Gazete Vatan Logo

Blow Off Valf Nedir, Ne İşe Yarar? Blow Off'un Cezası Var Mı?

Blow Off günümüzde genellikle modifiye tutkunlarının popüler ettiği bir kelimedir. Aynı zamanda Dump Valf olarak da bilinir. Blow Off valf, özellikle need for speed oyunlarında araçların vites değişimlerinde ortaya çıkan bir sestir. Günümüzde de pek çok modifiye sever araç sahibinin aracına uygulattığı bir aksesuar ürünüdür.

Blow Off Valf Nedir, Ne İşe Yarar? Blow Off'un Cezası Var Mı?

Blow Off Valf Nedir?

Blow off valfi, hem benzinli hem de dizel araçlarda kullanılabilen bir aparat olarak karşımıza çıkar. Özellikle aşırı beslenme özelliğine sahip olan araçlarda tercih edilmektedir. Blow off valfinin tercih edilmesinin bir başka nedeni ise çıkardığı “çuf” sesidir. Açma kapama düğmeleri ile çalıştığı gibi motorlara da direkt bağlantı ile bağlanabilmektedir.

İngilizce kelime olan “Blow off” terimi, Amerikan İngilizcesi aksanında “Bir şeyi reddetmek” ve yahut “İptal etmek” manası dahilinde kullanılırken, İngiliz İngilizcesinde ise “Gazı dışarı salmak” olarak geçer. Her iki anlam da valfin yaptığı işi basit bir şekilde açıklamaktadır.

Aynı zamanda iki farklı adı daha vardır. “Dump valve” terimin deki Dump kelimesi boşaltmak manası ile kullanılmaktadır. Aynı zamanda teknik adı CBV yani “Compressor bypass valve” olarak geçer ve bir diğer adı da “Kompresör tahliye valfi”dir. Lakin piyasada karşımıza “Blow off” terimi ile daha fazla çıkmaktadır.

Blow Off Valfi Ne İşe Yarar?

Birçok aracın sahip olduğu aşırı besleme sistemlerinin temel amacı atmosferik emilen havadan daha fazlasını silindirler içerisine göndermektir. Fakat bu işlemin kesintisiz gerçekleşmesi mümkün değildir ve sistem sürekli devrede kalmaz. Gaz kelebeği sürekli açık kalmaz ve hava da silindirlere düzenli bir şekilde gidemez.

Haberin Devamı

Fakat çalışma prensibi gereği turbo pervanesi ayak gazdan çekilse dahi yavaşlayarak dönmeye devam eder ve hava emer. Gaza tekrar basıldığı vakit turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi adına pervaneyi tekrar hızlandırmak gerekir. Bu sırada istenilen turbo basıncının elde edilememesi nedeniyle performans kaybı yaşanır. Blow off valf işte bu kaybı önlemek için vardır.

Blow Off'un Cezası Var mı?

Blow off valfi takılan benzinli araçların muayeneleri sırasında herhangi bir soruna rastlanmamaktadır. Bunun dışında yandan dizel araçlarda olması bazı durumlarda sorunlara yol açabilmektedir. Bunun önlenmesi adına ise kablolarının sökülmesi genel olarak aracın muayeneden geçmesini sağlamaktadır.

Haberin Devamı

Blow off valfi takılan araçların bir kısmı ise muayeneden geçmesine rağmen raporlarında hafif kusur kaydı var olarak geçer. Bu hasarın açıklamasında ise motorun normalden fazla gürültüsü olduğu yazılır.

Dump Valf (Çuff Sesi)

Dump valfi aşırı beslemeye sahip motorlarda önemli bir konuma sahiptir. Normalde bir valf sistemi olan dump valf asıl görevinden daha çok çıkartmış olduğu (Çufffff) sesi ile popüler olmuştur. Dump Valfin bir motorda kullanılması için araçta aşırı besleme sistemi olması gerekir. Fakat günümüzde pek çok kişi sırf bu sese sahip olmak için sahte Dump valf kullanmaktadır.