Gazete Vatan Logo

Başkanlık yarışı başlıyor

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı seçimini yapmak üzere 30 Haziran 2015 Salı günü saat 15.00’te toplanacak. Bu birleşimde TBMM Başkanı seçiminin 1. ve 2. tur seçimleri yapılacak. TBMM Başkanı seçilemezse 1 Temmuz’da 3. ve 4. tur seçimleri yapılacak. Seçim gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada 367, üçüncü oylamada 276 oy aranacak. Üçüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak.

AK Parti 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 sandalyeye sahip. İlk turda 367’i tek başına bulan parti yok. Dolayısıyla seçimde partiler arasında yapılacak işbirliği de koalisyon işareti olarak yorumlanacak. TBMM Başkanlığı için yarışacak 4 isim şöyle:

AK PARTİ - İSMET YILMAZ: 1961’de Sivas Gürün’de doğdu. Hukukçu, yönetici ve gemi mühendisi. AK Parti’nin 3. döneminde Vecdi Gönül’ün yerine Milli Savunma Bakanlığı’na atandı. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM’ye tekrar girdi.

CHP - DENİZ BAYKAL: 1938’de Antalya’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. CHP Genel Başkanlığı görevinde bulundu. 37. hükümette Maliye Bakanlığı, 42. hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Haberin Devamı

MHP - EKMELEDDİN İHSANOGLU: 1943 yılında Kahire’de doğdu. İslâm ve Batı kültürüyle yakından teması olan İhsanoğlu, 1 Ocak 2005’te İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri seçildi. Örgütün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri ve ilk Türk genel sekreteri oldu. İhsanoğlu, 2014 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı seçiminde CHP ve MHP tarafından çatı adayı olarak gösterildi ancak seçilemedi.

HDP - DENGİR MİR MEHMET FIRAT: 1943’te Adıyaman Kâhta’da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Serbest avukatlık, çiftçilik ve ihracatçılık işiyle uğraştı. AK Parti Kurucular Kurulu Üyesi. 21. dönem Adıyaman, 22. dönem Mersin Milletvekili.