Gazete Vatan Logo

Aspirin savaşını Almanlar kazandı

Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi emsal karara imza attı. Mahkeme tanınmış markalara ek isim koyup kendi markasını yaratanlara ‘Dur’ dedi.

Aspirin savaşını Almanlar kazandı

Dünya markası olan Aspirin’in sahibi olan Alman Bayer’in avukatları, Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak ‘Aysil Asprin’ olarak tescil ettiren temizlik ürünleri markasının hükümsüzlüğünü ve sicilden silinmesini talep etti. Şirket yöneticileri kendilerini “Aspirin markası tıbbi ürünler olarak tescillendirilmiştir. Satışa sunduğumuz ‘Aysil Büyülü sıvı asprin ürünü temizlik ürünüdür” diye savunarak davanın reddini istedi.

‘Markayı zedeliyor’

İki yıl süren davada Hukuk Mahkemesi, Aspirin adını kullanan şirketin markasının hükümsüzlüğüne ve sicilden silinmesine karar verdi. Mahkeme diğer tanınan markaları kullanan şirketlerin lehine verdiği karar da şu ifadelere yer verildi: “Davacı Aspirin markası yapılan düzenleme ile toplumda tanınmışlık düzeyine erişmiş marka olduğu için farklı mal ve hizmet sınıflarında kullanılmaması için koruma altına alınmıştır. Toplumda tanınmış ürünlerin değişik sektör ve sınıflarda tescil edilmesinden dolayı, haksız yarar sağlama ve markanın itibarına zarar verme ya da markanın ayırt edici karakterini zedelemektedir. Markanın tanınmışlığı sebebiyle markalar arasında karıştırılma ihtimalinin yüksek olacaktır.”

Haberin Devamı