Gazete Vatan Logo

Birincilerin tercihleri tıp fakültesi

Birincilerin tercihleri tıp fakültesi

Tüm puan türlerinde, 2012-YGS Türkiye Birincisi olan Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi’nden Abdullah Coşkun (18), çok mutlu olduğunu ve başarısını 14 ay önce felç geçiren babasına ve annesine armağan ettiğini söyledi.

Coşkun, öğrencisi olduğu Sabah Dershanesi Zafer Şubesi’nde okul ve dershane müdürüyle düzenlenen basın toplantısında, çok mutlu olduğunu ifade etti. Uzun süredir emek vererek sınava girdiğini belirten Coşkun, şöyle konuştu:

”Aslında bu başarıyı tüm arkadaşlarım hak ediyordu. Allah bana nasip etti. Gerçekten bu başarı yoğun bir çabanın ürünü. Öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz ve arakadaşlarımızla birlikte çalıştık. Sınav öncesi böyle bir başarıyı sınıf olarak bekliyorduk. Ben değil ama sınıfımızdan birisi mutlaka birinci olacaktı. Buna inanıyorduk. Ben birinci oldum, fakat tüm arkadaşlarım bu başarıya adaydı... Bunu bekliyorduk. Bu başarımı, 14 ay önce beyin felci rahatsızlığı geçiren babama, anneme hediye ediyorum. Aynı zamanda okuluma ve dershaneme armağan olsun.”

Birincilerin tercihleri tıp fakültesi

Öğretmenlerinin büyük desteğinin başarısında çok etkili olduğunu ifade eden Coşkun, ”Okul ve dershanedeki öğretmenlerimiz bu işi hakkıyla yapan, tecrübeli insanlar. Bize yol, yöntem gösterdiler, biz de uyguladık. Başarı geldi” diye konuştu.

”Sınava nasıl hazırlandığı” sorusuna Coşkun, ”Aslında çok ilginç bir sistem yok. Herkes ne yaptıysa biz de öyle yaptık. Öğretmenlerimiz de bize yol gösterdi” yanıtını verdi.

”Hangi bölümü tercih edeceği” sorulan Coşkun, ”Tıp fakültesini düşünüyorum. Hangi üniversite olacağına karar vermedim. Ama Konya’da kalacaksam da Mevlana Üniversitesi’ni düşünüyorum” dedi.

Coşkun, gazetecilerin, ”Araba hediye edildi, ne diyorsun?” sorusunu, ”Allah razı olsun” diye gülerek yanıtladı.

Babasının emekli olduğunu ve 14 ay önce beyin felci rahatsızlığı geçirdiğini, annesinin de ev hanımı olduğunu aktaran Coşkun, 4’ü kız 7 kardeş olduklarını ve ailenin en küçük çocuğunun kendisi olduğunu anlattı.

Felç geçiren babasına moral oldu

Coşkun, gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada ağabeyi Ahmet Coşkun ise duygulu anlar yaşadı. Ağabey Coşkun, gazetecilerin neden ağladığını sorması üzerine, ”Bunlar mutluluk gözyaşı, çok mutlu olduk. Babam rahatsızdı, bu başarı onu da sevindirdi. Allahımız’a hamd ediyoruz. Bu birinci aşamaydı, bundan sonra ikinci aşaması var. İnşallah çalışmasına planlı, programlı devam edecek. Aynı dereceyi de elde edeceğine inanıyorum. İnşallah istediği bölüme kendisi girecek” şeklinde konuştu.

Sabah Dershaneleri Şube Müdürü İslam Ünal ise 2012 YGS’de Sabah Dershaneleri ve Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi öğrencisi Abdullah Coşkun’un, bütün sorulara doğru cevap vererek 500 tam puan ile bütün puan türlerinde Türkiye birincisi olduğunu belirtti.

Ünal, ”Önceki yıllarda olduğu gibi dershane ve Özel Merve Büyükkoyuncu Fen Lisesi bu yıl YGS’de de büyük başarılara imza atarak Türkiye’nin haklı gururu olmuştur. Türkiye genelinde elde ettiğimiz büyük başarılarda okul-dershane-aile işbirliğinin, 27 yıllık dershanecilik geçmişimizin, uzman öğretmen kadrosu ile çalışmamızın ve en kaliteli dökümananları öğrencilerimize sunmamızın etkili olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ünal, Sabah Dershaneleri, Merve Eğitim Kurumları ve FEM Yayınları olarak Türkiye birincisi Coşkun’a otomobil hediye edeceklerini açıkladı.

Okul Müdürü Hanifi Davarcı ise bu başarının iyi bir planlama ve en iyiyi hedef olarak belirleme, dayanışma ve yardımlaşma, özverili çalışma, ailelerin samimi desteği ve duası ile elde edildiğini belirtti.

Daha sonra Coşkun’un arkadaşları, Türkiye birincisinin başarısını onu omuzlara alarak kutladı.

YGS’NİN OSMANİYELİ ŞAMPİYONU DA DOKTOR OLMAK İSTİYOR



YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) 160 sorunun tamamını doğru yanıtlayarak tüm puan türlerinde 500 puan alıp, Konyalı öğrenci Abdullah Coşkun ile birlikte Türkiye birincisi olan Osmaniye TOBB Fen Lisesi öğrencisi Sümeyye Nur Satin, cevaplarından emin olmadığı sorular nedeniyle sonucun kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Doktor olmak isteyen Sümeyye Nur Satin’i makamında kabul eden Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, yarım altın ve kol saati ile ödüllendirerek, başarılar diledi.

3 çocuklu ev kadını Vahide ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde memur Celal Satin çiftinin en büyük çocuğu olan Sümeyye Nur Satin’in YGS’de 160 soruyu doğru yanıtlayıp, tüm puan türlerinde 500 puan alarak Türkiye birincisi olduğunun açıklanması Osmaniye’de büyük gurur yaşattı.

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Türkiye şampiyonu Sümeyye Nur Satin’i anne ve babasıyla makamında kabul etti. Vali Cerrah, başarılı öğrenciyi yarım altın ve kol saatiyle ödüllendirdi. Cerrah, "Sümeyye kızımız 160 sorunun tamamına doğru cevap vererek 500 tam puan aldı. 81 il içinde Osmaniye’nin adını şeref listesinin en başına yazdırdığı için kutluyorum. Bir kızımın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında böyle bir başarıyı elde etmesi bizim için ayrı bir gurur kaynağı. İnşallah ikinci sınavda da aynı başarıyı bekliyoruz" dedi.

Vali Cerrah, eğitim yatırımlarına ağırlık verdiklerini, son bir yıl içinde 38 anasınıfını açtıklarını, 9 ilköğretim okulu ile 3 lisenin temelini attıklarını, hayırseverlerin desteğiyle eğitim hamlesinin büyük bir ivme ile sürdürdüklerini dile getirdi.

’DOKTOR OLMAK İSTİYORUM’

Şampiyon Sümeyye Nur Satin ise başarının kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. Satin, "Cevaplarından emin olmadığım sorular vardı. Bu nedenle birincilik konusunda tereddütlerim bulunuyordu, ama içimden birinciliği de geçirmiştim. Tam beklenti içerisinde değildim, sürpriz oldu bir bakıma" dedi.

Düzenli çalıştığını, okuluda ve dershanedeki öğretmenlerin yardımı ile bir senelik program sonucunda bu sonuca ulaştığını anlatan Sümeyye Nur Satin, "Beni hiç bir zaman yalnız bırakmayan öğretmenlerime ve aileme çok teşekkür ediyorum. Bu sınav birinci aşamaydı, ikinci sınava da çalışacağız. İnşallah onu da başaracağız. Ben inşallah tıp fakültesini bitirip doktor olmak istiyorum" dedi.

Kızlarının başarısıyla gururlanan anne Vahide ve baba Celal Satin ise çok mutlu olduklarını, Osmaniye’nin adının bu şekilde Türkiye’ye duyurulmasının çok güzel bir olay olduğunu belirterek, kızları ile gurur duyduklarını ve başarılarının devamını dilediklerini söylediler.

ISPARTA’DA YGS SEVİNCİ

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) Isparta tüm puan türlerine göre Türkiye 7’ncisi, YGS 1’de 4’üncü, YGS 5’te ise 8’inci oldu. Isparta Valisi Memduh Oğuz, YGS başarısının mutluluğunu, "Bugün benden daha mutlu kimse yok" sözleriyle dile getirdi.

YGS 2012’de tüm puan türlerine göre ilk 10’un içinde yer alan Isparta’da büyük sevinç yaşanıyor. Isparta Valisi Memduh Oğuz, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, tüm öğretmen ve öğrencileri başarılarından dolayı kutladı.

Isparta’nın tüm puan türlerine göre Türkiye 7’ncisi, YGS 1’de 4’üncü ve YGS 5’te 8’inci olduğunu belirten Oğuz, başarının kent adına memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Isparta’nın bugüne kadar aldığı en iyi başarı olduğuna dikkati çeken Vali Oğuz, "Bugüne kadar hiç ilk 10’a giremeyen bir şehir konumundaydık. Bugün Isparta halkının eğitime verdiği önemin meyvesini aldık. Görev yaptığım süre içerisinde her fırsatta okulları ziyaret etim. Yüzlerce sınıfta, binlerce öğrenciyle görüştüm. Hedefimiz eğitim kalitesini artırmak ve derece almaktı. Bugün benden daha mutlu kimse yok" diye konuştu.

LYS BAŞVURULARI 24 NİSAN'DA

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puanlarından biri 180 ve üstü puan alan adayların başvuracağı Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurular 24 Nisan Salı günü başlayacak. LYS başvuruları 30 Nisan’da sona erecek.

YGS’DE EN BAŞARILI İLK 5 İL; BURDUR, ANKARA, KARABÜK, AYDIN VE KAYSERİ

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı’nda (YGS) tüm puan türlerinde en başarılı ilk 5 il Burdur, Ankara, Karabük, Aydın ve Kayseri olarak sıralandı.

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, 23 Nisan kutlamaları çerçevesinde Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan ve Ahmetpaşa İlköğretim Okulu öğrencilerini kabulünde konuyu değerlendirdi. Vali Mevlüt Bilici, "İl genelinde 22 bin öğrencimizin katıldığı YGS’de Kayseri’miz tüm puanlarda Türkiye 5’inciliğini elde etti. Geçen yıl da buna yakın bir sonuç almıştık. Önümüzdeki sınavlarda öğrencilerimizin daha bir sıralama elde edeceklerine inanıyorum. Milli Eğitim camiamızı, öğretmen, öğrenci ve velilerimizi kutluyorum" dedi.

BAZI PUAN TÜRLERİNDE İKİNCİ OLAN ADAY DA KONUŞTU

YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde ikinci
olan Ankara Fen Lisesi öğrencisi Fırat Özçelik, sadece gerektiği kadar
çalıştığını ve sınav hazırlığını son yıla bırakmadığını söyledi.

Sınavda dereceye girdiğini öğrenen Özçelik, mutluluğunu arkadaşları,
öğretmenleri ve okuluna gelen ailesiyle paylaştı.

Başarısında başta öğretmenleri olmak üzere ailesinin büyük katkısı
olduğunu söyleyen Özçelik, tıp fakültesi tercih edeceğini bildirdi.

Sınav hazırlığını son yıla bırakmadığını belirten Özçelik, ”4 yıl
düzenli bir çalışma yürüttüm, sadece gerektiği kadar çalıştım. Benden bir başarı
beklendiğini biliyordum ama bunu stres yapmadım” dedi.

LYS’de de kendisine güvendiğini belirten Özçelik, ”Kendime yine bir
hedef koymuyorum ama başarılı olacağıma inanıyorum” diye konuştu.

Okulun yanı sıra dershaneye de gittiğini anlatan Özçelik, sınava girecek
öğrencilere stres yapmamaları ve düzenli çalışmaları tavsiyesinde bulundu.

Özçelik’in doktor olan annesi Ela ve babası Faruk Özçelik’te okula
gelerek çocuklarını kutladılar.

Fırat’ın tek çocukları olduğunu belirten anne Ela Özçelik, ”Fırat, her
zaman düzenli ve çalışkan bir çocuk oldu. Başarılı olacağına inanıyorduk, çok
mutluyuz” diye konuştu.

”Sürpriz oldu”

Aynı okul öğrencisisi ve YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6, puan türlerinde
dördüncülük elde eden Mihrican Büber ise başarısını çok kitap okumaya borçlu
olduğunu söyledi.

Deneme sınavlarında fazla başarı gösteremediğini bu yüzden de
öğretmenlerinin kendisinden bu başarıyı beklemediğini anlatan Büber, ”Sınavda
her şey farklı oluyor. Daha iyi odaklanıyorsunuz. Bu sınavda da öyle oldu.
Dördüncülüğüm öğretmenlerime sürpriz oldu” dedi.

Son günlerde yapılan başarılı nakil ameliyatlarına dikkati çeken Büber,
plastik cerrah olmak istediğini ancak henüz üniversite belirlemediğini
kaydetti.

Sınav stresi yüzünden bazen sonuçları intiharlara kadar giden olaylar
yaşanabildiğini hatırlatan Büber, tüm öğrencilerden sakin olmalarını, stres
yapmamalarını ve hedefe odaklanmalarını istedi.

Yatılı okuduğunu ve ailesinin Malatya’da bulunduğunu bildiren Büber,
kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

”LYS’de daha büyük başarı bekliyoruz”

Okulun Müdür Başyardımcısı Şafak Yankın da öğrencileriyle gurur
duyduklarını belirterek, LYS’de daha büyük başarılar beklediklerini söyledi.

”Yine bir Ankara Fen Lisesi klasiği yaşadıklarını” ifade eden Yankın,
”Okul yönetimi olarak bugün çok mutluyuz. Öğrencilerimizi tebrik ediyorum.
Ankaramıza güzel bir derece kazandırmanın onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Başarıda emeği geçen öğretmenlerimizi, çocuklarımızın yetişmesinde çok büyük
katkısı olan ailelerimizi de yürekten kutluyorum” dedi.

SIFIR ÇEKENLER DE KONUŞTU

Yükseköğretime
Geçiş Sınavı’nda (YGS) ”sıfır” puan alan öğrenciler, sınav süresinin kısa
olmasının başarısızlığa neden olduğunu ifade ettiler.

Sınavda ”sıfır” puan alan 50 bin 850 öğrenciden biri olan, Taşköprü
Mustafa Sıtkı Erkek Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü
12. sınıfı öğrencisi İsmail Dönmez, AA muhabirine, sınav sonucunu
değerlendirdi.

Özellikle paragraf sorularının çok uzun olduğundan yakınan Dönmez,
”Sınav süresi azdı, bu nedenle başarısız oldum. Sınav sonuçlarına baktığımızda
da bu sonucu görüyoruz. Türkiye’ye bakıldığında 50 binin üzerinde başarısız
öğrencinin bulunması, eğitim sistemimiz açısından üzücü bir durum” dedi.

Dönmez, sınava yeteri kadar çalışamadığını belirterek, okuldaki
sınavlarının fazlalığı ve 3 gün staj yapıp 2 gün okula gitmesi nedeniyle
yeterince hazırlanamadığını bildirdi.

Soruların geçen yıllara göre uzun ve zor olduğunu savunan Dönmez, sınav
sonrası barajı aşmayı ümit ettiğini ancak bunun gerçekleşmediğini dile getirdi.

Aynı sınıfta okuyan ve sınavda ”sıfır” puan alan Mehmet Şekercioğlu da,
haftanın 3 günü staja gittiğini, boş zamanlarında ise köyle ailesine yardımcı
olmak zorunda kaldığını söyledi.

Barajı geçmeyi beklediğini ancak bu sonucun kendisini üzdüğünü ifade eden
Şekercioğlu, paragraf sorularının uzun olduğunu ileri sürdü. Şekercioğlu, okul
hayatında sınava yönelik hazırlanmamalarının da bu sonucu doğurduğunu kaydetti.

Sınıflarındaki 18 öğrencinin 6’sının ”sıfır” puan aldığını bildiren
Şekerlioğlu, önceki yıllarda sınava girecek öğrencilere 1 ay izin verildiğini
ancak bu yıl yapılmamasının da kendilerini bir nebze olsa engellediğini iddia
etti.

Sınavda 160 puan alan Hasan Kökyay ise bu sonucun beklediğinden düşük
olduğunu söyledi. Sınav esnasında bir öğrencinin bayıldığını ve bunun
konsantrasyonlarını bozduğunu belirten Kökyay, sonucun kendisini üzdüğünü
anlattı.

Kökyay, ”Bu sene bizim için de iyi bir tecrübe oldu fakat seneye daha
iyi hazırlanıp daha iyi bir sonuç almak için uğraşacağım” şeklinde konuştu.

ŞIRNAK’TA YGS BAŞARISIZLIĞI ÜZÜNTÜSÜ

ŞIRNAK’ın YGS’de Hakkari’nin ardından sondan ikinci olması, kentte üzüntü yarattı. İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, kentin avantajlı bölge olmadığını belirterek yeni bir planlama içine girdiklerini söyledi. Kentteki eğitimciler, başarısızlığı öğretmen sirkülasyonuna bağlarken, deneyimli öğretmenlerin atanması ve 5 yıl süreyle görev yapması gerektiğini savundu.

YGS’de Hakkari’nin ardından sondan ikinci sırada yeralan Şırnak’ta başarısızlığın üzüntüsü yaşanırken, eğitimciler de başarısızlığı ve alınacak önlemleri değerlendirdi. İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Şırnak’ın çok avantajlı bir bölge olmadığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın son atamaları ve bundan sonraki atamalarında kentteki görev süresinin 4 yıl öngörüldüğünü söyleyen Arslan, şöyle dedi:

"Şubat 2012’de 17 bin öğretmen atandı, Şırnak buradan büyük pay aldı. Tabii ki bundan sonra da çabalarımız devam edecek. Şırnak’ın eğitiminin daha iyi olması için biz takipçisi olacağız. Şırnak’ta eğitimin daha iyi olması için eğitimin geliştirmesi ve daha kaliteli olması için toplamda bir projelerimiz olacak. 4+4+4’ten sonra bir takım planlamalarımız var. Biz milli eğitim camiası olarak planlamalar içindeyiz. Planlarımızı en kısa sürede tamamlayıp bakanlığımıza arz edeceğiz."

23 NİSAN MÜDÜRÜ ’DAHA İYİ EĞİTİM’ İSTEDİ

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Şırnak Milli Eğitim Müdürlüğü makamına sembolik olarak oturan Orgeneral Edip Başer İlköğretim Okulu öğrencisi Hanım Aşan, eğitim sorunlarını dile getirdi. Aşan, okulların fiziki yapılarının iyileştirilmesini, okullarda oyun alanlarını olmasını, öğretmen açığının kapatılmasını ve daha iyi bir eğitimin verilmesini istedi.

YGS’de 471 puanla Şırnak merkez birincisi olan İslam Yalıç, merkez birincisi olmasına rağmen istediği puanı alamadığını söyledi. Yalıç, "Hedefim iyi bir şey yapmaktı. YGS’de olmadı. Artık önümde LYS var onun için uğraşacağım. LYS’de daha iyi bir şeyler yapmaya çalışacağım" dedi.

’ÖĞRETMENLER EN AZ 5 YIL KALSIN’

Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Yürütme Kurulu üyesi Zeki İrmez de, Şırnak’ın YGS’de son sıralarda yer almasının kendileri için sürpriz olmadığını söyledi. İrmez şu görüşleri savundu:

"Buraya gelen öğretmenler kısa sürede tayin isteyip gidiyor. Bölge insanının anadilinin Kürtçe olması, deneyimli öğretmenlerin buraya atanmamasını, burada eğitimin çoğunun ücretli öğretmenlerle yapılması başarısızlığı getiriyor. Buraya atanan öğretmenlerin en az 5 yıl süreyle kalıp görev yapması gerekir."

YGS TÜRKİYE 4’ÜNCÜSÜ AMASYA’DAN ÇIKTI

AMASYA Macit Zeren Fen Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Melikşah Safa Üçok bugün açıklanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda, YGS-6 puan türünde Türkiye 3’üncüsü, YGS-1 ve YGS-2’de de Türkiye 4’üncüsü oldu. Başarısını programlı çalışmaya borçlu olduğunu belirten Melikşah Safa Üçok, Tıp Fakültesinde okuyup doktor olmak istediğini söyledi.

ÖSYM Başkanlığı 1 Nisan 2012’de yapılan 2012 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) sonuçlarını bugün açıklandı. Amasya Macit Zeren Fen Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Melikşah Safa Üçok, sınav sonuçlarını öğrenince büyük mutluluk yaşadı. Üçok, 497.276 puanla YGS-6’da Türkiye 3’üncüsü, 497.294 puanla YGS-1’de, 497.330 puanla YGS-2’de de Türkiye 4’üncüsü oldu.

Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Taş, başarılı öğrenciyi okulunda ziyaret ederek tebrik etti. Hedefinin Tıp Fakültesi okuyarak doktor olmak olduğunu söyleyen Melikşah Safa Üçok, "Ailem Suluova İlçesi’nde yaşadığı için yatılı olarak okulun yurdunda kalıyorum. Babam da tarih öğretmeni ve bana destek oldu. Sınava iyi bir hazırlık dönemi geçirdim. Sınavım da çok iyi geçmişti. İlk 100’e gireceğimden emindim ancak 3’üncülük ve 4’üncülük beklemiyordum. Başarımı okuluma, öğretmenlerime ve programlı çalışmaya borçluyum" dedi.

Melikşah Safa Üçok’un YGS’ de dereceye girmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Amasya İl Milli Eğitim Müdürü Gıyasettin Taş, "Çok başarılı bir öğrencimiz. Öğretmenlerini de tebrik ediyorum. Bundan sonraki hayatında elde ettiği bu başarının devam edeceğini biliyorum" diye konuştu.

Melikşah Safa Üçok YGS-3’te Türkiye 12’si, YGS-4’te Türkiye 17’ncisi ve YGS-5’te de Türkiye 8’ncisi oldu.

YGS TÜRKİYE 2’NCİSİ VE 4’NCÜSÜ ANKARA FEN LİSESİ’NDEN

YÜKSEKÖĞRETİME Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye 2’ncisi ve 4’ncüsü Ankara Fen Lisesi’nden çıktı. Türkiye 2’ncisi Fırat Özçelik ve 4’ncüsü Mihrican Büber, başarılarını stressiz sınava girmelerine borçlu olduklarını söylerken, sınav stresi nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini belirttikleri arkadaşlarını da andılar.

Ankara Fen Lisesi’nden Fırat Özçelik YGS-1, YGS-2, YGS-6 puan türlerinde ikinci, YGS-3 ve YGS-5’te üçüncü oldu. Yine aynı okuldan Mihrican Büber ise YGS-3 ve YGS-4 puan türlerinde 4’ncü, YGS-1, YGS-2 puan türlerinde 5’nci oldu. Ankara Fen Lisesi bahçesinde müdür başyardımcısı Şafak Yankın ile birlikte Fırat Özçelik ve Mihrican Büber basın açıklaması yaptı. Yankın, Ankara Fen Lisesi olarak Ankara’ya iyi dereceler kazandırmanın gururu ve onurunu yaşadıklarını belirterek, "LYS’de daha büyük başarılar bekliyoruz. Her zaman ki gibi bir Ankara Fen Lisesi klasiğini bugün yaşıyoruz. Türkiye ikincisi Fırat Özçelik ve Türkiye 4’ncüsü Mihriban Büber ve dereceye giren sonra açıklayacağımız diğer öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyorum" diye konuştu.

TÜRKİYE İKİNCİSİ FIRAT ÖZÇELİK

Doktor annesi Ela ve yine doktor babası Faruk Özçelik’in de katıldığı basın toplantısında konuşan Fırat Özçelik, sınava 4 yıla yayarak çalıştığını belirterek, "Düzenli, aksatmadan ama kendimi çok fazla yormadan, sadece gerektiği kadar çalıştım" dedi. Sınavda Türçe’de zorlandığını ve bu bölümü zor yetiştirdiğine dikkat çeken Özçelik,"İlk öğretimde çok fazla kitap okurdum, ancak orta öğretimde daha az kitap okudum. Dersaneye gititm ve katkısı olduğunu da düşünüyorum" dedi.

Özçelik, bundan sonraki yıllarda sınava gireceklere ise yaptığı tafsiyelerde, "En önemli olan ve burada olmamı sağlayan şey stres yapmamamdı. Sınava girerken üzerimde hiçbir baskı hissetmemeye çalıştım. Eğer ’birinci olmak istiyorum’ diye sınava girseydim, bugün bunu yapamazdım. Çalışmayı son seneye bırakmamaya gayret etsinler. Son senede konuları yetiştirmek çok daha zor oluyor" diye konuştu.

Ailesinin de her zaman yanında oluduğunu vurgulayan Fırat Özçelik, "Ailem yanımda olup, ortamı sağladılar. İyi koşullarda iyi öğretmenlerle hazırlandım" dedi.

Özçelik, sözlerini Tıp Fakültesi imroloji bölümünü düşündüğünü belirterek tamamladı.

TÜRKİYE 4’ÜNCÜSÜ MİHRİCAN BÜBER

Ailesi Malatya’da olduğu ve yatılı okuduğu için basın toplantısına yalnız katılan Mihrican Büber ise, sınavdaki başarısının önemli kısmının çok kitap okumakla edindiği hızlı okuma ve kavrama yeteneğine borçlu olduğunu söyledi. Hemen hemen günlük bir veya iki kitap okuduğunu belirten Büber, kitapta ilgi alanının yakın tarih, Türk siyasi tarihi olduğunu açıkladı.

STRES SONUCU YAŞAMINI YİTİREN ARKADAŞLARINI ANDI

Büber, "Hepimiz çok çalıştık. Önemli olan ikinci, üçüncü, dördöncü olmak değil. Bugün bu okulda başarılı bir çok arkadaşım var. Sınava girerken kendini bunaltmadan girmek lazım. Sınav sabahı Damla isminde bir arkadaşımız kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Onu anmak istiyorum şu anda. Çok fazla strese gerek yok. Yine 2011’de İsmail Paslanmaz da sınav stresi yüzünden intihar etmişti. Onu da anıyorum. Ben kendim mutluyum, ama bu kadar üzülmeye ’ne gerek var’ diye düşünüyorum. Keşke onlarda stres olmayıp aynı mutluluğu yaşasalardı" diye konuştu.Bazı ailelerin, çocuklarına "yeme, içme, çalış" dediklerini hatırlatan Büber, "Ben yedim, içtim, fazlasıyla gezdim" şeklinde espri yaptı.

DENEME SINAVLARI BAŞARILI DEĞİLDİ

Dersaneye 1,5-2 yıldır gittiğini ve deneme sınavlarında çok da başarılı olamadığına değinen Büber, "Sanırım bilnç altı onun bir deneme sınavı olduğunu kabul ediyor ve gerçek başarıyı ortaya koyamıyor. Gerçek sınav daha da ciddiye alınıyor" dedi.

İdealinin estetik cerrah olmak istediğini belirten Büber, son yıllarda estetik cerrahide Türkiye’deki başarılarında kendisini etkilediğini söyledi.

TERCİHİM DEVLET OKULLARI OLDU

Büber, özel bir okula da gidebilecek durumda olduğunu ancak devlet lisesi ve üniversitesini tercih etitiğini belirterek, "Yine bir devlet üniversitesi tercih etmek istiyorum ve Hacettepe Üniversitesi’ni düşünüyorum" diye konuştu.

Büber bir soru üzerine ise, annesinin ev kadını babasının ise makine mühendisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı