Gazete Vatan Logo

Awd Nedir, Ne İşe Yarar? Awd İle 4Wd Farkları Nelerdir?

Genel olarak 4 tekerden çekiş sistemi awd olarak ifade edilmektedir. Özellikle söz konusu zorlu yol şartları olduğu zaman çekişi 4 tekere yayarak daha dengeli bir sürüş imkanı verir. Bu doğrultuda eski sistemlerde ya ön aks kısmına ya da arka bölüme yayılma durumu olurken, awd sistemlerinde ise bu durum 4 tekerleğe yayılır

Awd Nedir, Ne İşe Yarar? Awd İle 4Wd Farkları Nelerdir?

Böylece çok zorlu yol şartlarında bile aracın daha güçlü bir performans eşliğinde hareket etmesine ve buradan çıkmasına olanak sağlar. Bu sebepten dolayı günümüzde birçok farklı araçta performansa dayalı şekilde yer alan bir sistem olduğunu söylemek mümkün.

Awd Nedir?

Söz konusu zorlu yol şartları olduğu zaman aracın performansını arttırmak için çekişi 4 tekere yayan sistem awd olarak ifade edilmektedir. Bu durum özellikle otomatik olarak fark edilmesiyle birlikte yapılan bir sistem olduğunu söylemek mümkün.

Eski sistemlerde ön ve arka kısma ikili olarak eğilen bu sistem awd ile birlikte dörtlü olarak gerçekleşmektedir. Günümüzde mekanik, hidrolik ve elektronik üzerinden bilgisayar sistemleri doğrultusun awd otomatik çalışan bir sistem olarak ön plana çıkar. Her geçen zaman gelişmeye devam etmekte olduğunu da söylemek mümkün.

Awd Ne İşe Yarar?

Araçların zorlu yol şartlarına girdiği zaman buradan çıkabilmesini sağlayan sistem awd olarak ifade edilmektedir. Bu sistem araç zorlu bir yol şartına girdiği zaman bunu otomatik olarak fark eder ve devreye girer. Böylece hemen çekişi 4 tekerleğe yayar. Bu da aracın çok daha dengeli ve aynı zamanda güçlü şekilde senkronize olarak hareket etmesine olanak verir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak araç bir bataklığa saplandığında ya da zorlu bir alanda daha kolay biçimde çıkma imkanı elde eder. Yani direkt olarak aracın 4 çeker haline gelmesine imkan tanımaktadır. Hem iki teker tahrikli hem de 4 teker tahrikli bir sistemin karışımı olduğunu da ifade etmek mümkün.

AWD ile 4WD Farkları Nelerdir?

Her ikisi de aynı görevi alması ile birlikte awd ile 4wd arasında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar ise genel çerçevede sistemlerin çalışma prensibi üzerinden öne çıkmaktadır. Örneğin awd sistemi zorlu yol şartları kapsamında otomatik olarak devreye girer.

Bu kapsamda sistem devreye girdiği zaman elektronik dahilinde 4 tekerleğe çekeri yayar. Ancak 4wd sistemleri üzerinden ise bu durum, daha çok takviye vitesi ile gerçekleşmektedir. Böylece takviye vites sistemi kullanmak suretiyle aracın gücü 4 tekere yayılır. Bu sayede birçok farklı zorlu şartlarda araç güvenli ve yüksek performans ile çıkış yapar.

Haberin Devamı