengin hastalara 250 bin dolar karşılığında bunları nakletti. 5 kez gözaltına alındı ama yasal boşluklardan yararlanarak hep serbest kaldı.

Tesadüfen ortaya çıktı
Geçen Nisan ayı sonuna kadar mühürlenen Sönmez Hastanesi’nde gizlice nakillere devam eden doktoru bir hastası yakalattı. Geçim sıkıntısı yaşadığı için böbreğini 100 bin dolara Dr. Sönmez’e sattığını iddia eden inşaat işçisi Kenan Oğul, o gün böbreğini verip parasını almak için hastaneye gitmişti. Daha önce 2 bin dolar kapora alan Oğul, parasını peşin aldıktan sonra bıçak altına yatmak istedi. Dr. Sönmez buna karşı çıkınca Oğul da, “Tek başıma korkuyorum. Bırakın gidip arkadaşlarımı getireyim. Böbreğim alınırken onlar da burda olsunlar istiyorum” diyerek, ayrıldı. Bir süre sonra 3 arkadaşıyla geri gelen Oğul, içeriye alınmayınca hastane güvenliğiyle arasında silahlı çatışma çıktı. Polis de şebekeden bu şekilde haberdar oldu.



İsrail Organ Vakfı Başkanı
Polis hasteneyi bastığı sırada Sönmez, Omar Abu Gaber ve Zahade Mahamid adlı iki Filistinli’nin böbreklerini, İsrailli Zeev Vigdor ile Güney Afrika’lı John Richard Halford’a naklediyordu. Böbrek nakledilen Zeev Vigdor, İsrail’de Organ Bağışı Vakfı Başkanı’ydı. Bu müşterileri, Sönmez’e, İsrail’de tıp doktoru olan ve kendisi de bu çarkın içinde yer alan Prof. Dr. Zaki Shapira bulmuştu.

Böbrek nakledilen İsrailli
Organ nakledilen, İsrail Organ Nakli Vakfı Başkanı Zeev Vigdor ise kendini şöyle savundu: “Ailemle birlikte İsrail’de gittiğim bir restorantta Zahade Mahamid (böbreği veren) ile tanıştım. Kendisine rahatsızlığımı izah edince bana organ verebileceğini söyledi. Böbreğini vereceği için ücret ödemedim. İstanbul’a gelene kadar yaptığı masrafları ödedim. 26 Nisan’da kendisi ile Türkiye’ye geldik. Doktor Zaki Shapira da bizden bir gün önce bana yardımcı olmak için İstanbul’a geldi. Ameliyat oldum. Hastaneye de ücret ödemedim. Doktor Zaki Shapira İsrail’deyken bana doktor ücretinin tahmini 5 bin dolar artı ilaç masrafları olabileceğini söylemişti.”



Güney Afrikalı da var!
Böbrek nakledilen G.Afrika’lı John Richard Halford ise “Benim tüm bilgilerim G.Afrika’daki hastanede vardır. Bunlar İsrail’de bulunan bir kliniğe gönderilmiş. İsrail’deki klinik beni arayarak, uygun bir böbrek vericinin İsrail’de bulunduğunu ve ameliyatın da Türkiye’de olacağını söyledi” dedi.

Biri Cennete gitmek istemiş diğeri adak adamış
Böbreğini veren Filistinli Zahade Mahamid ise şunları söyledi: “Ben Müslümanım. Dinimize göre, ’insanları yaşatan cennete gider’ diye biliyorum. Bu nedenle böbreğimi vermeyi kabul ettim. Kimseden para almadım.” İsrail’de müteahhitlik yapan ve John Richard Halford’a böbreğini veren Omar Abu Gaber ise şöyle konuştu: “İsrail’de yapmış olduğum bir inşaatın çatı katından düştüm ve omurgam kırıldı. Ben de, yaşarsam bir organımı bağışlayacağım dedim. Bu nedenle böbreğimi verdim. Para almadım. İnsani amaçla yaptım.”

Dr. Sönmez’in şaşırtıcı savunması!
Kadıköy Sağlık Grup Başkanlığı tarafından mühürlenen hastanesinde, mühürleri söküp organ nakli için gizli bölmeler ve hasta odaları yapan Sönmez’in, ameliyat başına 150-200 bin dolar aldığı iddia edildi. 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak olan Sönmez, ifadesinde şunları söyledi: “Aile dostum olan İsrailli Profesör Zaki Shapira, Nisan ayı içerisinde beni cep telefonumdan aradı. Acil organ nakli gereken 2 hastanın olduğunu söyleyip tıbbi raporlarını bana faskladı. Her iki ameliyatı da, hekimlik yeminim ve bu hastaların ameliyat yapılmadığı takdirde öleceği sebebiyle mühür fekkini de göze alarak kendi hastanemde yaptım.”

Haberin Devamı