Gazete Vatan Logo

Aşure Günü 2023 tarihi | Ne zaman başlar ve biter, aşure günü hangi gün? Aşure gününde oruç tutulur mu?

Aşure günü ne zaman, ayın kaçında başlıyor ve bitiyor? Aşure günü tarihi, 2023 Muharrem ayının başlamasıyla sorgulanıyor. Her yıl Muharrem ayının 10. günü idrak edilen aşure günü tarih az bir süre kaldı. Bolluk ve bereketin simgesi aşureler için hazırlıklar başladı. Peki, Aşure günü ne zaman başlar ve biter 2023? Aşure günü oruç tutulur mu, aşure günü 2023 hangi gün, ayın kaçında?

Aşure Günü 2023 tarihi | Ne zaman başlar ve biter, aşure günü hangi gün? Aşure gününde oruç tutulur mu?

2023 Muharrem ayı başladı. İslam toplumunda önemli bir gün olan aşure günü dinî, tarihsel ve kültürel anlamlar taşır. Aşure günü, İslam mitolojisine göre Hz. Nuh'un (Nuh Peygamber) tufan gemisinin Cudi Dağı'na karaya oturduğu ve Hz. Nuh ve yolcularının kurtulduğu gün olarak kabul edilir ve bugün aşure günü ile kutlanır. Peki, Aşure günü ne zaman başlar ve biter 2023? Aşure günü oruç tutulur mu, aşure günü 2023 hangi gün, ayın kaçında?

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.

AŞURE GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Aşure Günü'nün anlamı, farklı dinî, tarihsel ve kültürel olayları içerir:

Hz. Nuh'un Gemisinin Karaya Oturması

Bazı İslam kaynaklarında, Aşure Günü'nün, Hz. Nuh'un tufan gemisinin Cudi Dağı'na karaya oturduğu gün olduğu söylenir.

Hz. Musa'nın Kavmiyle Beraber Aşure Orucu Tutmaları

Aşure günü, Hz. Musa'nın İsrailoğulları'na Firavun'un zulmünden kurtulmalarının ardından Şam Çölü'nde oruç tuttukları bir gün olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

Hz. Hüseyin'in Şehit Edilişi

Aşure Günü, İslam tarihinde Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da Yezid'in ordusu tarafından şehit edildiği acı olayı hatırlamak için büyük bir matem ve yas günüdür. Bu olay, İslam'ın Şii mezhebi içerisinde ayrı bir öneme sahiptir ve Aşure matem günlerinde yas tutulur.

Aşure Günü'nün önemi nedeniyle, Müslümanlar bu günü farklı şekillerde kutlarlar. Bazıları bu günde oruç tutarken, bazıları da aşure adı verilen tatlı bir yemeği hazırlayarak aileleri ve komşularıyla paylaşır. Ayrıca, bu günün dini ve sosyal önemine vurgu yapmak için çeşitli ibadetler ve etkinlikler düzenlenir.

Aşure günü oruç tutulur mu?

Muharrem'in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu müslümanlara tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).