Gazete Vatan Logo

Betimleme Nedir, Nasıl Yapılır? Betimleme Örnekleri Nelerdir?

Betimleme konusu özellikle okul hayatında edebiyat derslerinde karşınıza çıkabilir. Bu konu oldukça sevilen ve ilgi duyulan konulardan birisi olarak bilinir. Çünkü betimleme yapmanın son derece keyifli olduğunu söylemek mümkündür. İçerik olarak betimleme yaparken karşıdaki kişinin anlatılanı canlandırması gerekir. Zaten betimleme yaparken önemli detaylar verilmektedir. Bu detaylar belirgin olan özelliklerdir. 

Betimleme Nedir, Nasıl Yapılır? Betimleme Örnekleri Nelerdir?

Betimleme Nedir, Nasıl Yapılır?

Betimleme, varlıkların belirgin olan özelliklerini anlatarak göz önünde canlandırma şeklinde bilinir. Betimleme yaparken varlıklara ait olan özelliklerden bahsedilir. Asıl olan görselliktir ve buna ağırlık verilir. Betimleme yaparken sunulan her detayın önemli olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Betimleme ile oluşan paragraflar için ana düşünce söz konusu olmaz. Burada önemli olan özel bir konu ve buna ait detaylardır. 

Betimleme TDK'ya göre bir şeyi tasarlama ve göz önünde canlandırma olarak bilinir. Buradan betimleme hakkında bilgi sahibi olmak oldukça kolaydır. Yapılan tasvire göre okuyucu olayları veya varlığı gözünde canlandırır. Betimleme yapmak için bir şeyi yazı veya söz ile anlatmak gerektiği bilinir. Bu şekilde yapılan betimleme tamamlanmış olur. 

Betimleme İlk Defa Ne Zaman Çıkmıştır? 

Betimleme ilk olarak romantik sanatçılar ile ortaya çıkmıştır. Çünkü dünya edebiyatını ele aldığımız zaman romantik sanatçılar gerçek hayatı, kişileri ve varlıkları ele almışlardır. Bu açıdan betimleme için güzel bir zemin ortaya çıkmıştır. Gerçekleri ortaya koymak için farklı olan detaylardan bahsetmek gerektiği biliniyordu. Buda kısa süre içerisinde betimleme türünü ortaya çıkarmayı başarmıştır. 

Haberin Devamı

Tabi romantik sanatçılar betimleme yaparken daha çok duygulara yer vermişler. Realist olan sanatçılar ise gerçeği daha çok yansıtmışlardır. Bu açıdan betimlemeler arasında farklar olması gayet doğaldır. Ortaya çıkan betimlemeler son derece merak uyandırır. Buda konuya karşı ilgili olmaya yardımcı olan bir nedendir. 

Betimleme Türleri Nelerdir? 

Betimleme için 4 farklı türden bahsetmek mümkündür. Bu türlerin sahip oldukları özelliklere göre isim aldıkları bilinir. 

Betimleme türleri;

- Açıklayıcı Betimleme 

 Açıklayıcı betimleme daha çok nesnel nitelik taşıması ile dikkat çeker. Olan şey olduğu gibi karşı tarafa aktarılır. 

- Sanatsal Betimleme 

 Sanatsal betimleme yapılırken yazarın düşünceleri daha ağır basar. Bundan dolayı öznel olan bir betimleme türüdür. 

 - Ruhsal Betimleme 

Haberin Devamı

 Hayal gücüne dayanan betimleme türüdür. 

- Fiziksel Betimleme 

 Hem nesnel hem de öznel olabilir. Karakterin dış görünüşü bu betimleme türünde yer alır.

 Betimleme Örnekleri Nelerdir?

 

 Örnek 1.

 

 Sabahın 5'i. Akdeniz sahili son derece sessiz. Sahilin yapısı kırgın bir vaziyette… Tahtadan yapılmış bir iskele… İskelede ise bir baba ve oğlu balık tutuyor. Adeta ağır çekimde akıyor her şey... (Akdeniz sahilinin sabahki hali betimlenmiş.) 

 

 Örnek 2.

 

 Kırış kırış duran bir sima... Geçmişin çizgileri… Kolunda gençlikten kalma yara izi… Hüzünle bakan yaşlı gözler... Umut kalmamış bir gelecek. (Yaşlı bir adam için betimleme yapılmış.)