
1960 ihtilalinde asılan Başbakan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes babasının yanına defnedildi
Eski Başbakan Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes, son yolculuğuna uğurlandı. Menderes, Fatih Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından babasının yattığı Anıtmezar’da toprağa verildi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte Eski Başbakan Çiller de katıldı.
Türk bayrağına sarıldı
Menderes’in cenazesi, Ankara’dan THY’ye ait özel bir uçakla sabah 9.00’da İstanbul’a getirildi. Menderes’in eşi Ümran Menderes ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, cenazenin nakledildiği uçakla İstanbul’a geldi. Türk Bayrağı’na sarılı tabut, apronda polis tören mangası tarafından karşılandı. Cenaze aracı, Atatürk Havalimanı’ndan konvoy eşliğinde Fatih Camii’ne hareket etti. Musalla taşına konan cenazenin önüne Menderes’in büyük boy bir fotoğrafı yerleştirildi. Tabutun başında iki polis nöbet tuttu.
Gül namazı kursta kıldı
Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, öğle namazını caminin yanındaki kız kuran kursunda kıldı. Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kızı Sümeyye, Eski Başbakanlardan Tansu Çiller ile Menderes’in eşi Ümran Menderes de kurs binasında bir süre bekledi. Kursun girişinde, Gül ve Erdoğan, Menderes’in eşi Ümran Menderes’e ve yakınlarına taziyelerini iletti.
‘Devlete küsmedi’
Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş ve Aydın Menderes ’in yeğeni Adnan Menderes yan yana saf tuttu. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran Menderes’i zorluklara rağmen devletine küsmemiş ve ayakta kalmayı bilmiş bir siyaset adamı olarak tanımladı. Menderes’in birçok yönüyle gençlere örnek olacak bir şahsiyet olduğun ifade eden Yaran, “O aynı zamanda milletin duygu ve düşüncelerine ortak, milletimizin değerlerine bağlı, karşı düşünceye saygılı, hoşgörülü ve felsefi derinliği olan bir fikir adamı. Bir diğer özelliği itibariyle de düşüncelerini düzgün bir şekilde gerek sözlü gerek yazılı olarak ifade eden iyi bir hatip iyi bir yazar” dedi. Yaran’ın konuşması ardından cenaze namazı kılındı, helallik alındı ve Menderes için dualar edildi.
Erdoğan omuzlamadı
Tabut HAS Parti Lideri Numan Kurtulmuş, DP Eski Başkanı Süleyman Soylu ve vatandaşlar tarafından tekbir sesleri ile omuzlara alınarak cenaze arabasına taşındı. Daha öncesinde katıldığı tüm cenaze namazlarında tabutu omuzlaması ile bilinen Başbakan Erdoğan geçirdiği ameliyat nedeni ile bu kez tabuta omuz vermedi. Cenaze defnedilmek üzere Topkapı ’da bulunan Anıt Mezar ’a götürüldü.
Annesinin yanında
Polis konvoyuyla Topkapı’daki Anıt Mezar’a getirilen Aydın Menderes’in naaşı, yakınlarının omuzlarında defnedileceği bölüme alındı. Daha sonra din görevlileri tarafından Kuranı Kerim okunması ve dualar edilmesinin ardından Menderes’in naaşı annesi Berrin Menderes’in yanına defnedildi. Menderesi’in cenazesinin ardından anıt mezarda vatandaşlara ayran ve pilav ikram edildi
Son Menderes

Aydın Menderes’in ardından Menderes soyadını taşıyan tek kişi kaldı. Adnan Menderes’in 3 oğlu vardı. Büyük oğlu Yüksel Menderes 1972’de intihar ederek yaşamına son verdi. Diğer oğlu Mutlu Menderes ise 1978 yılında trafik kazasında hayatını kaybetti. Eski Başbakan Adnan Menderes’in soyadını taşıyan tek kişi dedesinin adını alan Mutlu Menderes’in oğlu Adnan Menderes. Şuan 42 yaşında olan torun Adnan Menderes Dokuz Eylül Üniversitesi’nde estetik cerrah olarak görev yapıyor. Torun Menderes’ten sonra ismi temsil edecek kişi ise Adnan Menderes’in 5 yaşındaki kızı Berrin Menderes. Küçük kıza merhum Başbakan Adnan Menderes’in eşi Berrin Menderes’in adı verilmiş.
‘Ailemiz için büyük kayıp’
Amcasının cenaze törenine kızı Berrin’le katılan Adnan Menderes, “Türkiye’nin yetiştirdiği ender, bilgili, örgülü insanlardan bir tanesiydi. Önemli bir kayıp. Ailesi olarak üzgünüz.” dedi.
Köyüne heykeli dikilecek
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Menderes’in doğduğu Aydın’ın Çakırbeyli Köyü’nü ziyaret etti, babası Adnan Menderes tarafından yaptırılan köy camisindeki gıyabi cenaze namazına katıldı. Köylülere başsağlığı dileyen Bakan Günay, köyde meydan düzenlemesi yapacaklarını, Adnan Menderes’in anıtını da buraya dikeceklerini söyledi. Bakan Günay, “Menderes Ailesi’nin çektiği bedellerin, çektikleri acıların sonucunda bugün Türkiye sarsılmaz bir demokrasiye kavuştu. Bu yüzden ben Menderes ve ailesinin çok haklarının geçtiğine inanıyorum. Bizlere haklarını helal etsinler” dedi. Günay, Yassıada’nın bir demokrasi müzesi haline getirileceğini de ifade etti. Daha sonra Adnan Menderes Çiftliği’ne geçen Günay, binanın dışından çiftliği inceledi ve aileden talep gelmesi halinde burayı da müze yapabileceklerini söyledi. (Cem ULUCAN AYDIN)
‘Büyük fedakarlıkları oldu’
- TBMM Başkanı Cemil
Çiçek: “Türkiye’nin refah adına neye sahipse bunların önemli kısmı Menderes döneminde başladı. Bugün borcumuzu ödemeye geldik.”
‘İhtiyacımız olan bir siyasetçiydi’
-CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: ‘’Siyasi çizgisinde tutarlı olan ve bunda herhangi bir sapması olmayan, demokrasiye inanmış önemli bir kişiydi. Menderes ailesinin önemli bir temsilcisiydi. Türk siyasetinde ihtiyacımız olan bir insandı. Ailesine ve milletimizde başsağlığı diliyorum.’’
Keşke başka hastaneye gitseydik
Eşini toprağa verdikten sonra gazetecilere kısa bir açıklama yapan Ümran Menderes, “Aydın’ı kaybetmek çok zor. Sevilen sayılan bir kişiydi. Kazadan sonra boş durmadı onun içi huzurluydu. Hayat bağımdı” diye hüznünü dile getirdi. “Hastaneleri suçlamak değil ama keşke bu hastaları (Omurilik felçli hastaları) daha iyi bilen bir yere gitseydik” diyen Ümran Menderes, hastanede yanlış teşhis konulduğu yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Hayır hayır, çok yanlış. Ben baştan sona anlatmıştım. ‘Sıkıntıları Ağustos ayında başladı.’ demiştim. Evimize bir doktor geldi. Kendi arzu etmişti. Keşke hastaneye bizi sevk etseydi” diye konuştu. Daha sonra özel bir hastaneye gittiklerini anlatan Menderes, orada eşinin biraz düzelir gibi olduğunu söyledi. Özel hastanede yaklaşık 1 hafta kaldıklarını anlatan Ümran Menderes, “Çünkü Aydın daha önce gittiğimiz hastanelerde biliyorlardı. Omurilik felci olduğu için biraz zor bir durum bu. Diğer hastanelerde de doktorlarımız ayrıldı. Sonradan gittik Atatürk Hastanesi’ne iyi bir hastane. Eşimi İyi etmek için didindiler” şeklinde konuştu.
Aile isterse inceleme başlatırız
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aydın Menderes’e yanlış tedavi uygulandığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Ailenin talebi olursa inceleme yaparız” dedi. Akdağ, bir gazetecinin, “Sayın Menderes’in eşinin ’yanlış teşhis konuldu, yanlış tedavi yapıldı’ yönünde açıklaması oldu. Siz de tedavi hizmetleriyle yakından ilgilendiniz. Bu konuda soruşturma ya da inceleme yapılacak mı?” sorusu üzerine, ailenin talebi olursa inceleme yapacaklarını belirtti. Akdağ, şunları kaydetti: “Sayın Aydın Menderes 34 gün Ankara Atatürk Araştırma Hastanesinde yattı. Oraya geldiği günden itibaren nakli sırasında eşi Ümran Hanım beni aramıştı. Naklini gerçekleştirdik. Oraya gelişinden itibaren arkadaşlarımız büyük bir itinayla tedavisini gerçekleştirdiler. Aile de yapılan hizmetten çok mutlu oldu. Rahmetli uzun süredir nörolojik açıdan bazı problemler yaşıyordu. Bunların tabii diğer hastalara göre tedavisi daha zordur. Kısa bir süre önce özel bir hastanede kalmıştı. Zannediyorum ifadeleri oradaki teşhisle alakalı. Ama o özel hastaneyle ilgili bir şey söylersem hastaneye haksızlık etmiş oluruz. Sonuçta çok iyi bir tedavi aldı, yoğun bakım hizmeti aldı.”
Menderes’in tedavi gördüğü Atatürk Araştırma Hastanesi yetkilileri ise Ümran Menderes’in “yanlış teşhis ve tedavi uygulandı” iddialarına “kendilerini ilgilendirmediğini” belirterek, bir yorum yapmayacaklarını belirttiler.
Haberin Devamı