Gazete Vatan Logo

Boğaz’a 3’üncü tüp geçit geliyor

İstanbul’da trafiği rahatlatacak projelere bir yenisi daha eklendi. İstanbul Boğazı’na hem raylı sistem hem de karayolu geçişini sağlayan tripleks tünel geliyor. 3.5 milyar dolarlık proje, dünyanın ilk 3 katlı tüp geçidi olacak

İstanbul trafiğine çözüm için dün bir mega proje daha açıklandı. Marmaray ve Avrasya Tüneli ile hem raylı hem de karayolu geçişine sahip olan İstanbul Boğazı, yeni bir tüp geçide kavuşuyor. “3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli” adı verilen proje, İstanbul’un üçüncü tüp geçit projesi olurken, dünyanın da 3 katlı ilk tüneli olarak tarihe geçecek.

5 yılda tamamlanacak

Ortasında metro geçişinin, alt ve üst katlarında ise karayolunun bulunacağı tünel, İstanbul’daki ulaşımı birbirine entegre edecek. 3.5 milyar dolara mal olacak proje, Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak. Projenin ihalesinin 7 Haziran seçimlerinden önce tamamlanması planlanırken, 2020 yılına kadar da faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Günde 1.5 milyon yolcu

Günde 1.5 milyon, saatte tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi, 9 raylı sistemle entegre olacak. Entegre olduğu raylı sistemleri, günlük 6.5 milyon yolcu kullanacak.

Çevre dostu ve güvenli

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde güvenlik de ön plana çıkıyor. Arıza yapan araçların emniyetli bir şekilde beklemeleri için her 500 metrede duraklama alanı teşkil edilecek. Her 240 metrede bir acil durumda katlar arasında güvenli alana geçiş imkanı sağlayan geçit ve merdivenler bulunacak. Herhangi bir olağanüstü durumda tedbir alınmasını sağlayacak sistem kurulacak.

Haberin Devamı

Metro kısmında ise otomatik sinyalizasyon ve otomatik yavaşlatma-hızlandırma sistemi bulunacak. Çevre dostu projenin metro geçişinde bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 175 bin ton olacak.

Erdoğan’dan telgraf geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin açıklandığı toplantıya bir mesaj gönderdi: Erdoğan, “İstanbul için planlanan yatırımlar, yeni Türkiye yolunda, 2023 hedeflerimizin yakalanmasında somutlaşan önemli adımlardır. Kıtaları birbirine bağlayan, sanayi ve ticaretin lokomotifi, kültürün başkenti İstanbul’da ulaşımı rahatlatacak, İstanbulluların hayatını kolaylaştıracak bu yeni projenin en kısa sürede hizmete girmesi büyük önem taşımaktadır” mesajıyla, başarı dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Boğazın 110 metre altında

Ortasında metro geçişinin, alt ve üst katlarında ise karayolunun bulunacağı tünel, İstanbul’daki ulaşımı birbirine entegre edecek. Çapı 18.80 metre olacak tünelin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metreyi bulacak. Tünelin 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 km olacak.