Gazete Vatan Logo

Balyoz’dan Kardak’a

FETÖ’nün Balyoz’da kumpas kurarak 3 yıl hapis yatırdığı Tuğamiral Levent Uça, vatan nöbetine Kardak’ta kaldığı yerden devam ediyor. Akar’ın Kardak’ta verdiği fotoğrafta kuvvet komutanlarıyla birlikte yer alan Tuğamiral Uça’nın hayat hikayesi nereden nereye dedirtti

Balyoz’dan Kardak’a

Pakistan’da askeri ataşe olan Deniz Albay Levent Kerim Uça, 2011’de Türkiye’ye döndü. Başarılı bir subaydı, dolayısıyla Deniz Harp Okulu Alay Komutanı olarak okulun başına getirildi. Ancak göreve başlayamadan 22 Ağustos 2011’de bugün FETÖ’nün kumpası olduğu ortaya çıkan Balyoz Davası kapsamında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan tutuklandı.

Beyninde tümör çıktı

Tutuklanmasından dört ay sonra rahatsızlandı. Doktorlar kafatasının içinde yumurta büyüklüğünde (4.5 cm yüksekliğinde ve 5.5 cm genişliğinde) tümör tespit etti. Buna rağmen tahliye edilmeyen Uça, felç ve kör olmayı göze alarak tümörün alınması için Şubat 2012’de 5 saat boyunca GATA’da ameliyat oldu. Yüksek oranda felç geçirme riskine rağmen Adli Tıp’ın ‘cezaevinde kalabilir’ raporu yüzünden ameliyattan sonra tahliye edilmedi. Cezaevine dönen Uça’nın beynindeki sinir uçları steril bir ortamda bulunmadığı için mikrop kaparak zarar gördü.

Üç yıl hapis yattı

Hasta olarak Maltepe Cezaevi’nde kalan Uça, Balyoz Davası’ndan 13 yıl 4 ay hapis cezası aldı. 17-25 Aralık sürecinin ardından Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali yaşandığına yönelik kararıyla 3 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Yargıtay’da yapılan yargılamada ise beraat etti. Geçirdiği ağır hastalık nedeniyle malulen emekli olması beklenen Uça, hastalığı yenerek tekrar görevine geri döndü.

Haberin Devamı

Darbeciler rehin aldı

Yaşayacakları bu kadarla sınırlı değildi. 15 Temmuz gecesi darbe yapmaya çalışan FETÖ/PDY mensubu askerlere direndi ama kendisi gibi İzmir Askeri Casusluk Davası’nda tutuklanıp serbest bırakılan Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’yle birlikte rehin alındı. Darbe girişimi gecesi TCG Yavuz fırkateyninde tutulan Komodor Albay Uça ve Oramiral Kösele ertesi gün serbest kalarak Gölcük’e çıktı.

Krizin 21. yıl dönümünde...

1996 yılında yaşanan Kardak krizinin yıl dönümüne bir gün kala, yani önceki gün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla birlikte denizde 2 hücum botu 4 sahil güvenlik botu ve sat komandolarını taşınan 2 askeri bot eşliğin kayalıklara gelmiş, bir süre denetim yaptıktan sonra Bodrum’a dönerek 2 helikopter ile ilçeden ayrılmıştı.

Haberin Devamı

Komutanlarla poz verdi

Tuğamiral Levent Kerim Uça önceki gün, 21 yıl önce Türkiye ile Yunanistan’ı savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıklarına giden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarıyla birlikte Kardak kayalıkları önünde fotoğraf çektirdi.

Hastalığı da yendi kumpası da...

Hem beyin tümörünü hem de kendisine kurulan kumpası yenen darbeden kurtulan Albay Levent Kerim Uça’nın rütbesi geçtiğimiz YAŞ’ta Tuğamiralliğe yükseltildi. Tüm bu zorlukları atlatan Tuğamiral Uça, FETÖ mensubu olduğu gerekçesiyle tutuklanan Tuğamiral Nazmi Ekici’nin yerine Güney Görev Grup Komutanı olarak Marmaris Aksaz’daki deniz üssüne atandı. Emrinde fırkateynler, karakol gemileri, denizaltılar ve hücumbotlar bulunan Tuğamiral Uça şimdi bir çok savaş gemisine komuta ederek Türkiye’nin bölgedeki kıyılarını koruyor.

‘Ege’de kriz’ suçlaması

Uça, Balyoz darbe planının hayata geçirilmesi için gereken ortam şekillendirmesini sağlamak üzere, havacı unsurların Oraj ve denizci unsurların Suga isimli harekât planları hazırladıkları, bu planlar vasıtasıyla Ege’de Yunanistan ile gerginlik çıkartılıp, bu durumun yürütme organı üzerinde çekilmeye yönelik baskı aracı olarak kullanılacağı suçlamasıyla yargılanmıştı.

Haberin Devamı