Gazete Vatan Logo

Başbakan’ın dileklerine ‘amin’ diyoruz!

Erdoğan’ın 1915 açılımına Türkiye Ermenileri Patriği’nden cevap geldi

Başbakan’ın dileklerine ‘amin’ diyoruz!

Türkiye Ermenileri Patriği dün yazılı açıklama yaparak, Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajıyla ilgili, “İletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın önceki gün verdiği 1915 tehcirinde hayatını kaybeden Ermenilerle ilgili taziye mesajına Türkiye Ermenileri Patriği’nden olumlu değerlendirmeler geldi. Yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin mesajının, Türkiye ve Ermenistan halkları arasında tesis edilecek bir köprünün temel taşları olacak bir nitelik taşıdığı belirtildi.


‘Yeni bir sayfa açtı’

Tüm savaşlarda olduğu gibi 1. Dünya Savaşı’nın da olumsuz etkilerinin yıllar boyu sürecek toplumsal fırtınalar yarattığı vurgulanan açıklamada, “Sayın Başbakanımız bu mesajlarıyla, Türk-Ermeni ilişkilerinde yeni bir sayfa açmışlar, Anadolu’nun bağrında savaşın acılarını tatmış Müslim, gayrimüslim Osmanlı vatandaşlarının hatıralarına saygı göstermişlerdir.”


‘Dualarla anıyoruz’

“Sayın Başbakanımızın hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmaları dileklerine ‘Amin’ diyor, iletilen taziyeyi sevgiyle kabul ediyoruz. İnancımızın bir gereği olarak kadim dini geleneklerimiz uyarınca hayatlarını kaybedenleri dualarla anıyoruz. Tanrı dualarımızı kabul etsin ve yaralı gönülleri taşlardan, dikenlerden arındırarak karşılıklı sevgi, saygı tohumlarının yeşereceği verimli topraklar haline getirsin.”

Ermeni mahallesi memnun

HATAY’ın Samandağ İlçesi’ndeki Türkiye’nin ilk ve tek Ermeni mahallesi olan Vakıflı Mahallesi’nde yaşayan Ermeniler, Başbakan Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili yayınladığı taziye mesajından dolayı memnun olduklarını dile getirdi. Mahalle Muhtarı Berç Kartun, “Biz Başbakanımızdan çok memnunuz. 1915 olayları ile ilgili taziye mesajı bizim için iyi oldu. Memnun olduk” dedi.

‘Tayyip baba, saygılar’

Ermeni nüfusunun en yoğun olduğu ABD’deki Los Angeles kentinde yaşayan Ermeniler, açıklamayı olumlu bulduklarını söyledi. 88 yaşındaki Kadırga doğumlu Garbiz Sahnazoğlu, “Benim için din, dil, ırk ayrımı olmaz. Başbakan’ın konuşması da hoşumuza gitti açıkçası” dedi. Garo Hatun ise, “Başbakan Erdoğan’ın, babam diyeceğim, konuşmasını çok takdir ettim. Tayyip babaya saygılarımı sunuyorum” dedi.

MESAJ DÜNYA BASININDA

‘Eşi görülmemiş bir gönül alma’

Associated Press (ABD): “Başbakan Erdoğan taziye mesajını 9 ayrı dilde yayınladı. Başbakan’ın açıklaması Ermenilere yönelik eşi görülmemiş bir gönül alma mesajı.”

İlk adım atıldı

The Guardian (İngiltere): Gazete, konuya ilişkin Hrant Dink’in kardeşi Orhan Dink’in “Açıklamayı çok önemsiyorum. ‘Gecikmiş’ denilebilir ama önemli olan, bu ilk adımın atılmasıdır” sözlerine yer verdi.

BBC (İngiltere): “Erdoğan şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde Ermenilere taziyelerini ileterek, bunu tarihte yapmış ilk Türk Başbakanı oldu.”

Nadir bir bildiri

France 24 televizyonu: “Yeteri kadar nadir rastlanılacak ve altı çizilmesi gereken bir bildiri. Erdoğan ilk defa açık bir şekilde Ermenilerin tarihte yaşadığı dram hakkında konuştu.”

Türkiye elini uzattı

Alman Deutsche Welle: “Erdoğan mesajında 1915 olaylarında ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerini ileterek sıra dışı bir jest yaptı. Türkiye Ermenistan’a elini uzattı.”

Memnuniyet duydum

AB Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, Twitter mesajında, “Başbakan Erdoğan’ın Ermenilere ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyorum. Barışma kilit AB değeridir. Bu ruha uygun adımların takip edeceğini umuyorum” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı