Gazete Vatan Logo

Ay tutulması namazı nasıl kılınır, ne zaman? Husuf namazı kaç rekattır, ay tutulması namazına nasıl niyet edilir?

Yüzyılların en uzun ay tutulması bu gece gerçekleşecek. Ay tutulması namazı kılmak isteyenler ise Husuf namazı nasıl kılınır, husuf namazı niyeti nasıl edilir, gibi sorulara yanıt arıyor. Müslümanlar tarafından merak edilen Husuf namazı Ay tutulması olduğu zaman kılınması gereken bir namazdır. Peki, ay tutulması namazı nasıl kılınır, husuf namazı kaç rekattır, ay tutulması namazına nasıl niyet edilir? İşte ay tutulması namazı Husuf…

Ay tutulması namazı nasıl kılınır, ne zaman? Husuf namazı kaç rekattır, ay tutulması namazına nasıl niyet edilir?

Ay namazı Husuf namazının nasıl kılındığı bugün gerçekleşecek olan ay tutulması nedeniyle araştırılmaya başladı. Ebû Hanîfe ve İmam Mâlik ise ay tutulması güneş tutulmasından daha fazla meydana geldiği halde Hz. Peygamber’in bu sebeple namaz kılmadığını ifade ederek husûf namazının sünnet olmadığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte ay tutulması sırasında tek başına iki ya da dört rek‘at namaz kılınması müstehaptır. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel’e göre ise husûf namazı da küsûf namazı gibi sünnettir ve cemaatle kılınabilir. Ayrıca Şâfiî ve Mâlikîler’e göre husûf namazında kıraat açıktan yapılır. Peki, Ay tutulması namazı nasıl kılınır? Husuf namazı kaç rekattır, ay tutulması namazına nasıl niyet edilir?

AY TUTULMASI NAMAZI NASIL KILINIR, HUSUF NAMAZI KAÇ REKATTIR, NASIL NİYET EDİLİR?

Ay tutulması olduğu zaman husuf namazı kılınması gerekir. Husuf namazı ay tutulmasının ardından kılınması gereken nafile namazının ismidir.

Husuf namazı evde tek başına kılınabilir. Ay tutulmasının ardından 2 ya da 4 rekat bir nafile namazı kılmak gerekmektedir. Husuf namazı farz ya da vacip değildir. Husuf namazının sünneti iki rekat olarak kılınmaktadır. Ay açılıncaya bu namazın kılınması gerekir. Güneş tutulması namazı cemaat ile kılınabilirken Ay tutulması namazının evde yalnız kılınması gerekmektedir.

Bu namazlar istenirse mescitte de kılınabilir. Husuf namazından önce ezan ya da kamet okumasına gerek yoktur.

Husuf namazına başlamadan önce niyet etmek gerekmektedir. Sonrasında Sübhaneke duası okunmalıdır. Ardından Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Bunun ardından da Kur'an'da geçen bir sure okunması gerekmektedir. Ardından rükuya gidilir.

Namazı ikinci rekatında da besmele çekilir Fatiha ve ardından Kur'an'da geçen bir dua okunur. Sonra secdeye gidilir. Oturulur ve Ettahiyyatu ile Allahumme Salli ile Allahumme Barik dualarını okunur. Ardından da Rabbena duası okumak gerekmektedir.

Güneş ile ay tutulması halinde namaz kılmak sünnettir. Meydana gelen doğal afet durumlarında olumsuz etkilerden korunmak için Allah'tan yardım istenmesi gerekmektedir. Güneş tutulması olduğu zaman es-Salatü camiatün ve sonrasında namaz için de cem olunuz şeklinde seslenme yapılabilir.

Haberin Devamı

HUSUF NAMAZI KILINIŞI

Haberin Devamı

BİRİNCİ REKAT

"Niyet ettim Allah rızası için iki rekat Husuf namazı kılmaya" diye niyet ederiz

"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız

Sübhaneke'yi okuruz

Euzü-besmele çekeri

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

İKİNCİ REKAT

Ayağa kalkarak kıyama dururuz

Besmele çekeriz

Fatiha Suresini okuruz

Kur'an'dan bir sure okuruz

Rüku'ya gideriz

Secde'ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz

Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz

"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.