Gazete Vatan Logo

'Ben darbelere karşıyım'

Balyoz Davası'nda Emekli Korgeneral Temel savunma yapıyor

"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250’si tutuklu 365 sanıklı davanın 101. duruşması başladı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu 202 tutuklu sanık katıldı. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunduğu 37 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. 6 tutuksuz sanığın hazır olduğu davaya İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise katılmadı. Duruşmaya MHP milletvekili Bülent Belen de izleyici olarak katıldı.

"TASFİYEYLE SONUÇLANAN OPERASYON"

Duruşmaya katılan aralarında HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman’ın da bulunduğu 17 sanığın avukatı Hakan Tunçkol esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak istediğini belirtti. Söz verilen avukat Tunçkol, bu davanın TSK’da birçok komutanın tasfiyeyle sonuçlanan bir operasyon olduğunu ifade ederek, "Bu operasyon küresel güç ve sermayenin operasyonudur. 11 Eylül’ü kim planladıysa, 11 nolu CD’yi de bu davaya sokan aynı güçtür" dedi.

1980 darbesinde denizcilerin hiçbir rolü olmadığını belirten Tunçkol, "Bu davada, darbeye hazırlık ettiği iddia edilen denizcilerin hatta denizaltıcıların olmasını hala anlamış değilim. Bu davada tutuklu yargılanan denizcileri Akdeniz’e 50 metre kıyısı olan bir Afrika ülkesinde görevlendirseniz o ülkeyi Akdeniz’in fatihi yaparlardı" diye konuştu.

"TÜRK BAHARI" BENZETMESİ

Dijital verilere ilişkin bilirkişi raporları hazırlayan uzmanların neden mahkemeye çağrılıp dinlenmediğini soran avukat Tunçkol, "Burdan şunu anlıyoruz, madem bu kişilerin dinlenmesine ve bizim onlara soru sormamıza izin vermediniz mahkeme karar verirken bu dijital verileri delil olarak kabul etmeyecek o zaman" ifadesini kullandı.

Tutuklu sanıklar içinde tek bir kaynak olmadan binlerce sayfa kitap yazanlar olduğunu belirten Tunçkol, "Türk ordusunun beyin takımı burada, böylelikle Türk baharının gerçekleştirildiğine inanıyorum" diye konuştu. Avukat Tunçkol, Genelkurmay Başkanı Nejdet Özel, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenilmemesini de eleştirdi. Tunçkol, müvekkillerinin 19 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, "Müvekkillerim suçlu olsaydı merhamet isterdim ama onların en ufak bir suçu olduğuna inanmadığım için sizden adalet talep ediyorum" dedi.

"DARBELERE KARŞIYIM"

Ardından tutuklu sanık emekli Korgeneral Doğan Temel esas hakkındaki savunmasını yaptı. Hakkında bir delil olmamasına rağmen 19 aydır tutuklu buulnduğunu ifade eden Temel, "Daha önce savunmalarımda da söylemiştim. Darbelerin acısını çekmiş, bundan muzdarip olmuş bir ailenin ferdiyim. Darbelere karşıyım. 19 aydır bana ve aileme çektirilen eziyete son verilmesini, benim adımı kimler bu olaya karıştırdıysa cezalarını çekmesini istiyorum" dedi. Duruşma tutuklu sanık emekli Korgeneral Hayri Güner’in esas hakkındaki savunmasıyla devam ediyor.

Haberin Devamı