Gazete Vatan Logo

Bingöl fayı 7’lik depreme gebe

Yer bilimcileri Doğu Anadolu’da Bingöl’ün deprem alarmı verdiği görüşünde birleşti

Türkiye’nin önde gelen yer bilimcileri Doğu Anadolu’da Bingöl’ün deprem alarmı verdiği görüşünde birleşti. Yedisu-Karlıova fay hattınıın büyük bir deprem üretme potansiyelinin çok yüksek olduğunu söylediler

‘YETKİLİLERİ UYARIYORUZ’

* İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür

“Doğu Anadolu fayı üzerinde olan depremler bizi endişelendiriyor. Bunun başlıca nedeni bu fay birçok yerde uzun bir dönemdir büyük deprem üretmemektedir. Uzun süreden beri suskun bir fay. Bu fay üzerinde başlamış olan depremler, tıpkı Kuzey Anadolu Fayının 1939 ve 1999 yılları arasında yaptığı gibi belirli büyüklükte seri depremler üreterek enerjisini boşaltabilir. Bizi endişelendiren de budur. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerindeki Yedisu-Karlıova fay hattı da uzun zamandır kırılmadı. Bizim yetkilileri uyardığımız, çekindiğimiz ve yer bilimcileri olarak çekindiğimiz bir yer bu fay hattı. Büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak.”

‘BÖLGE 4 YILDIR GÖZALTINDA’

* Prof.Dr.Haluk Eyidoğan

İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi

“Bölgede çok sayıda deprem üretecek aktif fay hattı var. Bunların yerleri ve özellikleri biliniyor. En son ne zaman deprem ürettikleri de biliniyor. Ama tabiki bunlara bakarak bundan sonraki büyük depremin nerede olacağını bilemeyiz. 1966’da 5.6 ve 6.9 büyüklüklerinde Varto depremleri yaşandı. 1971’de 7.1 büyüklüğünde Bingöl depremi yaşandı. 2003 yılında yine Bingöl’e yakın 6.4 büyüklüğünde bir deprem var. Bunun yanında Erzincan’ın doğusundan Yedisu’dan başlayan ve Karlıova’ya uzanan fay hattı üzerinde de 1700’lü yıllardan beri bir deprem yaşanmamış. O dönemde yaşanan depremin büyüklüğü 7 ile 7.5 arasındaydı. Potansiyel bir zon ve deprem üretebilir. ”

‘BİNGÖL’ÜN BATISINDA BÜYÜK BİR BOŞLUK VAR’

* Prof. Dr. Celal Şengör

İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi

“Doğu Anadolu fayı üzerinde Bingöl’ün hemen batısında bir boşluk var. Uzun zamandan beri deprem olmamış. Bu boşluğun kapanması için 7 büyüklüğünde bir deprem olması gerekiyor. Geçenlerde Kovancılar’da 6 büyüklüğünde bir tane oldu ancak kapanması için 30 tane daha 6 büyüklüğünde deprem olması gerekiyor. Bu mümkün değil tabi. Ya 6’nın biraz daha üstünde depremler olacak ya da 7 şiddetinde bir deprem olacak. Bingöl’deki riskli fay hatlarından biri de Yedisu Karlıova fay hattı. Kuzey Anadolu fay hattının en son halkası. Binböl’ün Karlıova ve Yedisu ilçesi arasında bulunuyor. Bu fay hattında İstanbul’dakine benzer bir deprem bekliyoruz.”

KAF 200 yıl daha sakin

Kuzey Anadolu fayının Marmara Bölgesi’nde farklı kollara ayrıldığını, bu bölgede beklenen depremin hangi kolda olacağının tartışıldığını belirten Barış, şunlara kaydetti: “Tartışılan deprem Marmara Denizi’nde adaların önünden geçen kuzey kolda mı, Armutlu’nun önündeki kolda mı, Gemlik’te mi, İznik’te mi olacağıdır, bu belli değil. Amacımız bu kolları sürekli gözleyerek ’herhangi bir değişim, deprem olabilecek öncü bulgular var mı, bu kollarda olabilecek deprem, beklenen büyük İstanbul depremine yol açar mı? ’sorularına cevap aramaktır. Adaların önünden geçen fayda kırılma olması halinde İstanbul’a etkisini, depremin derinliği, oluş mekanizması ve yırtılma hızı belirleyecektir.”

Haberin Devamı