Gazete Vatan Logo

Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Ramazan ne zaman? Berat gecesi hangi ibadetler edilir?

İslam geleneğimizde af, merhamet ve mağfiret vesilesi olarak kabul edilen Berat Kandili'ne çok az bir zaman kaldı. Berat Kandili'nin ne zaman idrak edileceği konusu internette gündem oldu. Peki, Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili nedir? Berat kandilinin önemi nedir? Ramazan ne zaman başlıyor? İşte Berat Kandili ile ilgili merak edilenler...

Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Ramazan ne zaman? Berat gecesi hangi ibadetler edilir?

Her yıl Şaban ayının 14'ünde idrak edilen Berat Kandili Ramazan öncesi ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyenler tarafından araştırılıyor.

İslam alemi için büyük bir öneme sahip olan Berat Kandili ile ilgili sıklıkla Berat Kandili ne zaman, hangi gün? Berat Kandili nedir? Berat kandilinin önemi nedir? 2020 yılının Ramazan ayı ne zaman başlıyor? soruları aratılıyor. İşte Berat Kandili ile ilgili merak edilenler...

BERAT KANDİLİ NEDİR? BERAT KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı günahlardan arınmayı, affedici olmayı, bağışlanma ve bağışlayabilme bilincini kazandıran mübarek gecelerden biridir.

Berat Kandili, (Berâet Kandili), İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden biridir. Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Selim'den itibaren minarelerde kandil yakılmasıyla kandil adını almıştır.

Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Haberin Devamı

Bir kısım Müslümanlar bu geceyi ibadet ve itaatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Muhammed'in bir hadisi vardır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN, HANGİ GÜN?

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat gecesidir. Yani, 2020 yılının Berat Kandili 7 Nisan Salı günü idrak edilecek.

RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Ramazan ayının ilk günü 25 Nisan Cumartesi gününe denk geliyor. Orucunu tutacaklar ise 24 Nisan Cuma gününü 25 Nisan Cumartesi gününe bağlayan gece ilk hsahurlarını yapacaklar. 19 Mayıs'ta ise Kadir Gecesi idrak edilecek. 23 Mayıs Cumartesi günü ise Ramazan Arifesi, 24-26 Mayıs 2020'de de Ramazan Bayramı kutlanacak.