Gazete Vatan Logo

Atmosferik Motor Nedir, Ne İşe Yarar? Atmosferik Motorun Özellikleri Nelerdir?

Sadece otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını almak suretiyle çalışan sistem atmosferik motor olarak ifade edilmektedir. Bu doğrultuda tüm motor fonksiyonlarının yerine geldiğini ifade etmek mümkün. Bu durum motor silindirinde bulunan hava ile yakıtı piston aracılığı üzerinden almak suretiyle aracın diğer bölümlerine iletilmesi ile gerçekleşmektedir.

Atmosferik Motor Nedir, Ne İşe Yarar? Atmosferik Motorun Özellikleri Nelerdir?

Genelde aracın bulunduğu ortama uygun olarak havanın durumuna göre çalışan bir sistem olduğunu söylemek mümkün. Daha doğrusu ortamdaki hava basıncının direnci ve gücü ile birlikte yakıtın karışımı doğrultusunda çalışan bir sistem olduğunu eklemek gerekir.

Atmosferik Motor Nedir?

Bir aracın bulunduğu ortama bağlı olarak hava basıncını kullanmak suretiyle çalışan sistem atmosferik basınç olarak değerlendirilmektedir. O an için sadece aracın var olduğu ortamdaki atmosfer basıncına bağlı şekilde çalışan bir sistem olduğunu söylemek mümkün. Bu doğrultuda bir bar değerindeki atmosfer basıncı emilir ve silindir içerisine yakıt hava karışımı olarak ulaştırılır.

Böylece ortamdaki uygun atmosfer basıncının kullanılması ile beraber bir karışım olarak motor çalışır. Günümüzde birçok farklı marka ve model üzerinden araçlarda bulunan bir teknolojik sistem olduğunu söylemek mümkündür. Elbette bu durum aracın bulunduğu ortama bağlı olarak atmosfer basıncına göre öne çıkan bir sistemdir.

Atmosferik Motor Ne İşe Yarar?

Haberin Devamı

Atmosferik motor özellikle sadece aracın yer aldığı hava ortamındaki basınca uygun şekilde çalışma özelliği göstermektedir. Böylece mekanik olarak öne çıkan aşamalı uygulama ve aktarım doğrultusunda, hava ile yakıt karışımı üzerinden silindire iletim sağlanır. Bu iletim doğrultusunda hava basıncının gücüne göre yakıt ile karışım eşliğinde motor çalışır.

Üstelik daha düşük üretim ve gelişim oranına sahip olduğu için yaygın kullanılan bir sistemdir. Aynı zamanda sahip olduğu sistemler ve bileşenlerin bazıları bağımsız çalıştığı için güvenli bir motor olarak öne çıkar. Diğer yandan Turbo gecikmesi olmadığı için doğrudan gaz tepkisi oluşturmaktadır. Aynı zamanda aşırı ısınma potansiyeli turbolara göre daha düşüktür.

Atmosferik Motorun Özellikleri Nelerdir?

Öne çıkan birçok farklı özelliği ile beraber atmosferik motor günümüzde birçok farklı araç üzerinden entegre edilmekte ve kullanılmaktadır.

- Öncelikle aracın bulunduğu ortam üzerinden hava basıncı ile birlikte çalışan bir sistem olarak öne çıkar.

Haberin Devamı

- Düşük geliştirme ve üretim maliyetlerine sahiptir.

- Sahip olduğu birtakım bileşenler birbirinden bağımsız olduğu için daha güvenlidir.

- Turbo gecikmesi yaşanmadığı için doğrudan gaz tepkisi sağlama özelliği verir.

- Turbolara göre aşırı ısınma potansiyeli oldukça düşüktür.

Genel çerçevede yukarıda verilen bu gibi özellikleriyle birlikte atmosferik motor ön plana çıkar.