Gazete Vatan Logo

Bozova fayı nereden geçiyor? Bozova fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı, hala aktif mi?

Kahramanmaraş merkezli olup 11 ili etkileyen, 50 binden fazla can kaybına sebep olan depremlerin ardından artçı depremler korkutmaya devam ediyor. Uzmanlar sık sık Türkiye’nin deprem bölgesi olduğun hatırlatırken Bozova fayına da dikkat çekiyor. Peki, Bozova fayı nereden geçiyor? Bozova fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı, hala aktif mi?

Bozova fayı nereden geçiyor? Bozova fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı, hala aktif mi?

Türkiye deprem ülkesi olarak üzerinden birçok fay hattı bulunuyor. Maraş depremi Türkiye’deki deprem gerçeğini bir kez daha ortaya koyarken Bozova fay hattı üzerine dikkatler çekildi. Peki, Bozova fayı nereden geçiyor? Bozova fay hattı tehlikeli mi, en son ne zaman kırıldı, hala aktif mi?

Bozova fayı nerede geçiyor?

Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü MTA diri fay haritası üzerinde bölgelerini kontrol ediliyor. 45 ilde 110 ilçeyi kapsayan 485 fay, riskli durumda. 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek 485 nokta arasında Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi de yer alıyor.

Bozova fayı Urfa’dan geçiyor.

Bozova fayı tehlikeli mi, aktif mi?

Bozova fayı bu depremde stresle yüklenmiştir.

 

Şanlıurfa ilinin depremselliği 

Şanlıurfa ili ve çevresinin depremselliği ve konumu kısaca şu şekildedir: İlimiz Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı’nın güneyinde, tektonik yönden sakin Arap Platformu üzerinde, duraylı bir alan içerisinde yer almaktadır. Arap Platformunun kuzey kesimlerindeki sıkışma tektoniği platformun iç kesimlerinde (Şanlıurfa İli’nin güneyinde) açılma tektoniğine neden olmuş ve bu rejime bağlı olarak, Şanlıurfa ve yakın çevresindeki Akçakale ve Suruç Graben (Graben: Açılmaya bağlı olarak gelişen ve sınırları bir dizi normal faylarla kesilen çukur düzlük alanları) sistemleri gelişmiştir. Akçakale ve Suruç Grabenleri, kenar kesimleri çok sayıda normal faylarla sınırlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

İlimizin kuzey kesimlerinde; Bozova, Samsat ve Kalecik gibi KB-GD gidişli kilometrelerce mesafeden izlenebilen doğrultu atımlı faylar mevcuttur. Bunlardan Bozova Fayı; yaklaşık 30 km uzunlukta KB-GD gidişli, yüksek açılı ve sağ yanal bileşenli bir faydır. Bu fayın aktif olabileceğine ilişkin jeolojik ve morfolojik verilere çeşitli araştırmacılar tarafından rastlanılmamakla birlikte Bozova İlçesi odaklı oluşan son depremlerle fayın aktif olabileceği düşünülmektedir.

Senaryolar ve değerlendirme sonuçları 

Şanlıurfa İRAP hazırlanması kapsamında; ilimizin Deprem Risk Analizinin yapılabilmesi amacıyla AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından ilimizi etkilemesi muhtemel Kahramanmaraş merkezli, Adıyaman Çelikhan ilçe merkezli ve Şanlıurfa Bozova ilçesinden geçen Bozova Fayı ile ilgili AFAD RED yazılımı ile ilimize yönelik 3 adet deprem senaryosu hazırlanması istenmiştir. AFAD Deprem Dairesi Başkanlığınca AFAD RED uygulaması üzerinden yapılan analiz sonucu ilimizi etkilemesi muhtemel en olumsuz durumun Bozova Fayı üzerinde meydana gelebilecek olan Mw=6.6 büyüklüğünde bir deprem olduğu ortaya çıkmış ve Deprem Risk değerlendirmesi için bu senaryo kullanılmıştır.

Haberin Devamı