Gazete Vatan Logo

‘Bahtiyar Paşa iddiaları yalan’

Dönemin Diyarbakır Jandarma Kolordu Komutanı Kundakçı yalanladı

Bahtiyar Aydın’ın çatışma çıkmış gibi gösterilerek JİTEM tarafından vurulduğu iddialarını dönemin Diyarbakır Jandarma Kolordu Komutanı Kundakçı yalanladı.


Diyarbakır’da şehit edilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’la ilgili zaman aşımına birgün kala hazırlanan iddianame gözleri 1993 yılındaki Lice olaylarına çevirdi. PKK terörünün en yoğun olduğu dönemde, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 günü, Lice Jandarma Taburu’nda başından vurulurak şehit edildi. Ergenekon davasında ifade veren eski PKK yöneticisi Şemdin Sakık “Bahtiyar Aydın’ı ‘çatışma var’ diyerek Lice’ye getirip helikopter pistinde vurdular. O zaman alandaydım. Kendilerini telsizden arayıp ‘Paşanızı vuracak kadar kudurdunuz’ dediğimde küfrederek telsizi kapatmışlardı”iddiasını ortaya attı.

Kendisi gitmek istedi

Basın yer alan başka bir iddia ise Aydın’ı bölgeye dönemin Jandarma Kolordu Komutanı Hasan Kundakçı ile yardımcısı İlker Başbuğ’un gönderdiği yönündeydiİddiaların odağındaki Hasan Kundakçı VATAN’a konuştu: “Şehit düşmeden 10 gün önce operasyon için bazı plan ve hazırlıklar yaptığını söyleyerek izin istedi. Biz de uygulayın dedik. Bahtiyar Paşa şehit düştükten 4-5 saat sonra Lice’ye intikal ettim. Bölgede vızır-vızır kurşunlar işliyordu. Bahtiyar Paşa, vurulmadan bir hafta, 10 gün önce plan yapmış. Bölgede PKK yuvalanması olduğunu belirtti. Biz de operayon emrini verdik. Ben olaydan 4-5 saat sonra bölgeye intikal ettim, yanımda İlker Başbuğ Paşa vardı. Çatışma devam ediyordu. Alay Komutanı da oradaydı. Bizim zarar görmememiz için, helikopterin inmesini önlemek için elinden geleni yaptı. Üst rütbeli komutan şehit olmuş, bize de bir şey olur diye korkuyordu. Şemdin Sakık yalan söylüyor. Sakık, olay günü Lice’den çok uzakta kapana kısılmıştı.

Otururken vurulmuş

Lice’ye geldiğimizde PKK’lılar uzun menzilli silahlarla askerimize ateş ediyordu.Genç subaylar ‘komutanım oturduğunuz yer tehlikeli’ diye uyarmışlar. Kanaslı atışta oturursanız hedef olursunuz. Sonradan öğrendik ki Aydın, bölük karargah kapısına oturduktan sonra vuruluyor.”

‘Başbuğ ile görüşüyoruz’

Şahin Aydın (Bahtiyar Aydın’ın eşi): “Bu konuda şu an hiçbir şey söylemek istemiyorum. Benim ağzımdan söylemediğim halde söylemişim gibi yazılar kaleme alınıyor. Çok hassas bir mesele. İddianameyi gazetelerin yazdıkları kadar biliyorum. Biz aile olarak zaten yandık, acımız büyük. Bu olayı kim yaptıysa dünya onlara kaldı. Süreci takip ediyoruz. İleri-geri yazıp çizilenlere üzülüyoruz. İlker Başbuğ sevip saydığımız büyüklerimizdir. Aile olarak her zaman görüşüyoruz.”

Haberin Devamı